Szijjártó kiakadt az Orbánt is bíráló ENSZ-diplomatára

Al-Husszein jordániai herceg a nyugati, populista politikusokat, köztük a magyar kormányfőt kritizálta élesen. A külügyminiszter szerint ezzel „földig rombolta" az emberi jogi főbiztosság tekintélyét.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Zeid Raad al-Husszein a populista politikusokat bíráló nyilatkozatával alkalmatlanná vált arra, hogy bármilyen pozíciót is betöltsön az ENSZ-ben.

A miniszter arra reagált, hogy al-Husszein jordániai herceg hétfő este Hágában a béke, a jog és a biztonság érdekében létrehozott alapítvány megnyitóján bírálta az általa populistának tartott politikusokat, leginkább a holland Szabadságpárt (PVV) vezetőjét, Geert Wilderst és Orbán Viktor magyar miniszterelnököt is Wildershez hasonlította.

A főbiztos arról beszélt: felháborítják a féligazságok, a hazugságok, a manipuláció és az olyan fajta félelem terjesztése, mint amilyet Geert Wilders nyíltan népszerűsít. A herceg szerint sok a hasonlóság a holland politikus, Donald Trump, amerikai republikánus elnökjelölt, Orbán Viktor, Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője, Milos Zeman cseh államfő, Norbert Hofer osztrák szabadságpárti elnökjelölt és Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának volt vezetője, a Brexitet támogató egyik brit politikus között. Úgy fogalmazott: ezeknek a politikusoknak az ideológiája közel áll az Iszlám Állam szellemiségéhez.

Szijjártó Péter az MTI-hez eljuttatott keddi közleményében azt írta: bár a főbiztos kijelentette, hogy felháborítják a féligazságok, a hazugságok és a manipuláció, pont ezek a tulajdonságok jellemzik őt magát és nyilatkozatait a legjobban. Elfogadhatatlannak és felháborítónak nevezte, hogy egy ENSZ-bürokrata az Iszlám Állam ideológiájához hasonlítgat egy demokratikusan megválasztott európai politikust.

Szijjártó szerint Zeid Raad al-Husszein ezzel a nyilatkozatával teljesen alkalmatlanná vált arra, hogy bármilyen pozíciót is betöltsön az ENSZ-ben, illetve eddigi tevékenységével, ilyen és ehhez hasonló nyilatkozataival „földig rombolta" a főbiztosi pozíció hitelét és tekintélyét.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.