Szijjártó felfedezett még egy égtájat

Szijjártó Péter előterjesztésben javasolta Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy július elsejével induljon el a déli nyitás stratégiája, amelynek fókuszában Afrika és Latin-Amerika áll.
A külgazdasági és külügyminiszter ezt maga jelentette be a Magyar Nemzeti Bank által alapított Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány klubeseményén csütörtökön Budapesten.

A miniszter sikeresnek nevezte a keleti nyitást, amely szavai szerint „megnyitotta az ajtókat” a gazdaság szereplői előtt. Hozzátette, ezért döntött úgy, hogy a külgazdaság-orientált külpolitika következő szakaszba lépéséhez javasolja a déli nyitás politikájának elindítását.

Szijjártó ismertette, hogy egy éven belül négy új nagykövetség (Ecuador, Etiópia, Ghána, Angola) és hat kereskedőház (Etiópia, Angola, Chile, Ecuador, Peru, Kenya) nyílik.

Az idén kilenc gazdasági vegyes bizottsági ülést tartanak a két térség országaival, és az innen érkező diákok számára 660 ösztöndíjas hely nyílik meg a magyar egyetemeken - jelentette be.

A déli nyitás már régóta érett, így legalábbis az Orbán-kormánynak a jövőben nem kell a keleti nyitás felkiáltással beszámolnia azokról a tárgyalásokról, amelyeket az afrikai és a latin-amerikai országokkal folytat. Szijjártónak ez sikerült tavalyelőtt, amikor a kormány honlapjának a tanúsága szerint a „a keleti nyitásról" tárgyalt Brazília külügyi együttműködésért felelős akkori államtitkárával, Hadil Fontes da Rocha Viannával. A dolgot menthette volna, ha a BRICS-együttműködésről – Brazília, Oroszország, Kína és India együttműködéséről – esik szó, de hogy ez történt volna, arról a kormányzati közlemény nem tett említést.

Nem mintha Brazíliában feltétlenül  tudnák, hol van Magyarország.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.