Szijjártó apjának nem okozhattak gondot a milliók

Ha Szijjártó Péter a tehetős családi háttérre hivatkozik, amely segítségével sikerült megvásárolnia új dunakeszi házát, aligha lódít.

A külügyi diplomáciát irányító újdonsült miniszter szülei ugyanis tehetős vállalkozók, s az eddigi pályafutásuk alapján nem okozhatott gondot átutalni fiuknak a kért milliókat. 

Szijjártó Péter édesapja, Szijjártó István sokáig tulajdonosa és vezetője volt az 1991-ben többedmagával alapított győri, Vasútépítők Pályatervező, Kivitelező és Iparvágány-fenntartó Kft.-nek, amely több vasútvonal-rekonstrukciós közbeszerzési eljáráson is sikeresen szerepelt az elmúlt években.

A vállalkozás, amelynek sokáig meghatározó részvényese is volt, szépen fejlődött: 2002-ben, az első Orbán-kormány utolsó évében például 702,2 millió forgalom mellett 33,3 millió forint adózott eredményt produkáltak, amelyet osztalékként a tulajdonosoknak ki is fizettek. A Vasútépítők 2009-ben már 3,51 milliárd forint árbevételt ért el 122,2 millió forintos mérleg szerinti eredmény mellett.

Osztalékfizetés ebben az évben nem volt. Utóbbi év azért tekinthető meghatározónak, mert ekkor Szijjártó István még teljes egészében részt vett a társaság vezetésében. A következő év júniusában ugyanis távozott az ügyvezetői székből. Ezzel együtt 2012-ig résztulajdona megmaradt a társaságban a „Szijjártó István által képviselt tulajdonközösségen keresztül". A cégbírósági papírok szerint két éve ez az állapot is megszűnt.

A vállalkozás egyébként vezetése alatt például részt vett többek között a Budaörs és Biatorbágy, a Pilisvörösvár és Esztergom közötti vasútvonalak korszerűsítésében, de a Mercedes iparvágányainak elkészítésén is dolgoztak. A legemlékezetesebb ügy körülöttük azonban nem ezekhez a munkákhoz köthető, hanem a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egyik 2010-es kartellvizsgálatához.

A „kőkemény" kartellben való részvétel miatt a hivatal 7,1 milliárd forint bírságot szabott ki a Colas Zrt.-re, a Mávépcell Kft.-re, a MÁV MTM Rt.-re és a Szentesi Vasútépítő Kft.-re. A GVH indoklása szerint a cégek 2004-2005-ben a magyarországi vasútvonalak, vasúti vonalszakaszok felújítására, átépítésére, rehabilitációjára kiírt közbeszerzési eljárások kapcsán előzetesen megállapodtak a piac felosztásáról, annak elveiről és egyes esetekben a győztes személyéről.

A Vasútépítők Kft. is részese volt a csoportnak, és így persze a GVH-vizsgálatnak is. A hivatali jelentés szerint azonban nem kaptak bírságot, mivel az eljárás során az engedékenységi politika keretében együttműködtek a GVH-val, azaz „feldobták" a cégeket, s közreműködésükkel derítettek fényt a társak tevékenységére. Az említett 2004-2005-ös időszakban Szijjártó István a Vasútépítőkben résztulajdonos is volt, és vezette is a vállalkozást.

Utóbbi vállalkozást elhagyva sem került messze a külügyminiszter édesapja az építőipartól. 2011 végén ugyanis gründolt egy Szi-Geo Mérnöki Kft. névre keresztelt vállalkozást. Aligha lehetnek rosszak a kapcsolatai a cégvezetőnek, hiszen a 2012-es 34,1 millió forintos forgalom után tavaly már 240,4 millió forint árbevételt értek el, amely után az adózott eredmény 33,4 millió forint volt. A cégbírósági mérleg szerint osztalékot nem vettek fel.

Szerdán az RTL Klub híradója közölte, hogy Szijjártó Péter tavasszal 167 millió forintért családi házat vásárolt Dunakeszin. A nagy értékű ingatlan megvételéhez a politikus állítása szerint a szülei is hozzájárultak.

Csütörtök este a miniszter sajtófőnöke, Fülöp Judit tudatta az MTI-vel, hogy a híradásokban a ház vételárának forrásai között egy 12 millió forintos tétel hibásan szerepelt, a miniszter szüleitől kölcsönbe és ajándékba kapott összegek pedig fordítva szerepeltek. Közölte: a házvásárlás forrásai közül 68 millió forint a miniszter saját megtakarításaiból, 10 millió forint felesége megtakarításából, szintén 10 millió forint felesége szüleitől, 79 millió forint pedig a miniszter szüleitől - 45 millió forint kölcsönként, 34 millió forint pedig ajándékként - származik.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.