Szigorúbb kontroll alá kerül Handó Tünde

Figyelembe vettük a Velencei Bizottásg véleményét, és úgy módosítjuk a bíróságokról, illetve a bírákról szóló történyt, hogy azáltal szélesíteni lehessen az Országos Bírósági Hivatal elnökének tevékenysége feletti ellenőrzést - jelentette ki Répássy Róbert a jogszabály parlamenti vitájában.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének tevékenysége feletti ellenőrzés szélesítése a fő célja a bíróságokról, valamint a bírákról szóló törvény módosítására tett javaslatnak - közölte az igazságügyi államtitkár a kormány-előterjesztés keddi általános vitájában, az Országgyűlésben. A javaslat tárgyalásán részt vett Darák Péter, a Kúria vezetője és Handó Tünde, az OBH elnöke is.

Répássy Róbert expozéjában rámutatott, az indítványt az Európa Tanács égisze alatt működő Velencei Bizottság véleményére és a Magyar Bírói Egyesület korábbi javaslataira figyelemmel terjesztették a parlament elé. Mint mondta, az idén január 1-jétől hatályos jogszabályok alapján egy olyan bírósági igazgatási modell jött létre, amelyben a központi igazgatási jogköröket gyakorló OBH elnöke csak erős kontroll mellett gyakorolhatja tevékenységét. A mostani javaslat fő célja e tevékenység feletti ellenőrzés szélesítése, különösen az Országos Bírói Tanács (OBT) felügyeleti funkcióinak erősítése - jelezte.

Az államtitkár kifejtette: a javaslat tartalmazza, hogy az OBT saját költségvetését az OBH büdzséjén belül elkülönítetten kell szerepeltetni. Az indítvány további elemei között említette, hogy zárt ülés elrendelése esetén csak az OBT tagjai vehetnének részt a tanácskozáson, további személyeknek pedig csak a tanács engedélyezhetné a jelenlétet. Az OBT függetlenségét erősíti - folytatta - azok körének bővítése, akik tanácskozási jogkörrel részt vesznek a tanácsülésen. Köztük van a legfőbb ügyész, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, valamint az OBT vezetője által meghívott civil szervezetek képviselői.

Répássy Róbert kitért arra is, hogy az előterjesztés szerint a bírói kinevezésnél az OBT ajánlást ad ki arról, hogy az OBH elnöke milyen esetekben térhet el a rangsor első helyén álló pályázótól a második vagy a harmadik helyen álló irányába. Ha az OBH-elnök a második vagy a harmadik helyen álló pályázót akarja kinevezni, ahhoz az OBT egyetértése lesz szükséges.

A javaslat további rendelkezései között szólt az államtitkár arról, hogy az ügyek áthelyezése esetében az OBT szintén kiad majd egy ajánlást, amelyet az OBH elnökének figyelembe kell vennie, az ajánlás betartását pedig a tanács ellenőrzi majd.

Bővülnek az OBT igazgatási jogosítványai is, és több jogkör átkerül a tanácshoz az OBH elnökétől - jegyezte meg Répássy Róbert, példaként említve a bírák lemondása esetén a hozzájárulást ahhoz, hogy a lemondási idő három hónapnál rövidebb legyen, illetve hogy mentesüljön az érintett bíró a lemondási idő alól.

A parlamentnek március 16-án benyújtott előterjesztés szerint - mint azt Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, a közigazgatási és igazságügyi tárca vezetője indoklásában írta - a 15 tagú OBT, amely a bíróságok központi igazgatásának felügyeleti testülete, rendelhetné el kivételesen indokolt esetben azt is, hogy a társadalom széles körét érintő vagy a közérdek szempontjából kiemelt jelentőségű ügyeket soron kívül intézzék.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.