Szigorúan ellenőrzött autóbuszok

Az országon átutazó koszovói menekültek miatt szigorították az ellenőrzéseket a Nyugat-Európába buszjáratokat indító cégeknél is – értesült lapunk.
Gyerek menekültek a Keleti pályaudvaron
Gyerek menekültek a Keleti pályaudvaron
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Azt követően ugyanis, hogy a nemzetközi vonatokon, illetve a vasútállomásokon gyakoribbá váltak a razziák, a migránsok alternatív útvonalakat kezdtek keresni: sokan – mint arról már írtunk – taxival igyekeznek eljutni a nyugati határhoz, illetve megpróbálnak feljutni a nemzetközi buszjáratokra.

Megkeresésünkre a Volánbusz Zrt. azt közölte: „szignifikánsan megnőtt a koszovói menekültek száma Magyarországon, ezen belül a Népliget autóbusz-pályaudvaron is. Ezek a személyek valóban megkísérlik elhagyni Magyarországot a Volánbusz-Eurolines Hungary Nyugat-Európába tartó járataival, melyek közül különösen a Bécsbe, Münchenbe és Berlinbe tartó járatok népszerűek”. Épp ezért a társaság ellenőrzi az utasok utazási okmányait, s ha azok hiányosak, érvénytelenek, akkor megtagadják az érintettek utaztatását.

Megkerestünk több kisebb, Magyarország és Németország között szállító buszos céget, és mindenütt azt mondták: bár sok olyan érdeklődő akad mostanában, aki „menekültnek tűnik”, szinte mindig csak magyar, illetve uniós állampolgárok szállítását vállalják. Ezt azzal indokolták: nem akarják kitenni utasaikat annak a tortúrának, ami azzal járna, ha egy közúti ellenőrzés során olyan embert találnának a buszon, akinek nincs okmánya.

Aggodalmuk annyiban nem alaptalan, hogy egy budapesti taxis, aki a tudtán kívül szállított menekülteket, így számolt be „kalandjáról”: „Négy, viszonylag jól öltözött embert vettem fel egy pesti motelnél, Sopronba kellett vinnem őket. Már majdnem ott voltunk, amikor rendőrök állítottak meg minket. Hamar kiderült, hogy az utasaim koszovói menekültek. Nem aggódtam, mert az utasok telefonon rendeltek kocsit, vagyis a diszpécseren át kaptam a fuvart, ment az óra, és nem volt osztrák pályamatricám, vagyis látszott, eszemben sem volt átlépni a határt. Ezzel együtt négy óra kellett ahhoz, hogy a rendőrségen elhiggyék, nem embercsempész, hanem egyszerű taxis vagyok.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.