Szigetre szabott miniszteri zajrendelet?

Alapvetően befolyásolhatja a Sziget fesztivál szervezői ellen zajló birtokháborítási per kimenetelét az a július 30-i szakminiszteri rendelet, amely egy bizonyos időszakban megemelte egyes rendezvényeknek zajszint-határértékét. Újpest és a Fidesz is tiltakozik, az MSZP viszont mindezt a Sziget fesztivál elleni "kisstílű támadásnak" nevezi.

Időszakos jelleggel jelentős plusz zajkibocsátást engedélyezett a nyári fesztiválok "egy jól beazonosítható köre", de leginkább egyetlen rendezvény, a Sziget fesztivál számára a környezetvédelmi és az egészségügyi tárca július 30-ai együttes rendeletében - közölte Ágh Péter fideszes országgyűlési képviselő kedden.

A Népszabadság információi szerint Derce Tamás, Újpest független polgármestere is sérelmezi a rendeleti szabályozást, az eljárás álláspontja szerint súlyos "hatalmi beavatkozás" abba a - másodfokon ősszel folytatódó - birtokháborítási perbe, melyet a IV. kerület még évekkel ezelőtt indított a fesztivál szervezői ellen.

Úgy tudjuk, a polgármester tiltakozását az érintett tárcavezetőkkel levélben is közölte, kihangsúlyozva: "egy tisztességes európai országban (...) kormányoknak, minisztereknek nem szokása hatalmi szóval beavatkozni bírósági eljárásokba.

Ágh Attila az egészségügyi és a környezetvédelmi miniszterhez intézett levele szerint "a sajtóinformációk arról szólnak, és a tények is azt mutatják: Önök kifejezetten a Sziget fesztivál zajkibocsátása körüli évtizedes vitát próbálták így rövidre zárni".

Egyebek mellett arról érdeklődik a két tárcavezetőtől: mi indokolta, hogy rendeleti úton engedélyezzék - a Sziget fesztiválra szabva - a zajkibocsátási határértékek jelentős megnövelését, és ezzel egy időben a nappali időszakra engedélyezett zajterhelési szint kiterjesztését 23 óráig.

E felvetésekre reagálva Varga László, az MSZP országgyűlési képviselője közleményében a kánikula-időszak legkonzervatívabb írásbeli kérdésének nevezte a fideszes politikus közlését.

A szocialista politikus azt írja, a rendelet megalkotásával nem állt szándékában a kormánynak, hogy előnyöket biztosítson egyetlen gazdasági társaságnak sem. A célja mindösszesen annyi volt, hogy a nagy látogatottságú, akár több százezer érdeklődőt vonzó fesztiválokat - amelyek Magyarország védjegyeivé váltak - minél sikeresebben lehessen lebonyolítani.

Úgy látja, a Sziget fesztivál már önmagában többet tett az országról kialakított képért, mint a Fidesz-kormány alatt milliárdos költségből működtetett országimázs központ.

"Ágh Péter még most sem mondható egy élemedett korú képviselőnek, de arra talán még emlékszik, hogy a Fidesz-kormány által megrendelt semmitmondó tanulmányok nem hoztak eredményt, ellenben azokkal a kulturális rendezvényekkel, melyek ellen fiatal barátunk most indított egy érthetetlen és szánalmas támadást".

Varga László szerint a Fidesz és konkrétan Ágh Péter "kisstílű támadása" a Sziget ellen tökéletesen beleillik azokba a korábbi kínos megnyilvánulásokba, amelyeknek rendszerint bocsánatkérés lett a vége. Példaként említette a fideszes Mikola Istvánnak "a szinglihordákról alkotott szánalmas és kirívóan durva mondatait".

Elborzasztó, hogy már a Fidelitas is a kulturális sokszínűség és fiatalok szórakozása ellen emel szót - vélekedett az MSZP-s képviselő, feltéve a kérdést: vajon a Fidesz kormányra kerülése esetén Magyarország fesztiváljainak és így a fiatalok kulturált szórakozásának korlátozásán fog munkálkodni?

Mint arról a Népszabdás korábban már többször hírt adott, Derce Tamás még 2006-ban indított birtokháborítási pert a Sziget ellen. Az  önkormányzat azt kérte a bíróságtól, hogy tiltsa el a szervezőket az este tíz és reggel hat óra közötti zenés és egyéb műsoros rendezvények megtartásától, valamint a zene- és műsorszolgáltatástól.

A IV., XV. kerületi bíróság tavaly november 13-án nem jogerős ítéletében kimondta: 2007-ben birtokháborítást követett el a Sziget fesztivált szervező cég azzal, hogy a megengedett határértéknél magasabb volt a zajszint Újpesten.

Úgy tudjuk, Derce Tamás tiltakozó levelében úgy fogalmaz: "A Szigettel folytatott perünkben a bíróság igazságügyi szakértői mérés alapján megállapította, hogy a Fesztivál által éjszaka okozott zaj éréke 54-55 decibel, ami az augusztus elseje előtt hatályban lévő jogszabályban megengedett mértéknél 10 decibellel nagyobb. És mit adj Úr Isten, ezt az értéket augusztus elsejével 10 decibellel megemelték, és így már nincs is birtokháborítás".

Vető Viktória, a Sziget sajtófőnöke kedden elmondta: az elsőfokú ítélet ellen fellebbeztek, a másodfokú tárgyalás várhatóan idén ősszel lesz.

Az elsőfokú bíróság a szervező céget eltiltotta a határértéket meghaladó zajkibocsátástól, és arra kötelezte, hogy annak megakadályozására hangerőszabályzó és zajszigetelő berendezéseket alkalmazzon a jövőben.

A bíróság elutasította az újpesti önkormányzat keresetének azon részét, amelyben a felperes azt kérte, tiltsák el a szervezőket az este tíz és reggel hat óra közötti zenés és egyéb műsoros események megrendezésétől, valamint a zene- és műsorszolgáltatástól.

Derce Tamás korábban azt közölte: nem az a cél, hogy a Sziget fesztivál megszűnjön, hanem az, hogy megtalálják a legkisebb közös többszöröst.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.