Szia, ribanc! – így köszönt az izsáki rendőr kolléganőjének

Pénteken hirdet ítéletet a Szegedi Ítélőtábla az emberöléssel vádolt izsáki rendőrök ügyében. A keddi tárgyalási napon a fellebbezések indoklása és a perbeszédek hangzottak el.
Első fokon életfogytiglanra, illetve 20 év fegyházbüntetésre ítélte a Kecskeméti Törvényszék azt a két volt izsáki rendőrt, akik 2013. április 8-án kihallgatás közben olyan súlyosan bántalmazták Bara József román állampolgárt, hogy életét vesztette. A nyomozás során kiderült, hogy az elsőrendű vádlott, Bodor Viktor és társa, Bimbó Csongor korábban is bántalmazta a kihallgatásra olykor jogsértően előállított személyeket. Két további volt rendőrt is elítéltek: egyikük maga is bántalmazott állampolgárt, a másik, egy rendőrnő pedig nem lépett fel, amikor az ő általa kihallgatott egyik gyanúsítottat bántalmazta a kihallgatószobán kéretlenül jelen lévő Bodor Viktor.

Utóbbiak felfüggesztett börtönbüntetést kaptak. Fellebbezések folytán került másodfokon a per a Szegedi Ítélőtáblára. Az elsőrendű vádlott védője kifogásolta, hogy nem törvényes az egyik szakértői vélemény, mert a kirendelés két igazságügyi orvosszakértőt írt elő, ám az egyikük valójában igazságügyi patológus szakértő. A védő a továbbiakban azzal érvelt: nem bizonyosodott be, hogy akár eshetőleg szándékukban állt a rendőröknek a sértett megölése, ezért legfeljebb halált okozó testi sértésért vonhatók felelősségre. A védő azt kérte számon, hogy nincs tanúvallomás arra, hogy folyamatosan bántalmazták a
megbilincselt sértettet. Arra sincs, hogy nem az újraélesztés során tört el sorozatosan a később elhunyt férfi bordája.

Kelemen Zoltán Gergely / MTI

A másodrendű vádlott védője azt hangsúlyozta: nincs rá tanúvallomás, hogy az ő védence, aki kihallgatás közben többször kiment cigarettázni, akár csak jelen lett volna, amikor a halált okozó sérülések keletkeztek. A védők szerint nem bizonyító erejű, ha más sértettek, akik túlélték a verést, azt állítják, hogy azért ütötték őket, hogy bevalljanak bizonyos bűncselekményeket, miközben a vádlottak az ellenkezőjét állítják. Egy állítás áll szemben egy tagadással, ami nem bizonyítja minden kétséget kizáróan a vádat.

Nagyon érdekes volt a negyedrendű vádlott védőjének beszéde. Az ő védence, egy 50 kilós, vékony volt rendőrnő, azóta munkanélküli, azért került a vádlottak padjára, mert nem akadályozta meg, hogy Bodor Viktor gyomron vágja a rendőrnő által szabályosan kihallgatott személyt. A védő szerint az őrsön kialakult egy erősorrend. Bodor Viktor már a felettesei utasítására sem nagyon hallgatott, miután előléptették, és felső támogatást kapott a viselkedésére. Az őrsön uralkodó légkörre jellemző, hogy Bodor a rendőrnőt úgy „köszöntötte”: szia, ribanc! A védő szerint azért nem mertek a törvénytisztelő rendőrök fellépni Bodor ellen, mert minden jel arra mutatott, hogy a rendőrségi hierarchiában olyan a sikeres és támogatott magatartás, mint az övé.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.