Szezonban már nem tudják bezárni a Velencei-tó szabadstrandjait

Megúszhatják a bezáratást – legalábbis az idei szezonra – a Velencei-tó azon szabadstrandjai, amelyek nyitott partszakaszként vannak nyilvántartva.
A Velencei-tó Online információi szerint az egyik érintett üzemeltető máris megfellebbezte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat határozatát. Vélelmezik, hogy így fognak tenni a többiek is, s ezzel két folyománya lehet a történetnek: ha pótolják az ÁNTSZ által említett hiányosságokat, elvileg vissza is vonható a tiltás. Ez azonban jó eséllyel csak a következő szezonban lesz érdekes, hiszen az ÁNTSZ ügyintézési határidőit (általánosságban harminc nap) figyelve az ügyben nyár végén születhet leghamarabb jogerős döntés, tehát végrehajtandó intézkedés.

Jó tudni: szó sincs az összes szabadstrand bezárásáról. Az, hogy ez terjedt el, a közmédia nem pontos híradásának köszönhető, ezt vette át az egész magyar tömegtájékoztatás. A mostani intézkedés négy úgynevezett nyitott partszakaszt érint, amelyek közül a régi Tini Strand Agárdon található, kettő Gárdonyban: a Panoráma Partszakasz és a Holdfény Sétány, valamint Velencén a Cserje utcai partszakasz. Ezekenkívül több nyitott partszakasz található a Velencei-tó környékén, de a helyi információk szerint azoknak nincs bérlője, s korlátozott a vízbe jutási lehetőség.

Ha az érintett négy helyen megtiltják a strandolást, a közeli, a szabályokat teljesítő hivatalos szabadstrandokon elviselhetetlen lesz a tömeg, sokak szerint a legmelegebb napokon el sem bírnák ezt a tömeget, tehát sokakat késztetne arra, hogy a Velencei-tó helyett más vízpartot keressenek. Az hivatalos elvárásokat teljesíteni egyébként elég költséges: a vízmintavétel havonta húszezer forint, a vízimentő-szolgálat biztosítása szezononként mintegy félmillió, ehhez jön még a szennyvíz- és a hulladékkezelés költsége.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.