galéria megtekintése

Szeviép-botrány: másokhoz is ment a 6,5 milliárdból?

4 komment


Tanács István

„Politikai érintettséggel rendelkező emberhez” is kerülhetett a kiürített cég vagyontárgyaiból.

Csődbűntett miatt vádat emelt a Szeviép Zrt. három volt vezetője ellen a Szegedi Járási Ügyészség. Az erről szóló közleményt április 30-án adta ki a Csongrád Megyei Főügyészség, de különös módon sem a cég, sem a vádlottak neve, vagy akár csak a monogramja sem szerepelt benne. A szegedi ügyekben tájékozottak azonban az óvatos körülírásból egyből felismerték, hogy a felszámolás alatt álló Szeviép Zrt.-ről, és volt vezetőiről, P. Lászlóról, B. Sándorról és O. Józsefről van szó.

Tüntető alvállalkozók 2010-ben
Tüntető alvállalkozók 2010-ben
Kelemen Zoltán Gergely / MTI

Az ügyészségi közlemény szerint a cég 2009 elejére fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetbe került, majd 2010 júniusában csődeljárás, 2010. augusztus 13-án pedig felszámolási eljárás indult ellene. Az ügyészség szerint a jelentős vagyonvesztést az okozta, hogy a vádlottak, mint a cég igazgatósági tagjai 2007-től az ésszerű gazdálkodás követelményeivel ellentétesen rendszeresen nyújtottak nagy összegű kölcsönöket részben a zrt. tulajdonában álló gazdasági társaságoknak, részben magánszemélyeknek. A körülmények olyanok voltak, hogy akik a kölcsönt fölvették, azoknak esélyük sem volt annak visszafizetésére. Az ügyészség szerint másfél milliárd forintot vittek ki így a társaságból.

 

Ezzel az üggyel kapcsolatban tartott hétfőn sajtótájékoztatót a Szegedi Járásbíróság épülete előtt a ki nem fizetett alvállalkozók sokaságát képviselő Szabó Bálint, az adósságkezeléssel foglalkozó Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője. Szabó Bálint elmondta: a néhai dr. Bárándy György ügyvéddel együtt három éve kapcsolódott be a munkájuk ellenértékét meg nem kapott alvállalkozók képviseletébe. A Szeviép Zrt. csődjének a hatósági iratok szerint 433 különböző alvállalkozó vagy beszállító károsultja van, 6,5 milliárd forintot nem fizetett ki nekik a Szeviép Zrt. Szabó Bálint szerint meg kell nevezni az immár vádlottakat, mert az ő személyiségi jogaik védelménél súlyosabb közérdek fűződik ahhoz, hogy vállalkozók százait milliárdokkal károsították meg, különben is benyújtották ellenük a vádiratot.

Szabó Bálint elmondta: a 433 alvállalkozó zömében három nagy beruházáson dolgozott. Az egyik a szegedi önkormányzat 25 milliárdos tömegközlekedési nagyprojektje, a másik az M43-as autópálya egyik szakasza, a harmadik pedig Szeged nyugati elkerülő útja. Ezeket a munkákat 2009-ben végeztette el alvállalkozóival a Szeviép Zrt. (az ügyészség szerint már akkor a fizetésképtelenség határán állt a cég), 2009 végén és 2010 elején állították ki róluk a számlákat.

Szabó Bálint utalt arra: a gyanúsítottak a nyomozás során azzal is védekeztek, hogy a pénz egy részét átadták másoknak. Az alvállalkozók képviselője 72 órás ultimátumot adott a vádlottaknak, hogy fizessék ki a kárt, amivel tartoznak az alvállalkozóknak, illetve nevezzék meg azokat a személyeket, szervezeteket, sportegyesületeket, amelyeknek az eltűnt pénzt továbbadták.

Szabó Bálint szerint a munkákat végző alvállalkozók nagyon sokat tudnak arról, hová került a pénz. Információik egy részét közjegyzői okiratba foglalt vallomásban a nyomozó hatóságoknak is a rendelkezésére bocsátották. Ugyancsak sok információ gyűlt össze arról, hogy a csődeljárás és a felszámolás szakaszában tovább folytatódott a vagyon kimenekítése. Ezért vélhetően újabb feljelentéseket tesznek a felszámoló és a csődbiztos működése idején történtekkel kapcsolatban.

2011-ben ismét a pénzükért tüntettek az elkeseredett alvállalkozók
2011-ben ismét a pénzükért tüntettek az elkeseredett alvállalkozók
Délmagyarország - Karnok Csaba

Noha a nyomozás nagy késéssel indult, lassan haladt, és sokára gyanúsították meg a Szeviép volt vezetőit, ezért jó ideig nem vették nyomozati zár alá a magánvagyonukat, amikor ez mégis megtörtént, 3 milliárd forintnak megfelelő összeget zároltak a nyomozók. Ugyanakkor szerződések és cégiratok bizonyítják, hogy családtagokhoz, illetve politikai érintettséggel rendelkező emberhez is került a vagyontárgyakból. A ki nem fizetett vállalkozók 1 millió forint nyomravezetői díjat tűztek ki. Ennek eredményeként 43 értékelhető jelzés érkezett, egyesítve 6 újabb ügyben bejelentést tettek a hatóságoknak.

Szabó Bálint szerint nem nyugszanak addig, míg ki nem derül nemcsak az, hogy mit követtek el a Szeviép Zrt. immár vád alatt álló vezetői, hanem az is, hogy kik a haszonélvezői annak a rengeteg pénznek, amit a munkát ténylegesen elvégzőknek nem fizettek ki, hanem kimentettek a cégből.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.