Széttrollkodott gazdafórum

Furcsa földharc Tomajmonostora polgármesterének részvételével.

A botrányokkal tarkított állami földpályázatok történetében is példa nélküli fordulatok és indulatok jellemzik a hortobágyi államiföld-osztást: a kisemmizett, legelő nélkül maradt gazdák itt nem nyugszanak bele az eredménybe, és rendszeresen demonstrálnak. Az esetet az is kiemeli a hasonló konfliktusok sorából, hogy a helyszín a jelenlegi agrárminiszter, Fazekas Sándor választókörzete.

Elfajult a politikai hátszéllel repített pályázatnyertesek és a hoppon maradt gazdálkodók vitája
Elfajult a politikai hátszéllel repített pályázatnyertesek és a hoppon maradt gazdálkodók vitája
Reviczky Zsolt

A földháború köré szerveződő kampány egyik mélypontja az a március 26-i tiszafüredi MSZP-fórum volt, ahol eredetileg Gőgös Zoltán, a parlament mezőgazdasági bizottságának alelnöke találkozott volna azokkal a helyi gazdákkal, akik korábban az érintett területeket használták, de a mostani pályázaton alulmaradtak – részben olyan „nyakkendős emberekkel” szemben, akiknél a helyben lakás és a meglévő állatállomány is nehezen igazolható. Ahogyan az ellenzéki politikus lapunknak elmondta, előzetesen főleg arról panaszkodtak neki, hogy „két héttel a kiírás után alakult cégek elvitték a meghirdetett földterület harmadát”.

Valakik azonban több-busznyi embert – a YouTube-on is elérhető videó szerint többnyire nagydarab, meglehetősen agresszíven viselkedő bőrkabátos férfiakat – szállítottak oda más településekről, láthatóan azzal a megbízással, hogy se Gőgöst, se a károsultakat ne hagyják szóhoz jutni. Hogy ki szervezte a gazdafórum kisiklatását, nem tudni, arról viszont video- és fényképfelvételek is vannak, hogy az „importközönség” tagjai ételt, italt és pénzt kaptak a fellépésért. Egy tiszafüredi forrás szerint javarészt közmunkásokról van szó, akiknek a másfél órányi közreműködését fejenként ötezer forinttal honorálták.

A videón az első sorban tűnik fel Fazekas Szabolcs, a közeli Tomajmonostora Fidesz-támogatással megválasztott polgármestere, aki a miniszternek ugyan csak névrokona, de jó barátságban van Fazekas Sándorral, az agrártárca irányítójával és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel (utóbbi Tomajmonostora díszpolgára). Fazekas Szabolcs jelenléte és aktív részvétele – ahogy informátorunk fogalmazott: „a fórum széttrollkodásában” – azért volt feltűnő, mert ő számít a vitatott eredményű térségbeli földpályázatok egyik legfőbb nyertesének.

Szabó Rebeka, a PM képviselőjének az agrárminiszterhez intézett írásbeli kérdése szerint a polgármester 169 hektárt nyert a Hortobágyi Nemzeti Park földjeiből, és 31 további földrészletet is megkapott „ideiglenes használatba” az államtól. Felesége, dr. Bánfi Zsuzsanna, a Kunhegyesi Járási Hivatal hivatalvezető-helyettese 130,44 hektár területet nyert el haszonbérletbe. A pályázati vesztesek szerint a család különböző jogcímeken összesen közel ezer hektár állami földet művel (felvéve utána az uniós támogatásokat is), ám hogy pontosan mennyit, azt nem lehet tudni, mert a hozzáférhető földnyilvántartási adatokból nem derül ki, a vidékfejlesztési tárca pedig március 17-e óta nem hajlandó érdemben válaszolni lapunk írásban feltett kérdéseire az üggyel kapcsolatban.

A minisztériumtól azt próbáltuk megtudni,mennyi állami földet használ és milyen jogcímen (ideiglenes használat, állami földbérlet stb.) Fazekas Szabolcs, Fazekas Krisztián (a testvére), Fazekas János (az édesapja), Bánfi Zsuzsanna, a Fazekas– Bánfi Mezőgazdasági, Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság, illetve bármilyen egyéb, Fazekas Szabolcs lakcímére bejegyzett vagy a tulajdonában álló gazdasági társaság, de tényleges adatokat egyedül Bánfi Zsuzsannával kapcsolatban közöltek, illetve azt írták, hogy „Fazekas Szabolcs, Fazekas Krisztián és Fazekas János nem nyert a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) pályázatán”.

Utóbbi állítás akár igaz is lehetne, itt ugyanis a legtöbb földet nem az NFA, hanem a nemzeti park adta bérbe, ugyanakkor az egyéb jogcímen használatba kapott földekről a tárca egyáltalán nem beszélt. Ráadásul az is ellentmond a minisztériumi kommunikációnak, hogy amikor a Blikk tavaly ősszel perek árán megszerezte a pályázatok adatait, azt írta: „Az NFA által kiadott lista szerint például Fazekas Szabolcs, Tomajmonostora polgármestere kapta meg művelésre az összes ilyen földterületet a faluban, ráadásul a szomszédos Kunmadarason is kapott 24 birtokot” (a napilap akkor 680 hektárra becsülte a Fazekas által kezelt földek összterületét).

A Hortobágyi Nemzeti Park és az NFA (vagyis mindkét földosztó szervezet) a Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter irányítása alatt álló agrárminisztériumhoz tartozik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.