galéria megtekintése

Szétszórták az azbesztet a Városligetben rombolók

65 komment


Hargitai Miklós

A jogszabályban rögzített biztonsági intézkedések betartása nélkül bonthatták le azt az épületet, amely a ligetvédők tapasztalatai szerint jelentős mennyiségű azbesztet tartalmazott.

– Nekiment a markoló és letermelte – foglalta össze az aktivisták egyike, hogyan zajlott az A épület bontása a városligeti volt Hungexpo-telken. A leírás nem lenne szokatlan, ha nem egy azbesztet is tartalmazó építményről lenne szó. Csakhogy egy lapunknak nyilatkozó aktivista szerint az azbesztet már hónapokkal ezelőtt észlelték.

„Nekiment a markoló és letermelte” – emlékeznek a ligetvédők
Szabó Miklós / Népszabadság

– Az épület tetejének és hővezetékeinek szigetelése is azbesztből készült, ezeket azonban korábban eltávolították. A harmadik emelet egyik helyiségében lévő kiegyenlítő tartály körül viszont megmaradt az azbesztszigetelés. Ezért a szobát lezártuk, figyelmeztetve az azbesztveszélyre – állítja az aktivista.

 

Beliczay Erzsébet, a Levegő Munkacsoport szakértője szerint ilyen esetekben a rendkívül veszélyes, magas rákkockázatú azbeszt szakszerű eltávolításának felelőssége a bontást végző cég műszaki ellenőréé. Már a bontási terv készítésekor meg kell győződni róla, hogy van-e azbeszt az épületben, és ha igen, a tényt a bontási műszaki leírásnak is tartalmaznia kell. Egy miniszteri rendelet előírásai alapján mentesítési tervet kell készíteni, és bejelentést tenni a környezetvédelmi hatóságnak (ez esetben az V. kerületi kormányhivatalnak).

A szabályozás rögzíti, hogy előzetes kockázatértékelést kell készíteni a munkásokat érő várható azbesztterhelésről, őket oktatásban kell részesíteni, ismertetve a kockázatokat. Szükség van továbbá a levegő azbesztkoncentrációjának folyamatos mérésére.

Az azbesztet már a bontás megkezdése előtt el kell távolítani, gondoskodva róla, hogy az azbesztből vagy az azbeszttartalmú termékből keletkező por ne kerülhessen a környezetbe. A rendelet előírja, hogy az azbesztmentesítés területe legyen körülhatárolva, figyelmeztető jelzésekkel ellátva, és csak az mehessen oda védőöltözetben, akinek feltétlenül szükséges. A munka végén vizsgálatokkal kell igazolni, hogy a levegő azbeszttartalma megfelel az egészségügyi normáknak. A ligetvédők elmondása, illetve a felvételek szerint ebből semmi sem valósult meg.

Kerestük az azbesztmentesítők szövetségét (akik indokolt esetben igazolást tudnak adni egy épület azbesztmentességéről, illetve tudnak olyan vállalkozást ajánlani, amely rendelkezik az eltávolításhoz szükséges engedélyekkel), de egyelőre nem reagáltak, mint ahogy megkeresésünkre az V. kerületi kormányhivataltól és a Liget Budapest projekt illetékeseitől sem érkezett válasz.

Ha az azbesztet tartalmazó épületrész bontása valóban a biztonsági szabályok betartása nélkül valósult meg, az a bontást végzők és a biztonsági őrök mellett a környéken tartózkodók egészségét is veszélyeztetheti – akár hosszabb időn át, mivel a porban továbbra is jelen lehetnek a többféle halálos betegség kiváltására alkalmas azbesztszálak. Az azbeszt belégzése azbesztózist, mellhártyadaganatot, hörgő-, illetve bélcsatorna-daganatot okozhat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.