Szétszedik a soproni egyetemet

Nem maradtak hűségesek az egyetemi karok a leghűségesebb városhoz. Elhagyta Székesfehérvár, Győr, Mosonmagyaróvár, s leválik tőle Szombathely is. A rektor csalódott, az állam fizet.

 

Palkovics László oktatási államtitkár pénteken jó hírt vitt Szombathelynek, rosszabbat Sopronnak. Bejelentette, hogy jövő január elsejétől az eddig a soproni Nyugat-magyarországi Egyetem karaként működő Savaria Egyetemi Központ az intézmény akaratának megfelelően az ELTE része lesz. Sopron viszont erősen megfogyatkozik, náluk az erdészeti és faipari képzés marad. Az állam azonban pénzzel segíti ki a csődközelbe került soproni egyetemet.

A válások megjósolhatóak voltak, hiszen részben politikai erőviszonyok alapján, igaz az érintett intézmények egyetértésével rakták össze 18 évvel ezelőtt a soproni Nyugat-magyarországi Egyetemet. A továbbiakban önálló karként működő csatlakozók azért integrálódtak hozzá, mert féltek, hogy e nélkül megszüntetik őket.

A 230 éves múltra visszatekintő, Apáczairól elnevezett győri tanítóképzőt szívesen fogadta volna a győri Széchenyi egyetem, ám akkor a Fidesz vezetői kijelentették: el a kezekkel az Apáczaitól! A Széchenyi időközben megtette a szükséges gesztust a Fidesznek: olyan rektort importált, akit a párt szívesen látott volna ebben a pozícióban. A főiskola ezek után egyetemi rangot kapott.

Az Apáczai viszont a megyéspüspök és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége erős támogatásával sokáig nem került a baloldalinak tartott Széchenyi egyetemhez. Hoffmann Rózsa államtitkársága idején még a Széchenyi visszafejlesztése, önállóságának elvesztése is szóba került, ám az Audi ragaszkodott hozzá. Orbán Viktor egy audis rendezvényen nemcsak legitimizálta politikailag a Széchenyi egyetemet, hanem annak folyamatos fejlesztésére tett ígéretet. Azóta legteljesebb egyetértésben működik együtt a kormány, az Audi és a Széchenyi egyetem, az Apáczai pedig tizenöt év után búcsút mondott a soproni Nyugat-magyarnak, s Győrhöz integrálódott. Hasonlóképpen cselekedett a mosonmagyaróvári mezőgazdasági és élelmiszertudományi kar. A székesfehérvári geoinformatikai kar pedig még korábban otthagyta Sopront és az Óbudai egyetem része lett. A Savaria az ELTE-t célozta meg.

Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora az egyik kari tanévzárón úgy fogalmazott: csalódott, s a jövőt nem úgy képzelte el, ahogyan a fenntartó. Pénzügyi helyzetüket válságosnak nevezte. Az állami mentőkötél persze kihúzza őket a válságból, de a Nyugat-magyar ezentúl már nem a régiót, csak Sopront jelöli a felsőoktatásban.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.