galéria megtekintése

Fejenként egy négyzetmétert adna Kocsis kerülete a kilakoltatott négytagú családnak

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 26. számában
jelent meg.


Rab László
Népszabadság

Bár Kocsis Máté polgármester utasítására szerdán leállították a kilakoltatásokat Józsefvárosban, a múlt héten az utcára tett Lendvai család már nem mehet vissza a lakásába. A súlyosan beteg asszony, férje és két gyermekük egy átmeneti szállásra került. Nem tudják, hogy mi lesz velük.

Kocsis Máté, Józsefváros fideszes polgármestere a képviselő-testület szerdai ülésén intézkedett, hogy a tél végéig függesszék fel a kilakoltatásokat. A polgármester szerint a humanitárius szempontokat is figyelembe kell venni, és a lakhatási területen érintett önkormányzati hivatalok és a bürokrácia sem működik kifogástalanul. A Város Mindenkié csoport az elmúlt napokban több alkalommal is tiltakozott és akciózott a kilakoltatások miatt.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

A múlt héten az utcára rakott Lendvai család azonban nem térhet vissza lakásába. Az élénk sajtóvisszhangot kiváltó kilakoltatás után, amelyet A Város Mindenkié csoport aktivistái polgári engedetlenséggel igyekeztek megakadályozni, az agytumorral kezelt asszony, férje és két gyermeke ismerősöknél húzták meg magukat külön-külön, elhelyezésükről nem gondoskodott senki.

 

A józsefvárosi önkormányzat sajtóirodája azt közölte lapunkkal, hogy „Kocsis Máté polgármester utasításának megfelelően a Józsefvárosi Családsegítő Központ és az önkormányzat vagyonkezelő cége megvizsgálta annak lehetőségét, hogy a 12 éve húzódó és végül a múlt héten jogerős bírósági döntés alapján lezajlott végrehajtás után Lendvai Andrea és családja együtt maradhasson. A családsegítő központ az S.O.S. Krízis Alapítvánnyal közösen megoldást talált a család számára, és sikerült megoldani elhelyezésüket”.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

Ez hosszú távon nem jelent megoldást, felelte a hétvégén kérdéseinkre Lendvai Andrea és férje, a magát a Menhely Alapítvány átmeneti szállásán meghúzó előadóművész Lendvai Géza. Mindketten azt mondták, ahányan vannak, annyifelé mentek, csupán ígéretet kaptak arra, hogy együtt maradhatnak, de ez egy négy négyzetméteres szobában, ahol az egykor karatézó anyát elhelyezték, eléggé bajos lenne.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

– A nagyobbik fiú az osztálytársánál alszik, de hétfőn mennie kell, a kisebbik velem van, de a férjem már nem fér be hozzánk – mondta a jelenleg is orvosi kezelés alatt álló anya.

A mutatványos férj hétvégi cikkünkben mesélte el, hogy filléres munkásszállókat keresett, hogy valahol meghúzza magát. Végül a Menhely Alapítvány Vajdahunyad utcai fapados szállóján kötött ki. Itt azonban eléggé veszélyes számára az élet, a vendégeket gyakran meglopják, neki pedig ügyelnie kell a kellékeire, olykor ugyanis marionettszámok utcai előadásából remél kevéske bevételt. Az az önkormányzati ígéret, szögezte le a beteg asszony és a férje, hogy együtt maradhatnak, jelenleg eléggé valószerűtlennek tűnik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.