galéria megtekintése

Szétperelik a Kuruc.infót

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 26. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Sikernek tartja a Tett és Védelem Alapítvány, hogy a bíróság elrendelte a Kuruc.info egyik holokauszttagadó írásának elérhetetlenné tételét, de nem elégszik meg ennyivel. Bodnár Dániel kuratóriumi elnök elmondta, a honlap több gyűlöletkeltő cikkgyűjteményét hozzáférhetetlenné akarják tenni – végső soron pedig magát a honlapot is. Az alapítványnak közben nemcsak a nácikkal, hanem a szólásszabadságot védő demokratákkal is meg kell küzdenie.

Magyar bíróság, ahogyan arról a közrádió híre nyomán a Népszabadság is beszámolt, első alkalommal döntött internetes tartalom elérhetetlenné tételéről. A Kuruc.info nevű náci-nyilas szellemiségű portál a magyar törvények megkerülésével, amerikai szerverről működik. Az ominózus – álnéven jegyzett, 2013-ban közölt – írás a „gázkamrás kivégzéseket” legendáriumnak minősítette, és azt állította, hogy Auschwitzban „még mutatóban sem történtek” tömeggyilkosságok.

„Holokamu” címszó alatt 3825 cikk található a szélsőséges portálon
„Holokamu” címszó alatt 3825 cikk található a szélsőséges portálon

A bíróság a Tett és Védelem Alapítvány beadványa nyomán járt el. A cikk a „holokamu” dossziéban jelent meg, Bodnár Dániel szerint a puszta elnevezés önmagában kimeríti a holokauszttagadás bűncselekményét. Bár a mostani bírósági végzés csupán egyetlen cikkről szól, a döntést Bodnár Dániel áttörésként értékelte. Több tucat feljelentést tettek már a Kuruc.info ellen, de a nyomozás elakadt annál a pontnál, hogy az elkövető kiléte nem megállapítható. Ezúttal azonban az ügyészség kérte, hogy a bíróság rendelje el a cikk hozzáférhetetlenné tételét.

 

A szóban forgó portál amúgy nem hajlandó eltávolítani a holokauszttagadó írást. Újabb procedúra következhet, ha az amerikai hatóságok nem lépnek, akkor a magyar médiahatóság fogja felszólítani a hazai internetszolgáltatókat, hogy tegyék elérhetetlenné a cikket. Jelenleg kevéssé valószínű, hogy ugyanezt az egész honlap esetében sikerül elérni hazai jogi eljárásban, de Bodnár abban bízik, idővel ez is lehetővé válik.

Az alapítvány az USA-ban is eljárást kezdeményezett. A kuratóriumi elnök ettől azt reméli, hogy minden kétséget kizáróan beazonosíthatóak lesznek a portál szerzői – és akkor a magyar hatóságok felléphetnek ellenük. A Kuruc.info anonim szerkesztői közölték, hogy nem kérnek a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) által számukra felkínált ingyenes jogsegélyből. A TASZ egyaránt vitatja a holokauszt tagadását tiltó büntetőjogi tényállás és az internetes tartalmak széles körű blokkolását lehetővé tévő szabály alkotmányosságát: meggyőződése, hogy az egyes nézetek jogi eszközökkel történő tabusítása helytelen és ártalmas.

A TASZ következetesen képviseli az amerikai legfelsőbb bíróság érvelését. Az Alkotmánybíróság is ennek alapján mondta ki még 1997-ben, hogy a szólásszabadságot csak akkor lehet korlátozni, ha a kimondott szó közvetlen fizikai erőszak veszélyével fenyeget. Csakhogy Európában a holokauszttagadás és a náci bűnök esetében speciális szabályok vannak érvényben. Európa – hangsúlyozta Bodnár Dániel – abból indul ki, hogy a náci eszmék tiltásához sokkal nagyobb közérdek fűződik, mint ahhoz, hogy a szólásszabadság jegyében ezek az eszmék szabadon terjeszthetők legyenek.

Orbán levélváltása

Az antiszemitizmus magyarországi központja egy olyan hírportál, amely a magyar kormány föllépése elől az Egyesült Államokba menekült, és onnan végzi gyalázatos tevékenységét – utalt Orbán Viktor miniszterelnök a Kuruc.info portálra az amerikai kongresszus ötven tagjának írt levelében, 2012 nyarán. Ha ez a probléma megoldódna, akkor a kormányfő szerint idehaza jelentősen meggyengülnének az antiszemitizmus erői. Előzőleg a kongresszusi képviselők írtak levelet Orbánnak. Kérték, hogy a magyar vezetők lépjenek fel az antiszemitizmus és a fanatizmus minden formája ellen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.