galéria megtekintése

Szétlopták a romák szövetkezetét

11 komment


Czene Gábor

Újabb botrányos fejezetéhez ért a Híd a munka világába nevű foglalkoztatási szövetkezet története: tizenkét gyanúsnak tartott ügyben vizsgálódik az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A túlzónak tartott bérkifizetések például jócskán meghaladják a 700 millió forintot – értesült a Népszabadság.

A Híd a munka világába, az ország első foglalkoztatási szövetkezete az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) közreműködésével alakult meg 2014 tavaszán. Ekkor még Farkas Flórián fideszes parlamenti képviselő volt a testület elnöke, akit a szövetkezet vezetőjévé is megválasztottak. (Az összeférhetetlenségi szabályok miatt Farkas időközben megvált az ORÖ elnöki posztjától. Orbán Viktor cserébe kinevezte miniszterelnöki biztosnak.)

Farkas Flórián kormánytagok gyűrűjében. Elengedik a kezét?
Farkas Flórián kormánytagok gyűrűjében. Elengedik a kezét?
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A szövetkezet az ország leghátrányosabb területein élő, többsé­gében roma munkavállalók gazdasági és szociális felzárkózását jelölte meg céljaként. Az alakuláskor Farkas kijelentette, hogy a szövetkezet létrejötte kiemelkedő állomása annak az együttműködésnek, amely a kormány és az ORÖ 2011-es megállapodásán alapul. Hangsúlyozta, hogy a „cigányság az egyik legjelentősebb gazdasági potenciál. A romák tanulni és dolgozni akarnak a családjuk és gyermekeik  jövőjéért. Meg fogják találni a módját annak, hogy bekapcsolódva a munka világába biztos jövőt teremtsenek a számukra”.

 

Ehhez azonban Farkas Flórián  szövetkezete nem segítette hozzá őket. Az ötmilliárd forintosra tervezett foglalkoztatási program totális kudarcot vallott. Elsőként az LMP-s Hadházy Ákos hívta fel a figyelmet arra, hogy – miközben a rászoruló romák közül senki nem jutott munkához – a szövetkezet számolatlanul költi a milliókat értelmetlen tanulmányokra és mindenféle beszerzésekre. A súlyos korrupciógyanút felvető ügyekben Hadházy feljelentést tett.

Ritka megszólalásai alkalmával Farkas Flórián azt próbálta bizonygatni, hogy „minden rendben van”.

Állítását nem csupán az adónyomozók által indított vizsgálat cáfolta, hanem az is, hogy Balog Zoltán miniszter tavaly a tízmilliókat kitevő bútorvásárlások és gépkocsibérlések miatt szabálytalansági eljárást indított.

Bár az uniós pénzekből támogatott program kifizetéseinek jelentős részét a kormány jegelte, az ORÖ-höz azért így is átcsordogált több mint kétmilliárd forint. Eredmény: semmi. A százmillió­kért vásárolt fővárosi és vidéki irodák nem működnek. Az ORÖ-ben teljes a káosz. Farkas Flórián tovább szervezkedik a háttérben, a hatalmi harc megbénítja a romák képviseletére hivatott szervezetet.

Alighanem a Lázár János vezette Miniszterelnökségnek is köze van azokhoz az újabb eljárásokhoz,

amelyeket az Emmi indított a foglalkoztatási szövetkezet zavarosabb ügyeiben. Lapunk kérdésére ugyanis a tárca egy miniszterelnökségi vizsgálati jelentésre utalva számolt be arról, hogy tizenkét gyanús esetben zajlik szabálytalansági eljárás. Összesen 860 millió forintnyi kétes kifizetésről van szó, a vizsgálat részben átfedést mutat a korábban elindított (és jogorvoslat alatt álló) eljárásokkal.

Az Emmi állítja, hogy a szabálytalanságok a Híd a munka világába projekt részeként lefolytatott beszerzési, közbeszerzési eljárások hibáiból és hiányosságaiból erednek. Valamint abból, hogy nem tűnik elfogadhatónak az elkészült tanulmányok ár-érték aránya. A legnagyobb tételt azonban a „piaci árnak nem megfelelő, túlzó bérek okán indított szabálytalanság” jelenti – a gyanú szerint 737 millió forintot a 860 millióból. Nehogy félreértés legyen: a szóban forgó 737 milliót véletlenül sem a munkát kereső romák kapták, hanem – többek között – a szövetkezet körül legyeskedő projektemberek.

A miniszterelnökségi vizsgálatra hivatkozva az Emmi kitért arra is, hogy a

„fenntartási időszak során a foglalkoztatási szövetkezet nem lesz képes ellátni előírt tevékenységét”.

Ennél bővebb információt a minisztérium nem közölt.

A Híd a munka világába sorsa bizonytalan. A program – legalábbis annak első szakasza – elvileg tavaly lezárult, ilyen előzmények után több mint kétséges a folytatás. A lapunk birtokában lévő meghívó szerint a szövetkezet egyik igazgatósági tagja a jövő hétre küldöttgyűlést hívott össze a Nógrád megyei Szécsénybe. A rendezvényen az alapszabály módosításán kívül új tisztségviselőket akarnak választani. Beszéltünk azonban olyan ORÖ-s képviselővel, aki már a küldöttgyűlés összehívásának módját is jogsértőnek tartja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.