Szétesőben az elnémult cigánypárt

Feloszlatta magát a Magyarországi Cigánypárt (MCP) budapesti szervezete, amelynek Horváth Aladár volt a vezetője. Szerintük a miskolci vezetés nem nézett szembe a választási kudarc okaival, a párt megszűnt létezni. Horváth Aladár azonban folytatja a polgárjogi mozgalmat.
Az MCP budapesti szervezetének alakuló ülése 2013-ban - egy évre rá vége a történetnek
Az MCP budapesti szervezetének alakuló ülése 2013-ban - egy évre rá vége a történetnek
M. Schmidt János / Népszabadság

Az MCP nagy reményekkel vágott neki az országgyűlési választásnak. A pártvezetők több százezer szavazattal és parlamenti bejutással kalkuláltak. Horváth Aladár, az MCP szóvivője, listavezetője és budapesti elnöke egyik nyilatkozatában úgy vélte, jelöltjük Ózdon – esetleg Sátoraljaújhelyen – akár egyéni győzelmet is arathat.

Aztán más kispártokhoz hasonlóan az MCP-t is meggyanúsították, hogy jogsértő módon, az ajánlások manipulálásával állított országos listát. A cigánypárt azzal utasította vissza a vádat, hogy a választási eredmény igazolni fogja: nem volt szükségük csalásra. Egyszerűen felfoghatatlan – ezt már az eredmény ismeretében mondta Horváth Aladár. Az MCP katasztrofálisan szerepelt. Nem egészen kilencezren szavaztak rá: kevesebben, mint ahány regisztrált tagja van a pártnak. Horváth Aladár a Józsefvárosban mindössze fél százalékot kapott, az ózdi és a sátoraljaújhelyi jelölt sem sokkal többet.

Horváth Aladár megvált tisztségeitől, az európai parlamenti választáson az MCP nem indult. A közelmúltban pedig a budapesti szervezet egyhangú szavazással önmaga feloszlatása mellett döntött. Az erről szóló közlemény szerint a budapesti tagok – a roma közösségek politikai kirekesztése miatt – továbbra is kikerülhetetlen, ezért helyes lépésnek tartják, hogy az MCP elindult a parlamenti választáson.

A fővárosi pártszervezet feloszlatását azzal magyarázzák, hogy az MCP miskolci vezetése nem nézett szembe a választási kudarc okaival, nem történt meg ennek elvi és stratégiai elemzése, a következtetések levonása. Az elnök és a pártigazgató az áprilisi elnökségi döntés ellenére sem hívta össze a párt kongresszusát, amelynek feladata az MCP politikai és pénzügyi beszámolóinak, elszámolásának meghallgatása és véleményezése lett volna. Az előzőekből következik: a párt megszűnt létezni.

A parlamenti választások óta nem volt mondanivalója egyetlen fontos közpolitikai kérdésben sem, így megerősítette azt a negatív vélekedést, hogy az MCP működése a kampánytámogatás felhasználásáig tartott. „A budapesti pártszervezet nem kíván felelősséget vállalni a pártvezetés mulasztásaiért, ami nem hagy más lehetőséget, mint azonnali döntésünket” – áll a közleményben.

Horváth József miskolci pártelnököt nem sikerült elérnünk.

A szintén miskolci Dancs Mihály pártigazgató (a választás után ő is felajánlotta lemondását) kérdésünkre közölte, hogy a pénzügyi beszámoló elkészült, a közeljövőben megtartják a kongresszust. Ekkor döntenek arról is, mi legyen az MCP sorsa. Ennél bővebbet egyelőre nem tudott mondani. Miközben az MCP a szétesés jeleit mutatja, Horváth Aladár – mint mondta – ezen a héten asztalhoz ül a volt budapesti szervezet tagjaival és másokkal. Megbeszélik, hogy civil szervezetként vagy párt formájában folytassák-e a polgárjogi mozgalmat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.