galéria megtekintése

Szerelmi bosszúról beszélnek a pedofíliával vádolt budapesti nevelőotthonban

12 komment


Spirk József

A szexuális bűncselekményekkel megvádolt gyerekvédelmis befogadóotthon forrong, a szabályok pedig nem engedik, hogy a nevelők a nyilvánosság élé állva védekezzenek. Szerintük egy 44 éves férfi kavarta a botrányt, akit elválasztottak 16 éves szerelmétől, és az ügyben már korábban bejelentést tettek a felettes szerveknek. A vádakat először megíró névtelen Facebook-oldal szerzője viszont azt állítja, nincs köze az ATV-ben kitálaló lányhoz.

Ostromállapot volt pénteken a Fővárosi Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Alföldi utcai befogadóotthonában. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által elrendelt vizsgálat során egymás után hallgatták meg az intézmény vezetőit és dolgozóit.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

A minisztériumi vizsgálat idejére hírzárlatot rendeltek el, jóllehet a sajtóban egyre dagad a botrány. A Bors korábban jogvédőkre hivatkozva azt állította, hogy egy gyermekvédelmi intézmény nevelői szexre kényszerítették a gyerekeket magasabb zsebpénzért, édességért vagy éppen kimenőért cserébe. A Bors szerint a feljelentést tevő jogvédőknek 15 fiatal vallott mindarról, amit az otthonban el kellett szenvednie. A lap azt is megjegyezte, hogy minden bizonyíték a szerkesztőség birtokában van. Mint utóbb kiderült, a napvilágra került vádak már korábban felbukkantak egy Facebook-oldalon, a Magyar Nemzet pénteki száma pedig meg is nevezte, hogy melyik volt az az otthon, amelyet megvádoltak. 

 

Közben az ATV megszólaltatta az Alföldi utcai befogadóotthon egyik lakóját is. A 16 éves lány önként ment be az Egyenes beszéd című műsorba, ahol megerősített a közösségi oldalon olvasható állításokat. Többek között elmondta, neki is felajánlották, hogy álljon prostituáltnak, és azt is, hogy feküdjön le nevelőkkel, mert akkor több zsebpénzt kap. Arról is beszélt, hogy az egyik nevelő felajánlotta neki, ha otthagyja a pasija, menjen fel hozzá, és ő „megvigasztalja”. A lány szerint 9-10 éves gyerekeknek is orálisan kielégíteni nevelőket.

Az ATV-s beszélgetéséből az is kiderült, hogy a lány a családjában zajló, sokszor fizikai erőszakig fajuló veszekedések miatt került a befogadóotthonba. Azt állította, a nevelőapja folyamatosan verte őt is és az anyját is, többször részegen hadonászott késsel. A nevelőkkel viszont már azért keveredett konfliktusba, mert meg akart házasodni, de mint mondta, mindenhol elutasítást kap. Kálmán Olga kérdésére úgy válaszolt, ha megházasodhatna, akkor lenne hol laknia, szerető környezetbe kerülne. Gyámja azonban – aki az egyik szülője – nem támogatta a házasságot, így 18 éves koráig erre nincs lehetősége.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Az interjúban a 16 éves lány azt mondta, kimenőn van, a Népszabadság Online információi szerint azonban több mint egy hete megszökött az otthonból, az intézmény ezért rendőrségi bejelentést is tett. Úgy tudjuk, akkor tűnt el az Alföldi utcából, amikor megkapta a gyámhatóság végzését, amely részletes szakmai vizsgálat és környezet tanulmány után elutasította házasságkötési kérelmét.

Az otthonban dolgozó forrásaink azt állítják, hogy a lánynak egy 44 éves férfival volt viszonya, és azután, hogy az interneten megismerkedtek, a családi viszályok elől szökött el hozzá Budapestre. Bár az otthonba történt elhelyezésekor a gyámügy megállapította,  hogy az érzelmi kiszolgáltatottságát kihasználva kerülhetett közel a lányhoz, és nem nevezte meg a látogatásra feljogosított rokonok között, a férfi rendszeresen bement az Alföldi utcába, és többször is vitába keveredett a nevelőkkel.

Az ismétlődő szabályszegések miatt az intézet dolgozói szerint a nyáron elmérgesedett a viszony a férfival, és ez indította el a mostani botrányt.

A befogadóotthon nevelői szerint ugyanis bizonyítható, hogy az őket pedofíliával és szexuális zaklatással vádoló Facebook-oldalt a férfi hozta létre, és bosszúból ő írta a posztok jó részét is. A dolgozók elmondták, hogy erről már szeptember 1-jén, jóval a Bors cikkének megjelenése előtt értesítették a felettes szervet, de ezzel párhuzamosa felállítottak egy független bizottságot is, azzal a feladattal, hogy vizsgálja meg, lehet-e valóságalapja az Facebookon terjesztett állításoknak. Néhány nappal később azonban túlnőtt az intézmény falain az ügy.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

A dolgozók azt mondták, elképesztően sokat árthat, hogy eltiltották a nyilatkozatoktól a befogadóotthont. Az intézmény szerintük korántsem olyan zárt, mint ahogy azt a zaklatásos történetek sugallják. A befogadóotthonban átlagosan 1-3 hónapig tartózkodnak a gyerekek. Ideiglenes elhelyezést bármilyen korú gyermek kaphat, a közös, hogy mindannyian súlyos traumákkal, konfliktusokkal érkeznek. A nevelőknek és pszichológusoknak, valamint az intézet önkénteseinek ezen az átmeneti időszakon kell átsegíteniük a bajbajutottakat.

A NOL megkereste a Facebook-oldal üzemeltetőjét is. A botrány kirobbantó posztok szerzője kérdésünkre sem fedte fel kilétét. A Facebook Messengeren keresztül annyit mondott, nem férfi, és nincs köze az ATV-n szereplő lányhoz. Szerinte az intézet csak a nyilatkozat hitelességét akarja ellehetetleníteni. A névtelenségebe burkolózó facebookozó azt mondta, korábban már több, hasonló ügyre is megpróbálta felhívni a sajtó figyelmét, és egy pedofilvadász oldalt is üzemeltet a közösségi oldalon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.