galéria megtekintése

Szerdán kétszázötven iskolában lázadnak a tanárok

23 komment

Kálmán T. Attila

Puskás Aurél szóvivő
Puskás Aurél szóvivő
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A Civil Közoktatási Platform arról állapodott meg a keddi, második ülésén, hogy tárgyalni hívják a kormányt. A szerdai polgári engedetlenségi akció ennek a kérésnek adhat komoly súlyt. Amennyiben kormányoldalról továbbra sem tapasztalnak engedékenységet, úgy további demonstrációkat készítenek elő.

Már 250 iskola csatlakozott a Tanítanék Mozgalom által meghirdetett polgári engedetlenségi akcióhoz – hangzott el a Civil Közoktatási Platform (CKP) második ülése után tartott sajtótájékoztatón. A szerda délelőtti egyórás munkabeszüntetésre készülő tanárok tiltakozását „diáksztrájk", szakszervezetek és szimpatizánsok is támogatják különféle módokon, így széles körű tiltakozásra lehet számítani.

 

A CKP tagjai a Tanítanék Mozgalom tiltakozásának támogatása mellett voksoltak, s arról is megegyeztek az ülésen, hogy kétoldalú tárgyalást kezdeményeznek a kormánnyal. Puskás Aurél, a CKP szóvivője arról beszélt, hogy az általuk megfogalmazott 12 pont közül többnél sürget az idő, ezért kéthetes határidőt szabtak a kormánynak, hogy érdemben reagáljon a felkérésükre.

Kormányoldalról már hosszabb ideje azzal kritizálták a tiltakozó tanárokat, hogy csak „balhéznak" és nem ülnek le tárgyalni a kormány által gründolt Köznevelési Kerekasztalhoz. A Tanítanék részéről többen, többször nyilatkozták, hogy nem tartják legitim fórumnak a Köznevelési Kerekasztalt, mert azt a kormány a neki kedves szervezetekkel töltötte fel. Valamint korábban az is elhangzott a mozgalom emblematikus alakja, Pukli István szájából, hogy személyesen Orbán Viktorral vagy Lázár Jánossal tárgyalna szíve szerint, mert valós döntéseket ők hozhatnak, nem az oktatási területért felelős miniszter, Balog Zoltán.

Kiürülhetnek a termek. Fotó: Népszabadság

A CKP szóvivői egybehangzóan elmondták a sajtótájékoztatón: remélik, hogy nem lesz szükség a szerdai akció után további nyomásgyakorló eszközök bevetésére, és valóban elkezdhetnek tárgyalni. Így most a kormánynál pattog a labda, hogy beadja-e a derekát az oktatáspolitika ellen tiltakozóknak vagy továbbra is azt hangoztatja, hogy a Köznevelési Kerekasztalhoz üljenek le, ha mondandójuk van.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.