galéria megtekintése

Durva környezetszennyezés Budapesten

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 23. számában
jelent meg.


Szalai Anna
Népszabadság

A Cséry-telepről szivárgó szennyezett talajvíz már elérte a lakott település határát. A hulladék alja ugyanis a vízállástól függően érintkezik a talajvízzel, így a helyenként nehézfémeket, nyomokban arzént is tartalmazó szennyező anyagok vándorlása folyamatos.

A XVIII. kerületi hulladéklerakó 2007-től egészen a botrány tavalyi kirobbanásáig engedély nélkül végezte a veszélyes hulladék „kezelését”, ami nem állt másból, mint hogy az olajos iszapot közvetlenül a Cséry-dombokon ásott gödrökbe engedték. A fővárosi tulajdonú Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. (FTSZV) igazgatója erről tavaly május 6-án – négy hónappal az ügy kirobbanása előtt – tájékoztatta György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettest, de augusztusra minden vezető előtt ismertté vált a szabálytalan gyakorlat, intézkedési terv azonban nem készült – derül ki a januárban készült, de most előkerült belső ellenőrzési jelentésből.

A hulladéklerakó felszámolása több tízmilliárdot is felemészthet
A hulladéklerakó felszámolása több tízmilliárdot is felemészthet
Földi Imre / MTI

A FTSZV vezérigazgatója tavaly áprilisban még hevesen tagadta, hogy olajos iszap komposztálását végezne a cég. Szaniszló Sándor szocialista fővárosi képviselő kérdéseire azt válaszolta, hogy „a begyűjtött veszélyes anyagot közvetlenül a kezelőhöz szállítja a cég, a telephelyen legfeljebb 28 napig tárolják.” Az ellenzéki képviselő azonban videofelvétellel tudta bizonyítani ennek ellenkezőjét. Szaniszló, illetve a később negyedmilliárd forintos ausztriai bankszámla okán költségvetési csalással megvádolt Simon Gábor országgyűlési képviselővel és Kőrös Péter kerületi önkormányzati képviselővel együtt feljelentést tett a rendőrségen. Ebben azt állították, hogy az FTSZV folytatólagosan, nagyüzemben helyezi el az FKF Zrt., valamint egy magyarországi üzemanyag-kereskedéssel foglalkozó multinacionális cég veszélyes hulladéknak minősülő egészséget károsító szennyvíziszapját saját telephelyén,méghozzá úgy, hogy tisztítatlanul a XVIII. kerület Ipacsfa utcai telephely földjébe temetik. (Ezt később a belső ellenőrzés is megerősítette.) A videón szereplő Cséry-telepi helyszíntől 200 méterre található a Fővárosi Vízművek egyik telephelye. Innen látják el ivóvízzel a dél-pesti régiót.

 

A fővárosi kormányhivatal októberi vizsgálatakor mindent rendben talált. Pesti Imre kormánymegbízott bejelentette, hogy a vezetékes víz fogyasztható, semmiféle, a kerület polgárait veszélyeztető szennyeződés nem került a talajba. A Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelet viszont a helyszínen vett hat mintából ötben veszélyes hulladéknak minősülő anyagot talált. A felügyelőség azonnali hatállyal bezáratta a telepet. Az átfogó ellenőrzés idén január 10-re fejeződött be, de eddig nem hozták nyilvánosságra.

A most birtokunkba került jelentésből kiderül, hogy a főváros tavaly szeptemberben kármentést rendelt el, amelynek keretében az öt év alatt engedély nélkül odahordott 48 ezer tonna szennyezett iszapból összesen 487 tonnát szállítottak el. Azt nem tudni hová. A felügyelőség mindenesetre 35,5 millió forintos bírságot szabott ki, mert olyan céggel szállíttatták el, amelynek szintén nem volt erre engedélye.

Az ügy további fejleménye, hogy Tarlós István október elején azonnali hatállyal „menesztette” Wohner Zsoltot, a cég ügyvezető igazgatóját. Az érintett időszakban vezető beosztásban lévők többsége már nincs a cégnél.

Az iszapüzletből évente 180-200 millió forint bevételre tett szert a fővárosi tulajdonú cég, a tevékenység azonban a könyvek szerint veszteséges volt. Évente 62-128 milliót fizettek ki ugyanis „általános irányítás címén”. Az ügyvezető szerint köbméterenként 2-3 ezer forint volt a nyereség, de a jelentésből nem derül ki, hogy hol ez a pénz. A Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) Holding 2014 februárjában feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. A városvezetés legutóbb áprilisban vette elő az ügyet: a Vidékfejlesztési Minisztérium százmillió forintot biztosított a hulladéklerakó kárelhárítási és rekultivációs tervének elkészítésére. A munka jövő júniusra fejeződhet be. A szennyezett talaj 20-30 méter mélységig való kiemelése és elhordása csak ez, illetve az engedélyezési és közbeszerzési eljárások után indulhat meg. Ha lesz rá pénz. A hulladéklerakó felszámolása becslések szerint több tízmilliárdot is felmészthet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.