Szén-monoxid mérgezéssel vitték kórházba a mentőst

Beteghez indultak volna szombaton hajnalban a Róbert Károly körúton lévő Bázis mentőállomásról a mentősök, amikor szinte valamennyien rosszul lettek. Fejfájásra, rossz közérzetre panaszkodtak, a rohamkocsin lévő vér szénmonoxid mérővel ellenőrizték a személyzet CO szintjét, egyiküknél jelentősen magasabb értéket mutatott a készülék, őt azonnal kórházba vitték.

A mentőállomást a katasztrófavédelem és a gázművek szakemberei átvizsgálták.  Kiderült, hogy az állomás egyik gázkonvektora meghibásodott. A gázművek munkatársai lezárták a készüléket. Szellőztetés után visszaengedték az ügyeletet ellátókat a helyiségekbe. 

Lapunk úgy tudja, hogy a mentőállámások túlnyomó többségében nem működik széndioxid mérő készülék. Az uniós támogatásból újonnan épített és felújítandók esetében már előírás volt a készülékek alkalmazása. Ám ez a működő mintegy 240 mentőállomásból mindössze 82 hely.

A szén-monoxid (CO) tökéletlen égéskor keletkezik és tartós belélegzés esetén akár halálhoz is vezethet, de gyakran időben elkezdett kezelés mellett is maradandó károsodássalt okoz. Azokban a lakásokban, ahol kályhával fűtenek, vagy régebbi típusú kazán, konvektor van, fennáll a szén-monoxidmérgezés lehetősége. A szénmonoxid színtelen, szagtalan, és érzékelő berendezés nélkül észrevehetetlen, általában csak a rosszullét figyelmeztet a jelenlétére.

A mérgezésre kezdetben kábultság, fejfájás, fülzúgás, hányinger, szédülés, zavartság, a bőr kipirulása jellemző. A mérgezés későbbi fázisaiban izomgörcsök, hányás, bénulás, majd a legsúlyosabb esetekben eszméletvesztés és fulladás lép fel.

 

 

 

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.