Wittner káromkodott, fideszes taps Mesterházynak

Elkezdődött az utolsó feszített parlamenti munkahét. Napirend előtt forintot és az IMF-t fúrták minden oldalról. Mesterházy káromkodásra késztette Wittner Máriát, mire Lázár János beolvasott a szocialistáknak. A képviselők arról is szavaztak, bocsánatot kérhet-e egy percben Novák Előd. Szalay Tamás Lajos a helyszínről közvetítette a politikai vitákat.

15:30 - Ezzel az interpellációk véget értek. Ahogyan a mai on-line tudósításunk is. A képviselők többsége elindult a büfébe.

15:25 - Hanargozó Gábor (MSZP) a következő interpelláló, a vidékfejlesztési minisztert kérdezi a szociális szövetkezetekről. Szerinte a közösségi gazdálkodások segítették az oktatást is, és többmillióü embernek biztosítottak jövedelmet. A szövetkezések azonban nem fejlődtek tovább, az együttműködések hiányoznak vidéken. Rámutat, az uniós rendszer lehetővé teszi, hogy ezek a non-profit társaságok száz százalékos támogatást kaphassanak. Azt kérdezi az államtitkártól: mit kezdenek a szövetkezeti programmal?

Balogh Zoltán közigazgatási államtitkár válaszol az agrártárca képviselője helyett. Arnóth "lógni fogsz" Sándor (Fidesz) elkezdett keresztrejtvényt fejteni. Érdekli a téma. Balog Zoltán eközben arról beszél az európai tapasztalatok azt mutatják, a szövetkezetek célrendszerei megegyeznek a társadalmi felzárkóztatás célrendszerével. Az államtitkár szerint a szociális szövetkezetek állami támogatására a társadalmi hasznosságuk célrendszerében van mód.

Balog azért még bevisz egy mélyütést: a nemzeti együttműködés kormánya nem fogja szétverni a kistérségi megbízottak rendszerét, ahogyan azt a szocialisták tették. Harangozó nem is érti, a kistérségi megbízottak hogyan kapcsolódnak a szociális szövetkezetekhez. "Tessenek végre kormányozni!" - mondja, nem kis nevetést kiváltva kormányoldalon. Harangozó a "szép szavaknak örül", de a választ nem fogadja el. A kétharmados többség viszont igen.

15:15 - Gúr Nándor szocialista képviselő a következő interpelláló. "Hová tűnt a szociális érzékenység?" - címmel kérdezi a nemzetgazdasági minisztert, a munkavállalók érdekeiről és az egykulcsos adó aránytalanságairól beszélve.

Czomba Sándor államtitkár reagál ismét. Papírból beszélve elmondja, hogy a kormány az adórendszer átalakításával az adóterhek csökkentését és az adórendszer egyszerűsítését kívánja elérni. Szerinte az egykulcsos adó jobb, mint a mostani rendszer. Úgy véli, Magyarország nem hagyhatja figyelmen kívül a környező országbeli folyamatokat, máshol pedig már egykulcsos adót vezettek be. Czomba szerint a szocialisták rosszul számolnak, amikor azt mondják, hogy a minimálbéresek rosszabbul fognak járni. A nemzeti együttműködés kormánya ugyanis ezt nem engedi.

Orbán Viktor távozik a képviselői irodaházból a Fidesz frakcióülést követően
Orbán Viktor távozik a képviselői irodaházból a Fidesz frakcióülést követően. 2010. július 19. Fotó: Reviczky Zsolt

Gúr Nándor a választ nem fogadta el. A szocialista politikus érvelése alatt megérkezett a hagyományos bekiabálás Pósán László (Fidesz) képviselő úrtól. "Borogassák!" - mormogta. Majd mosolyogva nézett körbe, ki hallotta. Mi igen.

A T. Ház természetesen Czomba államtitkár válaszát elfogadta.

Mit kezd a nőkkel az Orbán-kormány?

15:05 - Kaufer Virág (LMP) a következő interpelláló. "Milyen szerepet szán a nőknek a gyermekszülésen kívül a nemzeti együttműködés rendszerében" - címmel kérdezi a miniszterelnököt. Illetve kérdezné csak, helyette más fog válaszolni. Kaufer elmondja, hogy amikor Orbán Viktor az LMP-frakciónál járt, ezt a kérdést már feltették neki, de akkor sem válaszolt érdemben. Az ökopárti politikus rámutat, hogy Orbán a kormányprogramot bemutató expozéjában kiemelt szerepet szánt a nőknek; amelynek az LMP kimondottan örült. De a szavak mögötti tettekről egyelőre keveset hallani.

"Te, a Kaufer, az valami német név lehet?" - kérdezi az egyik fideszes politikus a szomszédjától. Érdeklődnek a téma iránt.

Kaufer Virág szerint a gazdasági törvénycsomag szinte alig segít a nők munkavállalásának elősegítésén. Az LMP-s politikus rámutat, hogy a nők nem csak gyereket szülnek, hanem részt vesznek az ország alakításában. Kaufer kifogásolja, hogy kevés a női politikus, a Fidesz-frakcióban sincs ötven százaléknyi hölgy. "Nálatok se!" - jön egy bekiabálás a kormányoldalról.

Soltész Miklós, nemzeti erőforrás államtitkár válaszol a kormányfő helyett. Rámutat, hogy a köztisztviselői törvényben négy helyen is van a kismamákat védő passzus. "Ne bagatelizáljuk a nők, az édesanyák szerepét. Itt a Parlamentben is ülnek édesanyák, akik egy-kettő, vagy nyolc gyereket is megszültek és olyan munkát végeznek, ami mindannyiunk becsületére vállna" - mondja. Soltész államtitkár hozzáteszi: a nőknek van a biológiában egy olyan szerepük, amit a férfiak nem tudnak átvállalni.

Eközben a fideszes képviselők kezdenek visszaszivárogni, hátha az LMP-s interpelláló nem fogadja majd el a választ és "be kell védeni" a kormánytagot.

Soltész államtitkár kutatási eredményeket idéz, bemutatva a gyermekvállalási kedvet és hajlandóságot, hozzátéve: a nemzeti együttműködés kormánya mindent meg fog tenni a hölgyekért, az édesanyákért. Az államtitkár szerint a társadalom gondolkodását is meg kell változtatni, tudatosítani kell, hogy az az édesanya, aki gyermekeket nevel fel, az hasznos támogatója a társadalomnak. Soltész szerint a nemzeti együttműködés kormánya az édesanyák és a nők oldalán áll.

Kaufer Virág (LMP) nem fogadta el a választ, mondván pártja nem kívánja "ledegradálni" az édesanyák szerepét, ráadásul épp a kormány egyik feladata a nemi esélyegyenlőség biztosítása. A T. Ház elfogadta a választ. Jávor Benedek LMP-s frakcióvezető-helyettes hiába sietett vissza, pár másodperccel lekéste a szavazást. A kétharmados többség mellett voksa nem okozott volna nagyobb zavart.

14:55 - Spaller Endre (KDNP) a következő interpelláló. A belügyminisztert kérdezi "a korrupció három éve" címmel. Pintér Sándor belügyminiszter nincs a Házban. Spaller a parkolóellenőrök korrupciójáról beszél, hozzátéve: a céget szocialista személy vette át. Mesterházy Attila az Iphone-jával épp a Fidesz padsorait fotózza. Feltehetően azt, hogy alig ülnek bent páran: sem Orbán, sem Semjén, sem Navracsics, sem Lázár, sem Szijjártó.... Spaller közben a parkolós botrányokat sorolja.

Lezsák Sándor szép csöndben átvette az elnöklést Schmittől. Meg is adja a szót Tállai András belügyi államtitkárnak, aki Pintér helyett válaszol a kereszténydemokrata kérdésre. Tállai szerint a közlekedés részeként kell kezelni a parkolást is. Az államtitkár szerint a fővárosi vezetés az elmúlt húsz évben erre képtelen volt.

Tállai ezután nokiás dobozokról és korrupt városvezetésről beszél. Rámutat: a parkolóőröknek is felelniük kell. Az igazi bűnösök azonban szerinte nem az őrök, hanem azok, akik hagyták a korrupciót. "Ha lopnak a nagyok, a főpolgármester-helyettesek, polgármesterek, lopni fognak a kicsik is. A fővárosra ma ez a jellemző" - fogalmaz. Tállai köszöni a KDNP-s politikus által feltárt újabb korrupciós esetet, egyúttal ígérte, hogy vádemeléssel a rendőrség át fogja adni az ügyet az ügyészségnek.

Spaller is papírból válaszol az államtitkári válaszra. Felolvasva köszöni meg, hogy a kormány teszi a dolgát és nem is akárhogy. A választ örömmel fogadta el. Szorványos taps Spaller szomszédaitól.

A Fidesz sajtóértesülése

14:40 - Fideszes interpelláció következik, a fideszes képviselők több mint kétharmada ki is megy a büfébe, szavazni úgy sem kell majd. Hörcsik Richárd (Fidesz) szerint újabb csontvázak vannak a Külügyminisztériumban. Szerinte a közelgő EU-elnökségünk költségvetése alultervezett, erről pedig a Fidesz már tavaly szólt az akkor szocialista kormánynak. Nem beszélve arról, hogy felelőtlenség volt a külügyi ingatlanok értékesítésére építeni a bevételek egy részét. Hörcsik ezzel kapcsolatban a sajtót idézi, majd egy beszédes bakit ejt: "sajtóértesülésünk szerint..."

Hörcsik azt kérdezi kormányától: vannak-e még további csontvázak a külügyi tárcánál és hogyan áll az EU-elnökség költségvetése. Németh Zsolt (Fidesz) külügyi államtitkár válaszol. Elmondja, hogy az elmúlt másfél hónapban áttekintették a felkészülési folyamatot. Vannak olyan területek, ahol a felkészülés nem időarányosan halad. Ilyen például a brüsszeli állandó képviselet megerősítése és a tiszti kar felkészítése.

Július 27-re Martonyi meghívta a frakciók vezetőit egy tájékozódó megbeszélésre - jelenti be az államtitkár. Németh Zsolt a csontvázakat illetően azt mondja: rengeteg probléma van, de az EU-elnökség ígéri, hogy sikeres lesz. Hörcsik Richárd képviselő papírból olvassa a válaszra adandó válaszát is. Eszerint a kormány örömteli módon mindent megtesz, ami lehetőségeit illeti. A választ elfogadta. A meglepetés elmaradt.

"Államtitkár Úr, hajrá!" - tette hozzá barátian a végén.

14:30 - Apáti István (Jobbik) interpellál másodikként. A vidékfejlesztési minisztertől érdeklődik a Vásárhelyi-terv sorsáról, az árvíz miatt károsult gazdálkodók megmentéséről. Eközben megérkezett Lendvai Ildikó a patkóba. Gyurcsány Ferenc széke reggel óta üres. A fideszes sarkok egyikében Semjén Zsolt, Rétvári Bence és Simicskó István egyeztet félrevonultan.

Apáti most arról beszél, ha a szavazófülkékben tavasszal forradalom ment végbe, akkor helyben szabadságharcokra lehet számítani. A kormány nevében Ángyán József vidékfejlesztési államtitkár válaszol. Szerinte a nemzeti együttműködés kormánya számára fontos az árvizi védekezés, amely épp azért nehezebb, mert az előző kormányok - kivéve az első Orbán-kabinet - nem tette meg a szükséges lépéseket. Ángyán szerint a nemzeti együttműködés kormánya nem fog az emberek ellenére dönteni, velük együtt, értük dolgozik.

Apáti érti, hogy kevés volt eddig az idő az érdemi cselekvésre, de a választ nem fogadja el. A kétharmados többség hozta a formát: ők elfogadhatónak tartották.

Hol a plafon? Vita a vezetők fizetéséről

14:20 - És megkezdődnek az interpellációk. A Fidesz képviselői közül tucatnyian kifelé veszik az irányt. Tóbiás József szocialista frakcióigazgató kedzi a sort, "mennyit keres egy fideszes vezérigazgató" címmel.

Az MSZP-s politikus szerint bár hatályban van a Bajnai-kormány által bevezetett bérplafon, de az újonnan kinevezett vezérigazgatók kapcsán ez nem érvényes. Tóbiás szerint a fideszes delegáltak megfizetéséről van szó. Czomba Sándor nemzetgazdasági államtitkár válaszol a felvetésre. Elmondja, a nemzeti együttműködés kormánya vállalta, hogy kétmilliós bérplafont vezet be a közszférában, beleértve a Nemzeti Bank elnökét is.

"Épp az Ön mininiszterelnöke volt az, aki hazudott reggel, délben, meg este. Nem lehetett elhinni egyetlen bejelentését, vállalását sem. Ennek tekintetében nem kis bátorságra vall, ha a hitelesség őreként lépnek fel. Az új kormány fontosnak tartja a hiteles tájékoztatást" - mondja Czomba. Az államtitkár ugyanakkor elismeri: az állami vállalatok nem tartoznak aktívan bele a közszférába, így rájuk nem vonatkozik a bérplafon, de azon lesznek, hogy rájuk is kiterjesszék.

Az új kormány nem látszatintézkedésekkel, hanem valódi lépésekkel valósítja meg céljait - olvassa papírból az államtitkár. Wittner Mária időközben visszatért a patkóba. Orbán továbbra sincs bent, Semjén Zsolt bársonyszéke is üres.

Tóbiás József (MSZP) szerint az államtitkár nem arra válaszolt, amit kérdeztek, ráadásul sértegetésével épp a valóságot fedte el. Szerinte éppen a mostani kormány akarja kifizetőhelyekké alakítani a köztulajdonú cégeket. "Bagoly mondja" - kiabál be egy fideszes képviselő. Tóbiás szerint a Fidesznek az elmúlt időszak eseményei (ÁSZ-elnöki kinevezés, stb) nincs joga visszamutogatni. A választ nem fogadta el. A T. Ház kétharmados többsége viszont igen.

Novák Elődnek egy perces bocsánatkérést szavaz a Ház

14:05 - Következik Novák Előd bocsánatkérése. Előbb még megszavazták az ehhez szükséges házszabálytól való eltérést. És, igen: egyetértés van abban, hogy Novák bocsánatot kérhet. Schmitt megadta a szót egyperces időkeretben Novák Elődnek.

A Jobbik képviselője közli: nem akarta viccesnek szánt megjegyzésével megsérteni az Országgyűlés méltóságát, ha valaki így érezte, attól elnézést kér. Novák hozzátette: napirend után újabb felszólalásra fog jelentkezni, ahol a sorozatos házszabálysértésekről fog beszélni, "ne lógjanak a képviselők az Országgyűlés vitáiról" címmel. Ezzel le is ült. Egy fideszes képviselő még bekiabált: "és elnézést ki fog kérni, kis barátom?"

Schmitt Pál ház-köztársasági-MOB-elnök ezt követően arra kérte a képviselőket, hogy a jövőben legyenek kedvesek kulturáltan viselkedni a T. Ház falai között. Ezzel véget ért a napirend előttiek sora. Most a napirendről és az attól való szükséges eltérésekről szavaznak. Orbán Viktor közben újra kiment.

Az atv.hu újságírójának laptopja hangosan csipogni kezdett, jelezve a törvénykezés csendjében, hogy lemerülni készül. Csak hosszas keresgélés után került elő a szükséges zsinór. A sajtópáholy előtti Fidesz-frakció kedélyesen viccelődött a zsurnalisztán. Schmitt csendesen folytatta a szavaztatásokat.

Lázár beolvas a szocialistáknak, vastaps

14:00 - Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a következő felszólaló. Szerinte történelmi pillanat történt és kiderült végre: a szocialisták frakcióvezetője nyilvánosan is a bankok oldalára állt és ezzel cserben hagyta a magyar embereket. Szerinte a szocialisták gyepüt dobtak a bankok közé és hagyták, hogy megsarcolják az embereket. Lázár elmondta, hogy Orbán nemrég tájékoztatta a Fidesz frakcióját az IMF-fel való tárgyalásokról.

"Soha semmilyen körülmények között nem fogunk olyan törvényeket támogatni, amelyek megsarcolják a magyar embereket, amelyek elveszik a nyugdíjasok pénzét. Ezért azt kérjük a kormánytól, hogy tartson ki a különadó rendszerinél és húsz év után végre legyen egy olyan gazdaságpolitika, amelyben azok viselik a terheket, akiknek van pénze. Mi vissza fogjuk venni ezeket az extra-profitokat" - fogalmazott.

Lázár szerint az IMF nyomást gyakorol és szégyen, hogy ebbe a szocialisták is beleálltak. A fideszes frakcióvezető szerint meg kell védeni a családokat és a kiszolgáltatottakat. Ezért el kell vonni az extrajövedelmeket, és ebből nem lóghat ki a Nemzeti Bank elnöke sem. "Önök cserbenhagyják azokat, akik valaha is Önökre szavaztak" - fogalmazott. A Fidesz vastapsban tört ki.

Lázár ismét sürgette, hogy Simor András fizetése mihamarabb csökkenjen. Szerinte Simor szégyent hozott a magyar pénzügyi rendszerre, hogy off-shore cégekbe mentette ki jövedelmeit. Lázár végül ismét a bankadó bevezetésének támogatására kérte a T. Házat. A Fidesz ütemesen tapsolt frakcióvezetőjének.

Bencsik János nemzetgazdasági államtitkár válaszolt erre is. Azt mondta: a nemzeti ügyek kormány részéről le kell szögezni tisztelt Molnár képviselő úr (fordult hátra a szocialista Molnár Csaba felé, aki nevetésben tört ki és mutatta: Lázár János a másik oldalon ül), hogy a kabinet végrehajtja az akciótervet, a szükséges lépések meg fognak történni. Bencsik hangsúlyozta ismét: nem fognak újabb terheket rónni az emberekre és vállalkozásokra. Az államtitkári reagálásra még saját kormánya sem figyel: Navracsics iratokat rendez, Lázár János Szijjártóval beszélget.

Bencsik szerint kora ősszel zárulhat le a "nemzeti ügyek kormánya" és az IMF közötti megállapodást. Taps jobbról. Végszóra megérkezett Orbán Viktor miniszterelnök is. Leült helyére. Semjén Zsolt kormányfő-helyettes mosolyogva üdvözölte.

Mesterházy káromkodásra készteti Wittner Máriát

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

13:45 - Mesterházy Attila szocialista pártelnök-frakcióvezető a következő felszólaló. "Ma 290 forint körül járt az euróárfolyam, elemzők pedig azt mondják, akár 300 forint fölé is kerülhet" - mondja, a fideszes padsorokból bekiabálások érkeznek. Először a mai napon.

Az MSZP vezetője szerint sokak családi biztonságát veszélyeztetik az árfolyamváltozások. Mesterházy szerint a kormány világbajnoki teljesítményt nyújtott, amikor pár héten belül kétszer is bedöntötte a forintot. Először a Szijjártó-Kósa párosnak köszönhetően, majd Matolcsy György miniszternek köszönhetően "vettek ki" 150 milliárdot a magyar emberek zsebéből és a költségvetésből. A fideszes politikusok újra hőbörögnek.

Mesterházy szerint a "vakló bátorsága" az, amikor magyaros virtusnak állítják be az IMF-fel való szembeszegülést. A szocialista politikus kifogásolta azt is, hogy Orbán Viktor most sincs "itt a munkahelyén", neki a focivébé döntője is sokkal fontosabb volt, mint a magyar családok helyzete. Mesterházy így folytatta: "tudom, Lázár János most fog utánam felállni és elmondani, hogy Önök az embereket, mi pedig a nemzetközi tőkét és pénzembereket képviseljük!" A Fidesz tapsban tört ki. Lázár János nyugalomra intette frakciótagjait. Wittner Mária káromkodott és látványosan kivonult a teremből.

Mesterházy folytatta: nem papolni kell, hogy ki áll az emberek oldalán, hanem tenni kell. "Vonják vissza a gazdasági tárgyú törvényeket, kezdjünk róla konzultációt, mondják el mit tennének a költségvetés stabilizációjáért" - mondta. A szocialista politikus végül arra kérte a kormányt, közölje: pontosan miért szakadtak félbe a tárgyalások.

A kormány nevében Bencsik János nemzegazdasági államtitkár válaszol. "Nagy érdeklődéssel hallgattuk az Ön időnként őszinte felszólalását. Nagyon fontos a forint. De ugyanilyen fontos Magyarország állapota és a magyar emberek állapota is. Etekintetben ki kell jelenteni, hogy az Önök nyolc éves kormányzása egyik területen sem volt eredményes."

Bencsik felidézte, hogy a szocialista kormányfő annak idején azt mondta az IMF-fel való szerződéskötéskor, hogy nincs feltétel, csak a 3,8 százalékos hiánycél tartása. Ezt Bencsik szerint a lakosságra, a vállalkozókra, a nyugdíjasokra terhelt megszorításokkal érte el. Az államtitkár szerint nem megszorításokra van szükség. Ha van, akkor is az igazságos közteherviselés formájában, ami szerinte a bankadó. Az IMF-fel való tárgyalás egyik fontos momentuma volt, hogy elismerték: a kormány a 3,8 százalékos hiánycél tartásához mindent megtett.

Bencsik felidézi, azért nem lehetett tartani a hiánycélt, mert 285 milliárddal költekezett túl az elmúlt fél évben a szocialista kormány, azaz nem voltak kellően felelősek. Az államtitkár mérges vitapontnak nevezte a Nemzeti Bank elnökének fizetése körüli vitát az IMF-fel való tárgyalás során; hangsúlyozva: kitartanak álláspontjuk mellett. "Az IMF is végig fogja ezt gondolni és igazat fog adni a magyar kormánynak" - tette hozzá.

Bencsik rámutatott, hogy az IMF nem értett egyet azzal sem, hogy a nemzeti együttműködés kormánya létre akar hozni egy nemzeti eszközkezelő alapot, amely a hiteleseket segítené. "Önök most az IMF oldalára álltak. Arra kérjük Önöket, hogy a nemzeti együttműködés értelmében fogjunk össze, a nemzeti ügyek kormánya kész az együttműködésre" - zárta szavait.

Két KDNP-s kellemesen elbeszélget

13:35 - Michl József (KDNP) ismét az oktatásról beszél napirend előtt. Szerinte a művészeti oktatás értékes tananyagot ad, építi a nemzeti öntudatot. A művészeti oktatásban részesült gyerekek precízebbek, okosabbak, kitartóbbak - mondja. Michl ugyanakkor figyelmeztet is: a polgári kormány időszakát kivéve mindegyik ciklusban csökkent az erre szánt forrás.

"A gondos nevelés megtérül, életünk legfőbb értéke a gyermek" - szónokol a kereszténydemokrata képviselő. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár válaszol a kormány részéről. "Köszönettel hallgatta" saját frakciótársának szavait, hozzátéve: minden szavával egyetért.

Mikor lesz elszámoltatás a Fideszt és MSZP-t érintő Gripen-beszerzésekről?

13:28 - Jávor Benedek (LMP) a következő felszólaló. Az ökopárti politikus az elszámoltatásról beszél, mondván többek között erre kért és kapott felhatalmazást a kormánypárt. Ugyanakkor szerinte leszámolási terv és nem korrekt elszámolás zajlik. Ez pedig aláássa a közbizalmat.

Jávor szerint vizsgálni kellene a Gripen-beszerzéseket is, Orbán Viktor és az előző Fidesz-kormány felelősségét ebben az ügyben. Jávor ezt követően ismerteti az eseményeket, felidézve, hogy Orbánék annak ellenére döntöttek a Gripennek mellett, hogy a szakértők ellenezték azt. De Jávor beszél arról is, hogy a Medgyessy-kormány idején is duzzadt az ezzel kapcsolati kiadási oldal. Jávor felidézi, hogy a svéd ügyész kész lenne elküldeni az üggyel kapcsolatos iratokat, ha azt Magyarország kéri-e. Az LMP-s politikus ezért azt várja, hogy az elszámoltatásban érdekelt Fidesz-kabinet megteszi ezt. Ha nem, az LMP lép az ügyben.

Taps csak az LMP-s padsorokban.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter válaszol. "Értem én, hogy minden ügyet ki kell vizsgálni gyorsan, de a szocialisták annyi ügyet hagytak ránk, hogy ehhez időre van szükség" - fogalmazott. Navracsics hozzátette: a 2002-es döntésben sem korrupció, sem a háttérben való simli nem történt. A miniszter egyúttal megvédte a magyar ügyészséget, mondván a vádhatóság nyomozott az ügyben és nem talált problémát. "Ami nagylelkű felajánlását illeti, ki fogjuk kérni a hivatalos iratokat; a honvédelmi miniszterrel már egyeztettem, semmilyen korrupciót és bűncselekményt nem tűrünk el" - zárta Navracsics.

IMF-ről a Jobbik és a kormány szemüvegén át

13:20 - Bencsik János államtitkár válaszol a jobbikos Hegedűsnek a kormány részéről, de komoly nehézségei akadtak a képviselői kártyájával. Végül azzal kezdi, hogy a nemzeti együttműködés kormánya tisztességes tárgyalásokat folytat. Bencsik nemzetgazdasági államtitkár hangsúlyozza, az idei évre előírt 3,8 százalékos hiánycélt tartani kívánja, ezt a tárgyalások során is egyértelművé tette. Hozzátette: új hitelrészlet lehívására nincs szükség, mert a nemzeti együttműködés kormánya tartani tudja a kötelezettségeit.

Bencsik szerint a 29 pontos akcióterv keretében olyan intézkedések vannak, amelyek segítenek az ország finanszírozhatóságában.Szanyi Tibor eközben az egyik hátsó páholyban beszélget Mesterházy Attilával.

Bencsik felszólalásában eközben hangsúlyozza, hogy a bankszektornak is ki kell vennie a részét a kötelezettségvállalásokból. Drámainak nevezte a tárgyalásokat, mondván az IMF és az EU a bankadó helyett további megnyomorító megszorításokat tartott szükségesnek; erre pedig a "nemzeti együttműködés kormánya" nem vetemedik. Az elmúlt években épp elég megszorítás volt, a nemzeti együttműködés kormánya ezt nem fogja folytatni. Taps a Fidesz és a Jobbik soraiban.

13:15 - Hegedűs Tamás (Jobbik) képviselő az első napirend előtti felszólaló. Arról beszél, hogy az IMF delegációja teátrális módon hagyta el az országot, azzal a céllal, hogy a kormány feladja az állásponját. Hegedűs szerint az ország évek óta szenvedi az IMF diktátumait. Szerinte az IMF átgázol nemzeteken és országokon, hogy a pénzpumpa tovább szivattyúzhasson. Hegedűs azt állítja: a szocialista-liberális bukott kormány rászabadította ismét a "nagytestvért" Magyarországra.

Hegedűs szerint az IMF és az EU-delegációval való tárgyalások a gazdasági szabadságharc egyik frontvonalát jelenti. A jobbikos képviselő szerint pártjának sok vitája van a kormányoldallal, de ebben támogatja a Fideszt; kérve: ne menjenek bele rossz alkuba. "Magyarországnak a sarkára kell állnia. Gyökeres változásra, a szuverenitás végleges megszerzésére van szükség" - véli. Hegedűs szerint az IMF-en kívül is van élet, "forduljunk keletre".

A politikus szerint ki kell bújni a neoliberális kényszerzubbonyból. Azt, hogy a keletre fordulás pontosan mit jelent, nem mondta el. Taps a jobbikos padsorokban.

13:05 - Harangozó Tamás szocialista képviselő az Iphone-jával megörökítette, ahogyan Orbán Viktor miniszterelnök autója a Képviselői Irodaház előtt a rokkantak számára fenntartott helyen várakozott. Harangozó a képet gyorsan feltöltötte a facebook oldalára is.

Schmitt Pál ház-köztársasági-MOB-elnök már a pulpituson, perceken kezdődik az ülés.

Rogán Antal mégis használja Louis Vuitton táskáját

12:50 - A teremszolga ismét kezdi kiosztani a pohár (tiszta) vizeket. Innen lehet tudni ismét, hogy ki kap szót napirend előtt. Novák Előd padjára máris került egy. Mesterházy Attila asztalára is tettek egy poharat.

Hivatalos a napirend előtti felszólalások sora: Hegedűs Tamás (Jobbik) kezd és az IMF-fel való tárgyalásokról beszél majd; Jávor Benedek (LMP) lesz a második, aki az elszámoltatásról szónokol; Michl József (KDNP) a művészeti oktatásról beszél, Mesterházy Attila (MSZP) a magyar forint sorsáról értekezik majd; Lázár János (Fidesz) viszont a közteherviselésről. Megszólalt a csengő, lassan kezdés.

Novák Előd (Jobbik) napirend előtti felszólalásának címe: "Az Országgyűlés méltóságának megőrzése". Jónak ígérkezik. A képviselők többsége ingujjban, a bátrabbak még zakóban.

12:40 - Megérkezett Novák Előd jobbikos képviselő is, a patkó másik oldalán lesben álló fotóriporterek nagy örömére. A hivatalos napirend szerint Novák ugyanis a napirend előtti felszólalások után kap szót. Bár a hivatalos dokumentumban nem szerepel, hogy miért, tudható, hogy legutóbbi bekiabálása miatt fog elnézést kérni. A maga módján. Novák képviselő fehér ingben és díszmellényben érkezett. A felesége, Dúró Dóra ma szocialista pirosba öltözött.

A szocialisták is kezdenek beszállingózni a patkóba: előbb Burány Sándor budapesti ex-elnök, majd Tukacs István és Harangozó Tamás foglal helyet. Schiffer András LMP-frakcióvezető ezúttal is jókedvűen érkezik a patkóba, hóna alatt dossziékkal. Tarlós Istvánnal - aki ezúttal is decens nadrágtartót öltött - kedves padtársakként üdvözlik egymást.

12:30 - A jobbikos képviselők közül érkeznek meg ismét többen, de gyors lepakolás után ők is inkább kifelé veszik az irányt. És ebben a pillanatban a parlamenti patkóba érkezett Rogán Antal fideszes parlamenti képviselő is, méghozzá legendássá vált Louis Vuitton táskájával. Ez azért is érdekes, mert a legutóbbi NOL-Totóban a belvárosi polgármester azt mondta: tudja, hogy női táskáról van szó, s ezért gyönyörű feleségének fogja adni...

A kormány részéről ezúttal is Fónagy János államtitkár a legszorgalmasabb. Ingujjban érkezett és miután elfoglalta bársonyszékét, máris sms-párbajba kezdett valakikkel.

12:20 - A parlamenti patkó háromnegyed órával kezdés előtt még kong az ürességtől, egyedül Gyenes Géza jobbikos képviselő ül a helyén; épp egy autókatalógust böngészik figyelmesen. Varga István, a Fidesz képviselője a másik "fecske", ő kislányával együtt érkezik. A teremszolga - bár civileknek szigorúan tilos a bemenet - megengedi, hogy a picilány belülről is megcsodálja apa munkahelyét. Gyors körbenézés után feltehetően a büfé felé vették az irányt.

A pártok sajtóosztályai a melegben sem pihennek: előbb Lázár János fideszes frakcióvezető hirdet "sajtájt a Fehér Házba", majd az LMP kommunikációs osztályától érkezik sms-üzenet: Scheiring Gábor tart rendkívüli sajtótájékoztatót a Parlament "piros társalgójában" a napirend elfogadása, azaz várhatóan kettő óra után. Miután Scheiring az ökopárt egyik gazdaságpolitikusa, így feltételezhetően a forint mélyrepülése kapcsán szólal majd meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.