Washington tovább parkoltatja a magyar nagykövetet

Washington várakoztatja a magyar nagykövetjelöltet, Szemerkényi Réka még nem kapott zöld jelzést, miközben az új budapesti amerikai nagykövetet, Colleen Bellt „rózsacsokorral fogadták, tövisek nélkül”, és szerdán már át is adja megbízólevelét Áder János államfőnek – mondják a magyar kormányban.

Hivatalosan is megerősítette egy magas rangú kormánytag azt a lapunkban kedden megjelent információt, miszerint Szemerkényi Réka – akit Orbán Viktor washingtoni nagykövetnek küld Szapáry György helyére –, még nem kapta meg az Egyesült Államoktól az úgynevezett elfogadó okiratot. Az agrément azért fontos, mert ezzel jelzi a fogadó ország, hogy nem támaszt kifogást a nagykövet személyével szemben.

Az Egyesült Államok által delegált új nagykövet, Colleen Bradley Bell viszont – aki hétfőn érkezett Budapestre – ma már a megbízólevelét adja át Áder János köztársasági elnöknek. Bellnek – az egyik kormánytag emlékezete szerint – magyar részről 2013 őszén 30 nap alatt biztosították első lépcsőben a belépéséhez szükséges feltételeket megadva az agrément-t. „Mi rózsacsokorral vártuk Colleen Bellt, mégpedig tövis nélkül”, Áder János államfő pedig a ferihegyi landolásától számított harmadik napon már át is veszi a megbízólevelét – mondta egy magas rangú politikus, nehezményezve, hogy „Szemerkényi Réka esetében már a 60. napon is túl vagyunk a megnevezésétől számítva, és még sehol az agrément”. A washingtoni késlekedés azért is érthetetlen, „mert profi, és a személyi alkalmasságát illetően nem lehet semmilyen kétely a másik oldalról” – vélik a kormányban, aggasztónak tartva az ügyet.

A leendő washingtoni nagykövetet alkalmasnak tartják a feladatra
A leendő washingtoni nagykövetet alkalmasnak tartják a feladatra
Soós Lajos / MTI

Más külügyi források azonban kedden délután úgy tájékoztatták a Népszabadságot, hogy Washington nem „szánt szándékkal” várakoztatja Szemerkényi Rékát, aki az optimista verzió szerint a közeljövőben számíthat az amerikai elfogadó okiratra. A magyar külügyi tárca a Vs.hu-val tegnap azt közölte: „Az Egyesült Államok Külügyminisztériumától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy Szemerkényi Réka elfogadó nyilatkozatának kiadása folyamatban van.”

A hírek szerint Szapáry György már a washingtoni búcsúvacsoráját készíti elő; a nagykövetváltás várhatóan megtörténhet január 31-én. Az egyelőre nyitott, hogy Szemerkényi Réka mikor adhatja át megbízólevelét, különösen, hogy Barack Obama elnöknek a naptára feltételezhetően rendkívül zsúfolt.

Hogy a nagykövetcserék mérséklik-e a magyar–amerikai kapcsolatok esetén a bizalomvesztést? Az egyik magas rangú kormánytag erre meglehetősen őszintén úgy reagált: ez nem személy- és stílusfüggő. Egy Szijjártó Péternek Washingtonban átnyújtott dokumentumból kiderült: az amerikaiaknak a 2010–2014 között kialakított Orbán-rendszerrel szemben is vannak kifogásaik. Egy kormánypárti politikussal – fehér asztal mellett ülve – André Goodfriend ideiglenes ügyvivő is azt érzékeltette, a korrupciós ügyek kivizsgálásán túl Washington a 2010 előtti magyar alkotmányos rend, a fékek és ellensúlyok rendszerének a helyreállítását tartaná kívánatosnak.

Munkatársunk felvetésére, miszerint Putyin orosz elnök – mint azt szerdán reggel Szijjártó Péter bejelentette, február 17-én esedékes – budapesti látogatása bizonyosan nem segíti elő a magyar–amerikai kapcsolatok javítását, az volt a válasz: „a magyar–amerikai konfliktusban a fordulatot az orosz–ukrán háború befejezése jelentheti”. Amerika bizalmatlan, az ukrán–orosz konfliktust illető álláspontja, miszerint „aki nincs velünk, ellenünk van”, túlságosan leegyszerűsítő – állította a már idézett kormányzati szereplő.

Változhat az államtitkári névsor

Orbán Viktor nem tervez tavasszal változtatni a miniszterek névsorán, kormányátalakítás az államtitkári szinten történhet – mondta egy befolyásos kormányzati szereplő tegnap. Azt is hozzátette, a miniszterelnök minden miniszterének szabad kezet adott, ezért változhatnak a névtáblák minden tárcánál, „és ez alól az Emberi Erőforrások Minisztériuma sem kivétel”. Azt egyelőre nem tudni, hogyan változik az államtitkári névsor tavasszal. Balog Zoltán humánminiszter az áprilisi választásokat követő kormányalakítás előtt nem titkolta, hogy egy önálló egészségügyi minisztérium mellett lobbizott, Orbán Viktor kormányfő viszont akkor nem volt erre nyitott. (Cs. I.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.