galéria megtekintése

Botrányosan köszönt be Pintér új embere

5 komment

Hírösszefoglalónk

Kapkodás, sunnyogás és tűzoltás jellemzi a katasztrófavédelem élén történt, ünnepélyesnek szánt vezetőváltást. Bakondi utódjának összeférhetetlenség miatt kell magyarázkodnia, még törvényt is módosítottak volna a kedvéért, az ügyészség dönthet a sorsáról.

Bakondi György altábornagyot, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) eddigi vezetőjét megbízott főigazgatóként Tollár Tibor vezérőrnagy, az OKF eddigi helyettes vezetője váltja a szervezet élén - jelentette be a belügyminiszter az OKF keddi állománygyűlésén. Pintér Sándor a köztársasági elnök döntése alapján, a többi között a vörösiszap-katasztrófa elhárítása és az árvízvédelem területén elvégzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal katonai tagozatával tüntette ki Bakondi Györgyöt - jelentette az MTI.

Pintér Sándor a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal katonai tagozata kitüntetést adományozza Bakondi György leköszönő főigazgatónak
Pintér Sándor a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal katonai tagozata kitüntetést adományozza Bakondi György leköszönő főigazgatónak
Máthé Zoltán / MTI

Áder János a szolgálati felső korhatár elérése miatt mentette fel a szolgálat alól Bakondi Györgyöt, egyben a belügyminiszter hat hónapra bízta meg az OKF vezetésével Tollár Tibort, aki eddig az OKF gazdasági főigazgató-helyettese volt.

 

A leköszönő főigazgató hangsúlyozta, hogy büszke a katasztrófavédelem teljes személyi állománya által elvégzett munkára. "Köszönöm, hogy együtt szolgálhattunk!" - fogalmazott az altábornagy. Az állománygyűlést követő sajtótájékoztatón hozzátette: eredménynek tekinti a központi műveletirányítás, az új országos tűzvédelmi szabályzat bevezetését, az őrsprogram megvalósítását, az önkéntes tűzoltóságok támogatását, a polgári védelem területén a speciális mentőszervezetek felállítását, az iparbiztonság megerősítését és a katasztrófavédelem humán szolgálatának fejlesztését.

Tollár Tibor arról szólt: minden erejével azon lesz, hogy a katasztrófavédelem minden körülmények között magas szinten legyen képes a feladatai ellátására. Változtatásoknak nem látja okát, a nyugodt légkör biztosítására kíván törekedni a szervezetnél - mondta az új megbízott főigazgató.

A vezetőváltás meglehetősen furcsa körülmények között zajlott: az Origó korábbi értesülése szerint Tollárt egy összeférhetetlenségi ügy miatt csak fél évre nevezték ki.

Tollár Tibor rögtön bizonyított is katasztrófa-elhárításból
Tollár Tibor rögtön bizonyított is katasztrófa-elhárításból
Máthé Zoltán / MTI

A Lánglovagok portál korábbi értesülése szerint a tűzoltógépjárművek gyártásával, javításával, felújításával is foglalkozó BM Heros Zrt. igazgatóságában, illetve felügyelőbizottságában az OKF több vezetője a rájuk érvényes szolgálati törvénnyel ellentétesen vállalhatott munkát – köztük Tollár 2012 márciusa óta. Emiatt Árok Kornél volt tűzoltó-szakszervezeti vezető tett ügyészségi bejelentést. A Központi Nyomozó Ügyészségnek a hét közepéig kell döntenie, hogy indít-e nyomozást összeférhetetlenség, illetve okirat-hamisítás gyanúja miatt - írta az Origó.

Az állami tulajdonú cég tulajdonosi jogait ugyanis az OKF gyakorolja, márpedig a szolgálati törvény szerint a katasztrófavédelem vezető beosztású dolgozója nem létesíthet munkavégzéssel járó egyéb jogviszonyt (kivéve a tudományos, oktatói, művészeti, lektori, szerkesztői, a jogi oltalom alá eső szellemi tevékenységet és a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyt).

Beismerésként értékelte az Origónak az MSZP-s Harangozó Tamás, hogy a múlt héten az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága olyan - vélhetően az OKF-et felügyelő Belügyminisztériumnál készült - összegző módosító javaslatot nyújtott be a testületnek, amely megnyitotta volna a lehetőséget az előtt, hogy a rendvédelmi szervek állományának vezető beosztású tagjai is gazdasági társaságok vezető tisztségviselői lehessenek. Magyarán ezzel utólag törvényesítették volna Tollár összeférhetetlen cégtisztségét. Ám ezt még a kormánypártiak is elutasították, az OKF új vezetője időközben lemondott a vitatott tisztségről, pedig a Belügyminisztérium nem tartotta összeférhetetlennek a két posztot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.