galéria megtekintése

„Az egész rendszert le kell váltani”

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 07. számában
jelent meg.


Boda András
Népszabadság

Várady Zsolt háttérbe vonulásával máris markáns arcot vesztett az őszi-téli tüntetéshullám nyomán születő, a kormányt és az ellenzéket egyaránt bíráló MostMi közösség. A szerveződés másik ötletgazdája, Takács Bori viszont biztos abban: nem kell félteni őket.

– A netadóellenes megmozdulás szervezőjeként ismert Gulyás Balázs külön tüntetést szervezett februárra. Várady Zsolt háttérbe vonult. A baloldali pártokat magukra haragították. Máris itt a leépülés?

– Semmiképpen nincs erről szó. Gulyás Balázst ismerem, beszélünk, és bár a kormány leváltásának szükségességében egyetértünk, a MostMi más alapértékek mentén és ennél jóval többet szeretne elérni. Ami Várady Zsoltot illeti: elsősorban nem a közösséggel kapcsolatos okok miatt lépett. Az pedig ettől még nem változott, hogy továbbra is egy olyan közösséget szeretnénk, ami célok mentén elkötelezett emberek szövetsége.

 
Takács Bori: Az újabb kétharmad legyártásáról minden párt tehet
Takács Bori: Az újabb kétharmad legyártásáról minden párt tehet
Kurucz Árpád / Népszabadság

– És az ellenzék?

– Mi azokat hívjuk és tekintjük partnereknek, akik a NER előállításában és fenntartásában érdekelt politikai erőktől függetlenek. Ezek közé nem sorolható a jelenlegi parlamenti ellenzék egyetlen tagja sem. Bár van különbség a régi és az újabb pártok között aszerint, mennyiben osztoznak az elmúlt huszonöt év felelősségében, a tavalyi, újabb kétharmad legyártásáról mindannyian tehetnek.

– Mindez nem veszélyezteti a MostMi létét? Az MTA Politikatudományi Intézetének december közepi felmérése szerint a tüntetők nem új pártokra vágynak, tavasszal 63 százalékuk az összefogásra voksolt.

– Fontos, hogy minél több ilyen kutatás szülessen, ugyanakkor nem árt tudni, a több ezer tüntető közül háromszázötvenheten töltötték csak ki a kérdőíveket. Ráadásul meggyőződésem, a tavasszal Orbán ellen szavazók jelentős része az orrát befogva adta le a voksát az úgynevezett összefogásra. Ezt jelzi az is, hogy a múlt pénteki, az Operánál tartott tüntetésről készült videókból kiderül, a megkérdezettek zöme nem kér a mostani ellenzékből. És szerintem beszédes az is: bár a tüntetés előtt és alatt is világossá tettük, hogy nem kérünk a jelenlegi ellenzékből, még az őszödi beszédből is idéztünk, nem is keveset, mégis kétmillió forint adomány gyűlt össze a költségekre. Vajon adnának pénzt az emberek egy olyan tüntetésre, amelynek szervezőivel, szónokaival nem értenek egyet?

– A pénteken meghirdetett február másodikai tüntetésükre eddig kevesebb mint ezren jelentkeztek be. Az ellenzéktől kevésbé elzárkózó Gulyás Balázs-féle február elsejei demonstrációra majd kilencezren.

– Még el sem kezdtük a Facebook-kampányt. Az elégedetlen emberek meg ma már olyan dühösek, hogy végül szinte minden kormányellenes tüntetésen ott vannak. A MostMi pedig épp most születik, és mondta ki, hogy mást szeretne, mint csupán kormányváltást.

– Mi mást?

– A MostMi pénteki tüntetésén egyértelművé tettük, hogy az egész rendszert le kell váltani. Ennek, az elmúlt öt évben létrehozott rendszernek a hivatásos ellenzéket alkotó pártok, a korábbi kormányok is a megalapozói. Nincs új rendszer, a múlttal való szembenézés, az ügynökakták és állambiztonsági iratok nyilvánosságra hozatala, mindannyiunk számára elfogadható új alkotmány, átlátható költségvetés, a pártfinanszírozás rendbetétele, az elmúlt huszonöt év korrupciós ügyeinek feltárása, valamint négymillió kiszolgáltatott honfitársunk azonnali megsegítése nélkül.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.