galéria megtekintése

Tankönyvek szemben az alaptörvénnyel?

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 22. számában
jelent meg.


Ónody Molnár Dóra
Népszabadság

A pedagógusoknak olyan kiadványokat kell rendelniük, amelyek még el sem készültek.

Orbán Viktor szerint túl sok a tankönyv. A miniszterelnök ezért már 2012-ben nekiállt, hogy rendet vágjon ezen a piacon. Ezzel szembefordult első kormányzásának alapelveivel: Orbán akkori miniszterelnöksége idején született a tankönyvellátás rendjéről szóló törvény, s akkoriban alkották meg a tankönyvek akkreditációs rendjét, amely Európa egyik legszigorúbb rendszere volt, biztosítva egyúttal azt is, hogy a magyar tankönyvek jó színvonalúak maradjanak.

Orbán azért vág rendet a tankönyvpiacon, mert a totális államosítás, a centralizálás politikáját választotta, és ennek alárendelve szétveri azt a rendszert, amelynek korábban még híve volt. Ehhez 2012-ben privilegizált helyzetbe hozta a tankönyvellátásban a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) nevű céget, amelynek vezetői posztjait a 2010-es választásokon elbukott esztergomi fideszes önkormányzati káderekkel töltötte fel.

A Kello munkájának minősége ismert: hónapokkal a tanév megkezdése után is ellátási zavarok voltak számos iskolában, botrányoktól volt hangos a sajtó. Drágábban (emelkedett a terjesztési árrés) és rosszabbul csinálja az iskolák tankönyvellátását, mint a korábbi, piaci alapon működő szereplők.

 

Aztán Orbán nekiment a kiadói piacnak is. Tavaly decemberben suttyomban, egy vasárnapi napon Balog Zoltán benyújtotta a tankönyvpiac teljes államosításáról szóló előterjesztést. A parlament két nap alatt fogadta azt el. Annak ellenére, hogy a magyar tankönyvkiadás európai szinten is jó színvonalú, a vállalkozások nagy része hazai tulajdonban van. Az intézkedések több ezer munkavállaló megélhetését veszik el.

A szakértők szerint a kiadók versenye csak javított a tankönyvek minőségén
A szakértők szerint a kiadók versenye csak javított a tankönyvek minőségén
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az elmúlt húsz évben a kiadók rengeteg munkával és befektetéssel hoztak létre egy hatalmas értéket, amelyet most kukába hajítanak. A kormány által kárhoztatott piaci verseny nem rontott, hanem javított a könyvek minőségén. A kiadók versenyéből született számtalan kiadvány közül a pedagógusok megtalálhatták a tanítványaik számára legmegfelelőbb könyvet. A piaci versenyben a kiadók és a terjesztők folyamatosan tesztelték munkájukat, és az iskolák elégedettek voltak. A kiadók 2012 végén a minisztérium lassú és késlelkedő munkája (kerettantervek késői megjelenése) miatt rohamtempóban igazították kiadványaikat az új Nemzeti alaptantervhez, hogy 2013-ban tankönyveik fent maradhassanak a tankönyvjegyzéken. Az újraakkreditálás nem kevés pénzükbe került, az eljárásnak ugyanis ára van (könyvenként 400–800 ezer forint között).

Hiába. Hoffmann Rózsa április 9-én utasítást adott az állami fenntartásban lévő iskoláknak, hogy a minisztérium és a fenntartó által „ajánlott” jegyzék alapján válasszanak a jövő tanévre tankönyveket. E lista lényegesen szűkebb, mint a hivatalos jegyzék, azon a legtöbb évfolyamon csak a közvetlenül a választások előtt suttyomban felvásárolt, állami tulajdonba került két kiadó könyvei szerepelnek. Emellett, ha egyes évfolyamokon van állami fejlesztésű tankönyv, akkor azt kell az iskoláknak rendelniük.

Ez az utasítás, amely önmagában is alkotmányossági aggályokat vet fel, ellentmondásos a köznevelési törvénnyel, amely megadja azt a jogot a pedagógusnak, hogy a taneszközöket, tankönyveket szabadon választhassa meg. Szakmai szervezetek arra is felhívják a figyelmet, hogy ez az „ajánlott” lista az alaptörvény X. cikkét is sérti. (E szerint „Magyarország biztosítja a tudományos kutatás és művészeti alkotás szabadságát, továbbá – a lehető legmagasabb szintű tudás megszerzése érdekében – a tanulás, valamint törvényben meghatározott keretek között a tanítás szabadságát”.) A szakmai szervezetek állásfoglalása szerint „amennyiben az iskola szakmai munkaközössége, és a pedagógus szakmai véleménye szerint van a hivatalos tankönyvjegyzéken olyan könyv, amelyikből magasabb szinten tudna tanítani, azonban ezeket nem választhatják a fenntartói korlátozás miatt, akkor sérül a pedagógus tanítási szabadságának, de legfőképp a gyermek – legmagasabb szintű tudás megszerzéséhez fűződő – alkotmányos joga”.

Ráadásul hiába vannak rajta az állami fejlesztésű könyvek a Hoffmann-féle listán, azok a könyvek még nincsenek készen, a pedagógusoknak úgy kell azokat megrendelniük, hogy nem láthatták, miből kell majd tanítaniuk. (Az állami tankönyvek egyes oldalai már felkerültek az internetre, de azok azonnal közröhej tárgyaivá váltak, annyira igénytelenek, butácskák voltak.)

Feltehető a kérdés, hogy vajon a kísérleti iskolák diákjainak alkotmányos, a legmagasabb szintű tudás megszerzéséhez fűződő joga nem sérül-e, amikor ilyen színvonalú, a legtöbb esetben még kézirat formájában sem létező könyveket rendelnek számukra? Informálják-e a szülőket, hogy olyan könyvet fog a gyerekük kapni, amelyről az oktatási szakemberek a jelenleg ismert formában azt mondják, gagyi? Sokan a pedagógusok közül nem értik, hogy a még el nem készült tankönyvek rendelését hogyan írhatja elő számukra a fenntartó.

Radó Péter oktatáskutató a Népszabadságnak azt mondja, hogy már csak azért sem lehetnek ezek a kiadványok jók, mert a tankönyvfejlesztés nagyjából hároméves folyamat egy jól működő tankönyvszerkesztő, tankönyvgyártó műhelyben. Miközben a fejlesztéssel megbízott Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet még csak most vette fel a tankönyvfejlesztőket és szerzőket. Olyan könyvek kerülnek a gyerekek elé, amiket még senki sem tesztelt. Mindeközben a szakmailag kiérlelt, évtizedes csiszolásokon keresztülment, kipróbált, engedélyezett, diákok és pedagógusok által kedvelt tankönyvcsaládokat nem engedik megrendelni.

Petíció, nyílt levél, per

A botrányos tankönyvjegyzék miatt petíció aláírásával tiltakoznak történészek, társadalomtudósok és a szülők is. A Zuglói Szülők Közössége pedig levelet írt a tankerület vezetőjének, hogy biztosítsa a kerület pedagógusainak a szabad tankönyvválasztás jogát.

Nyílt levelet írt Balog Zoltán miniszternek Sarkadi Livia, aMagyar Kémikusok Egyesületének elnöke és Kürti Jenő, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat főtitkára. Az aláírók felhívják a tárcavezető figyelmét, hogy a propagandával ellentétben a tankönyvrendelés idei rendje messze nem kiszámítható. Aggodalmukat fejezik ki a tankönyvjegyzékben szereplő tankönyvekkel kapcsolatban.

– Számunkra nem ismert, hogy ezt a szűkített listát kik és milyen szempontok alapján állították össze. (…) Az iskolák a szűkített listán lévő könyvekből sem kaptak mintapéldányokat. Ráadásul a listán szerepel olyan tankönyv is, amely még nem jelent meg nyomtatásban, és digitális formában sem érhető el a nyilvánosság számára, sem a tartalomjegyzéke, sem néhány oldalnyi minta belőle. Ugyanakkor egyes, széles körben használt és jónak tartott könyvek eltűntek a listáról – fogalmaznak a levélben, hozzátéve: a kormány olyan helyzetet állított elő, amely nem teremti meg annak lehetőségét, hogy a tanárok a tankönyvek kiválasztásakor körültekintő és szakmailag megalapozott döntést hozzanak. Ezenkívül kérik a minisztert, hogy ismertesse, milyen szempontok alapján kerültek a listára a könyvek. Kérik azt is, hogy „a tanárok (elsősorban szakmai szervezeteiken keresztül), valamint a tudományos és szakmai szervezetek is részt vehessenek a készülő tankönyvek véleményezésében és az ajánlott tankönyvek kiválasztásában”.

A Népszabadság is megkereste a tárcát. Azt szerettük volna kideríteni, milyen bizottság döntött arról, hogy így nézzen ki a javasolt tankönyvlista, milyen szempontok alapján választották ki a könyveket.

– A választás során kiemelt szempont volt, hogy – példányszámtól és a kiadó anyagi lehetőségeitől függetlenül – biztosítva legyen a Nemzeti alaptantervhez igazodó, egyenlő minőségű fejlesztés minden érintett évfolyam számára hosszú távon is – áll Hegedüs István miniszteri biztos válaszában. Megtudtuk: az egyetlen szempont az olcsóság. – Már most, az április 30-án záruló tankönyvrendeléssel egymilliárd forintot spórolnak meg a szociális támogatásban nem részesülő családok a javasolt lista alapján leadott rendeléssel – olvasható a válaszban. A minisztérium a javasolt listán szereplő, állami tulajdonú társaságok által kiadott könyvek árát 10-20 százalékos mértékben csökkentette. Azt remélik, hogy a nem állami kiadók is követik majd ezt a lépést. A szakma által gagyinak minősített kísérleti program tankönyveinek ára 60-70 százalékkal alacsonyabb. Vagyis a kormány a tankönyvpiac felszámolását „az ingyentankönyvet mindenkinek!” ígéretének rendeli alá. A minőség nem szempont ezek szerint.

„A program eredményeként ezen családok zsebében marad négymilliárd forint. Ha a nem javasolt listáról választanak, akkor az azért drágább, mert a nem állami kiadók nem csökkentettek árat, pedig lehetőségük volt rá” – írja a miniszteri biztos.

Megkérdeztük, hogy ha a tankönyvkiadók pert indítanak, és a pert az állam elveszíti, akkor is olcsóbbak lesznek a könyvek? „A kormányzati programmal a családok 4 milliárd forintot takarítanak meg, a költségvetésnek pedig kevesebbe fog kerülni. Ezt a programot egyéni érdekek érvényesítése nem zavarja meg” – így a válasz. A tankönyvpiac egyik legnépszerűbb és legnagyobb szereplője, a Mozaik Kiadó milliárdos veszteségei miatt már bejelentette, hogy kártérítési pert indít.Mindez vélhetőleg nem foglalkoztatja különösebben Orbán Viktort, hiszen a tankönyvpiac államosításáról szóló törvény benyújtásakor az előterjesztés felhívta erre a kormányfő figyelmét. Az Európai uniós kapcsolódások fejezet alatt ugyanis ezt olvasni „Az Európai Unióban érvényes versenyjogi előírások szerint minden radikális piacszűkítő intézkedés bevezetése előtt több év türelmi időt kell biztosítani annak érdekében, hogy az érintett piaci szereplőknek módjuk legyen veszteségeiket minimalizálni, és gazdasági stratégiájukat az új helyzethez alakítani”. Az előterjesztés szerint a kiadók „vélelmezhető, hogy jogorvoslatért perelni fognak nemzetközi bíróságokon is”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.