Szélsőjobbról adnák a második pofont

Sok utcai jelenlét, lakossági fórumok – a néppárti ambíciókat dédelgető szélsőjobboldal a tapolcai kampányban is korábbi receptjét készül alkalmazni. A Jobbikban azt állítják, hogy nem különösebben foglalkoznak a „bukott baloldal" jelöltjével: a Fidesz a legfőbb ellenfél.

A tapolcai időközi parlamenti választáson Rig Lajos, Tapolca alpolgármestere indul a Jobbik színeiben. A párt továbbra sem vádolható azzal, hogy kóros önbizalomhiányban szenvedne. Veszprémben a közelmúltban Kész Zoltán, a baloldal által támogatott független jelölt simán győzött, a jobbikos Varga-Damm Andrea pedig alaposan lemaradva harmadik lett. Ennek ellenére Rig Lajos kampányindítója már arról szólt, hogy a Jobbik fogja kiosztani „a következő pofont a kétharmadnak".

Bár Vona Gábor pártelnök rendületlenül hisz az emberi jellemfejlődésben, nem árt rögzíteni: a Kettős Mérce blog kiderítette: Rig Lajos pár éve még szánalmasan rasszista szövegeket reklámozott a Face­book-oldalán. Olyanokat például, hogy „a cigányság a zsidók biológiai fegyvere". Azóta persze a Jobbik elindult a néppárttá válás útján, ilyen típusú kijelentéseknek – legalábbis nyilvános fórumokon – mostanában nincs keletje.

Bemutatkozása szerint Rig Lajos ápolóként, aneszteziológiai asszisztensként dolgozott a tapolcai kórházban és a mentőszolgálatnál. Szakszervezeti elnöknek is megválasztották, többször felhívta a figyelmet „a tapolcai kórházban az aktív ellátás megszűnésének káros hatásaira". Így aztán nem meglepő, hogy a kampányban az egészségügyre akar fókuszálni. Kérdés, hogy ennyi elegendő lehet-e a Jobbik által oly régóta áhított győzelemhez (a szélsőjobboldali pártnak egyéniben még nem sikerült nyernie).

Bár a Veszprém megyei 3-as számú, több tucat településből álló választókerület Tapolca nevét viseli, Ajka lényegesen népesebb város: csaknem 30 ezer lakosával majdnem kétszer akkora, mint Tapolca. A tavalyi országgyűlési választáson – amelynek eredményét a közhangulat és a jelöltek változása miatt óvatosan kell kezelni – Tapolcán, valamint a kisebb településeken a Jobbik stabil másodikként végzett. Éppen Ajkán viszont a jobbikos induló jócskán leszakadva a harmadik helyen futott be.
A Jobbiktól származó információink szerint ezért a párt kampányában Ajkán különösen nagy hangsúlyt kapnak majd a munkahelyteremtésre, a városvezetők elszámoltatására és a szociális helyzet javítására tett javaslatok. Ezzel együtt a Jobbiknál azt állítják, hogy a baloldalt nem tartják komoly tényezőnek.

A Jobbik a Fideszt tekinti legnagyobb riválisának. Vona Gábor pártjában úgy vélekednek, hogy a választókerület egészét tekintve „a bukott baloldal még a kétségtelenül erősebbnek számító ajkai támogatottsága ellenére sem rúghat labdába".

Ahogyan az lenni szokott, a jobbikosok azt ígérik, hogy jelöltjük távol tartja magát a politikai sárdobálástól. A Jobbiknak nincs kampánytechnikai csodafegyvere, ugyanazokat az eszközöket fogja bevetni, amelyeket korábban: utcai jelenléttel és lakossági fórumokkal tervezi megszólítani a választópolgárokat.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.