galéria megtekintése

Utcára tettek egy asszonyt három gyerekkel Kőbányán

53 komment


Rab László

Kilakoltattak egy családot Kőbányán. A Város Mindenkié csoport ezt is szerette volna megakadályozni, a Maglódi útra vonult, és az aktivisták a testükkel állták el a végrehajtó elől a bejáratot. Rendőrök érkeztek végül, és ölben vitték el az ellenszegülőket. A család holmiját teherautóra pakolták, és önkormányzati segédlettel szélnek eresztették őket.

Petrohai Melinda egyedül neveli három gyermekét, egy 14 éves és egy 13 éves fiút, valamint egy 11 éves kislányt. A három gyermek közül kettő súlyos pszichiátriai beteg egy korábbi családi tragédia miatt, folyamatos kezelés alatt állnak. Egy 2007-ben felhalmozott 35 ezer forintos tartozása szaporodott fel mára annyira, hogy adósságai miatt az önkormányzat végrehajtást kért ellene. Kőbányán ez eléggé gyakori eset,

Rendőrök viszik el Misetics Bálintot, az AVM aktivistáját
Rendőrök viszik el Misetics Bálintot, az AVM aktivistáját
Veres Viktor

ebben az évben a Maglódi úti kilakoltatás volt a sorban a hetvenedik.

 

Majd minden esetben olyanok kerülnek utcára, akik önkormányzati bérlakásban élnek. Petrohai Melinda beteg gyermekeivel rokonokhoz ment. Hogy utána mi történik velük, elképzelni sem tudja.

- Több ször benn jártam az önkormányzatnál - mondta könnyezve a fiatalasszony -, kijelentettem, hogy az adósságot megfizetem, de nem adtak rá lehetőséget. Elmondtam azt is, hogy a saját gyermekem mellett a testvérem két árvagyerekét nevelem, a szüleik öngyilkosok lettek. Nem tudok kihez fordulni, kilátástalan a helyzetem.

Petrohai Melinda egyedül neveli három gyermekét
Petrohai Melinda egyedül neveli három gyermekét
Veres Viktor

Petrohaiék eddig a családi pótlékból, az árvaellátásból és az ápolási díjakból éltek. Tervbe vett kilakoltatásuk hírére a helyszínre érkeztek A Város Mindenkié csoport tagjai, akik Domokos Ágnes végrehajtó felszólítására sem voltak hajlandók elállni az ajtó elől. A kilakoltatást intéző hivatalos személyek meglehetős szemérmességgel végezték munkájukat, nem voltak hajlandók a nevüket megmondani, maga a végrehajtó pedig nem kívánta kommentálni azt, hogy mi történik.

'Szokásos' látvány a Maglódi úton
'Szokásos' látvány a Maglódi úton
Veres Viktor

Az önkormányzat részéről delegált hölgy, akinek az volt a dolga, hogy a bútorok és a család holmijának kipakolása után átvegye a lakást, Mezei Ácsorgónak nevezte magát (és később azt közölte az érintettekkel, hogy ők a nyáron is dolgoztak, ez a hetvenedik kőbányai kilakoltatás a december 1-jéig tartó szezonban).

- Ez egy teljesen szabályszerű eljárás - mondta Bognár Eszter, aki a Város Mindenkié Csoport részéről adott jogi segítséget a családnak. - A végrehajtó a jogerős bírósági ítéletet hajtja végre, a rendőrségnek nincs mérlegelési joga, köteles a végrehajtó munkáját segíteni. A család esetében ugyanaz volt a gond, mint másoknál. Tartoztak a lakbérrel, ezért a bérleti díj helyett duplaakkora lakáshasználati díjat róttak ki rájuk, amit végképp nem tudtak fizetni. Az önkormányzatnak 100 ezer forinttal tartoznak, emellett tetemes közműtartozásuk halmozódott fel. Súlyosbítja a dolgot, hogy ha valakinek önhibájából szűnik meg a bérleti jogviszonya, Kőbányán tíz évre automatikusan kizárja magát a szociális lakásprogramból.

Mindent visznek
Mindent visznek
Veres Viktor

Az ügyvéd azt is elmondta, Kőbányán

megkülönböztetik egymástól az "érdemes" és az "érdemtelen" szegényeket.

A jó szegények saját maguktól és a gyerekeiktől vonják meg a falatot, hogy ne tartozzanak, a rossz szegényektől, akik nem tudják fizetni a lakbért, igyekeznek rövid úton szabadulni.

A jelenlévők az akció alatt többször elmondták, hogy "ezért érdemes volt a Fideszre és Kovács Robira szavazni". Meg azt, hogy "Kósa Lajost kéne így kipakolni, meg a Rogán Antit".

Petrohai Melinda semmit nem tehetett
Petrohai Melinda semmit nem tehetett
Veres Viktor

A rendőrök szakszerűen intézkedtek, erőszakra nem került sor. Az ellenszegülő aktivisták szabálysértési eljárásra számíthatnak, abban reménykedhetnek, hogy a bíróság tiltakozásként fogja fel tettüket. Más a helyzet akkor, ha valakit többedszer idéznek be a hatóságok a kilakoltatások megakadályozása miatt.

A család holmiját, köztük a bútorokat egy önkormányzati furgonra pakolták, hogy egy raktárba vigyenek mindent (a fuvarosok egyike eszméletlenül durva trágársággal reagált, amikor fotósunk megközelítette), a filodendront és a leandert egy kisebb személyautóba próbálták betuszkolni. A zárat egy lakatos kicserélte, az ajtót hivatalos irattal lepecsételték.

"Találkozunk még, el lesz vágva a nyakad!"

Veres Viktor fotós a Facebookon emlékezett meg a kilakoltatási jelenetről: "A következő szösszenetben minden benne van a mai Magyarországról, illetve az úgynevezett "jogállamról"... Kilakoltatás.

- Az Önálló Bírósági Végrehajtó, aki nem X.Y. a Futrinka utcából, hanem az ÁLLAM által hozott jogerős ítélet végrehajtója, tehát a Magyar Államot képviseli az eljárásban, nem járul hozzá hogy fénykép készüljön róla, nem hajlandó elárulni a nevét, de még azt sem, hogy melyik végrehajtói iroda képviseletében jár el, sőt non plus ultra még visszaköszönni sem képes.

- Az Önkormányzat helyszínen lévő munkatársa, aki nem X.Y. a Futrinka utcából, hanem a kerületi önkormányzatot képviseli az eljárásban, tehát az ÁLLAM által hozott jogerős ítéletet megnyert ÁLLAMI intézmény képviselője, nem járul hozzá hogy fénykép készüljön róla, nem hajlandó elárulni a nevét.

- Az Önkormányzat által küldött költöztető cég munkatársai, amikor az UTCÁN próbálom lefényképezni, hogy az ablakon adják ki az ingóságokat, a következőket mondják:

-"Megetetem veled a fényképezőgépet!" A másik ember: -"Te köcsög, széttépem a szádat, expandert csinálok belőle!!!" -"Találkozunk még, el lesz vágva a nyakad!" -"Kimegyek, ezzel szúrlak torkon!" (30 centis csavarhúzó a kézben) Mindezt 30 rendőr előtt.

Majd amikor -NORMÁLIS hangnemben!!!- visszaszólok az egyik "nehéz gyerekkortól szenvedő" munkásnak, az nagy igyekezetében majdnem kiesik az ablakon ahogy tovább fröcsögi az ocsmányságokat és a fenyegetéseket irányomba. És akkor FIGYELEM!!! Most egy szakszerű és arányos intézkedés következik: Az egyik helyszíni rendőri vezetőnek látszó személy RÁM állít két rendőrt, hogy ne zavarjam a munkásokat. Ennyi erővel agyon is lövethetett volna...

Feladtam.

Eljöttünk.

Ugyanis szarul áll a csavarhúzó a nyakamban, meg aztán a számból se legyen expander. Arctalan, névtelen állam, arctalan névtelen állami alkalmazottakkal, akik a jog palástja mögé bújva, bizonyos alkalmakkor szinte bármit megtehetnek. És akik a szememben senkik, akik semmit nem érdemelnek, főleg tiszteletet nem. Ugyanis a tiszteletet nem megkövetelni, hanem kiérdemelni kell. Jogállam 2014. Nem jó ez, nagyon nem..."

Akik itt laktak egykor, most már mehettek világgá.

Kőbányán a becslések szerint 550-600 cigánycsaládot veszélyeztet a kilakoltatás réme. Ami rajtuk kívül másokat is fenyeget. A családok nem tudnak a hivatali útvesztőkben eligazodni, nincs munkájuk, csak abban bízhatnak, hogy december 1-je után tavaszig békén hagyják őket.

Egy héttel a moratórium előtt?!

A Város Mindenkié csoport felelőtlen és embertelen döntésnek tartja, hogy a Kőbányai Önkormányzat egy héttel a téli kilakoltatási moratórium kezdete előtt utcára tett egy háromgyermekes családot. "Szolidaritásunkat fejezzük ki a családot reggel védő rokonokkal és aktivistákkal. Felszólítjuk az önkormányzatot, hogy a további hasonló kilakoltatások helyett érdemi megoldásokat keressen a lakhatási válságra, és a most kilakoltatott család számára is biztosítson érdemi lakhatási lehetőséget" - közölte az AVM.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.