galéria megtekintése

Széles távlatokat nyit a közösségi adománygyűjtés

0 komment

Csémi Klára

Van kiút, mindig újra lehet kezdeni, bizonyítja Marika, László, Orsi és hét hajléktalan társuk példája, akik új fundamentumokra építve igyekeznek megváltoztatni az életüket. Ebben segítőket is tudhattak maguk mellett, maguk mögött pedig több száz névtelen adakozót, akik nélkül a Van Esély Alapítvány Restart programja nem valósulhatott volna meg.

Ők tízen az elmúlt másfél évben kaptak esélyt az újrakezdésre, miután a program megvalósulásáért konzorciumra lépett két segítő szervezet, a Van Esély Alapítvány és a Zöld Pók Alapítvány sikerrel pályázott a társadalmi kísérleteket előszeretettel felkaroló Norvég Civil Támogatási Alapnál.

 Kecskeméti Dávid
Kecskeméti Dávid

Nem hagyományos hajléktalangondozásról volt ez esetben szó, hanem egy két pilléren nyugvó, húsz hónapon át tartó folyamatról. A modellprogram egyik pillérét a fedél nélkül maradt személyek maguk jelentették, akik valamilyen konkrét célt tűztek ki maguk elé, majd ennek megvalósításáért egy-egy szociá­lis munkással karöltve sikerrel pályáztak a Van Esély által kiírt támogatási lehetőségre. A másikat újszerű módon a közösségi adományozás adta, az a négyszáz, kisebb-nagyobb egyéni átutalásból származó összeg, amellyel a tíz nehéz sorsú ember célja megvalósulhatott.

 
Kaszics Bálint
Kaszics Bálint

– A Restart ötletét a Van Esély Alapítvány tizenöt éves munkájának tapasztalatai inspirálták, amely 2000 óta pályáztatással, személyre szabottan segíti az otthonaikat elvesztett embereket – mondta el lapunknak Breitner Péter, a civil szervezet kuratóriumának elnöke. 2015-ig évente 5, 10, 15 terv valósult meg, mindig annyi, amennyinek az anyagi hátterét különböző forrásokból sikerült megteremteni.

A források szűkössége miatt igen körültekintőek voltak, alaposan megvizsgálták a kérelmeket, megszűrték a jelentkezőket, hogy a pénz jó helyre kerüljön. Hiszen a cél, a hajléktalanságból való kiemelkedés, a kivezető út megtalálása csak akkor sikerülhet, ha a támogatottak maguk is elszántak, s ez elegendő erőt ad a nehézségek leküzdéséhez.

Halász László
Halász László

Nem lakáshoz segítették tehát hozzá a támogatásért folyamodókat – ezt anyagi lehetőségeik amúgy sem tették lehetővé – hanem klasszikus módon, a segítségre szorulók kezébe hal helyett hálót adva, kisebb összegekkel, 50–150 ezer forinttal egy-egy olyan elképzelést, tervet karoltak fel, amely lendületet adhat a továbbiakhoz. A pályázott összeg elnyerése és az azt követő féléves időszak a kuratórium elnökének szavaival élve „szoros emberfogással" megy végbe: a hajléktalanságból kitörni vágyók mindegyikét egy szociális munkás segíti, ösztönzi, biztatja, kinek mire van szüksége, hogy csinálja végig, amire vállalkozott, hiszen élete csak az ő elszántságával, tevőleges részvételével vehet kedvező irányt.

Két éve ehhez, az esetek 80-90 százalékában eredményes gyakorlathoz kapcsolták hozzá aztán a közösségi adományozás gondolatát, amely a Norvég Civil Támogatási Alap finanszírozásával öltött testet. Épp azt mérlegelték, miként fejlesszék tovább a Van Esély honlapját, amikor a NIOK Alapítvány elindította a közösségi összefogás koncepciójára épülő oldalát, az Adjukössze.hu-t.

Így és itt, mindenki által követhető módon vette kezdetét a Re­start, a hajléktalan emberekért folyó közösségi hálózatfejlesztés, és segítette a bevezetőben említett tíz személy újrakezdését. Az adományozók minden segítségre szoruló történetét megismerhették, amint azt is, mire fordítják majd az oldalon összegyűlő pénzt. – Az első célra kiírt 161 ezer forint sokkolóan gyorsan, 11 óra alatt összejött, és a többire sem kellett általában 5-8 napnál hosszabb idő – fogalmaz Breitner Péter. Az emberi történetek sokakat megmozgattak. Nekik köszönhetően Marika egészségügyi asszisztensi végzettséget kapott, Orsi laptopot vásárolt és megírta a szakdolgozatát, László jogosítványt szerzett. Akárcsak a többiek,­ ma már sokkal előrébb tartanak: a megszerzett végzettség, a megvásárolt munkaeszközök (pl. motoros fűrész, festőszerszámok) birtokában dolgoznak, vagy a jelenleginél jobb állást keresnek, albérletet fizetnek, és ha kell, másodállást vállalnak, hogy még előrébb jussanak.

Bebizonyították, hogy mindig van előre, az adományozók pedig azt: egymásra figyelve, lehetőségeik szerint anyagi segítséget nyújtva minőségileg változhat meg egy-egy élet.

Fotók és videók

A Restart modellprogram tíz résztvevőjét, történetét mutatja be Mentés másként címmel az a kiállítás, amely 2016. április 6-ig látható Budapesten a Tranzit Art Cafeban. A Zöld Pók Alapítvány által készített videók és öt fotóművész fotói megtekinthetők a Van Esély Alapítvány honlapján is. A civil szervezet folytatja esélyteremtő munkáját – a továbbiakhoz  a Hajléktalanok Közalapítvány támogatása nyújt lehetőséget.

A cikk a Népszabadság Jótett-oldalán jelent meg. Az oldal támogatója a Telenor. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.