Szél és Schmuck megküzd az LMP-frakcióért

Egyáltalán nem lefutott az LMP frakcióvezetői posztjáért folytatott verseny. Schmuck Erzsébet vetélkedik a társelnök Szél Bernadettel, pedig az volt a papírforma, hogy Szél lesz az LMP frakcióvezetője, miután Schiffer András, a párt távozó, emblematikus politikusa május végén lemondott parlamenti mandátumáról.

Azok után különösképpen logikusnak látszott ez a váltás, hogy a Republikon Intézet nemrégiben közzétett kutatása szerint Szél Bernadett a legnépszerűbb ellenzéki politikus, Hadházy Ákos újonnan megválasztott társelnök pedig kijelentette, nem ambicionálja a frakcióvezetői tisztség megszerzését. Ám a helyzet – az ökopártban megszokottaknak megfelelően – nem ilyen egyszerű.

Szél Bernadett és Schmuck Erzsébet az ötfős frakció két tagja
Szél Bernadett és Schmuck Erzsébet az ötfős frakció két tagja
Földi D. Attila / Népszabadság

A Népszabadság úgy értesült, ­Schmuck Erzsébet is esélyes a posztra. Már csak azért is, mert a frakciónak mindössze öt tagja van, azaz – az érintettek borítélkolható lovagias eljárása esetén – két támogató elég lehet a sikerhez. A párton belüli támogatottság e tekintetben lényegtelen, mert a képviselők választják meg vezetőjüket, így bár Szél Bernadett feltételezhetően könnyedén nyerne, ha minden párttag szavazhatna, a képviselők között akár alul is maradhat. A frakciónak Szél, ­Schmuck és a majd Schiffer mandátumát megöröklő Hadházy mellett Ikotity István és Sallai Róbert Benedek a tagja.

Elértük Schmuck Erzsébetet, aki azt mondta lapunknak, addig nem kíván nyilatkozni az ügyben, amíg a parlamenti frakció nem dönt. (Schiffer formálisan augusztus 31-én távozik a posztról.) Arra a felvetésünkre sem kívánt reagálni, elvállalná-e a képviselőcsoport irányítását. Kerestük Szél Bernadettet is, aki szintén azt mondta: ebben az ügyben nem szeretne nyilatkozni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.