Szekeres: még nem tudni, ki lesz az MSZP kormányfőjelöltje

Az MSZP elnökhelyettese szerint a szocialisták hét végi kongresszusának világos döntést kell hoznia a gazdasági válság kezeléséről. Szekeres Imre az MTI-nek azt mondta, hogy a gazdasági visszaesés csökkentésében megítélése szerint ma leginkább a monetáris politikának van mozgástere. A jövőről szólva kijelentette: 2010-ben annak a szocialista politikusnak kell a párt kormányfőjelöltjének lennie, aki a társadalomban a legnagyobb támogatottsággal bír.

A politikus szerint az MSZP hétvégi tisztújító kongresszusának el kell indítania azt a folyamatot, amelynek eredményeképpen a kormány visszanyeri az emberek bizalmát. Hozzátette: a testület feladata az is, hogy meghatározza az MSZP " modernizációjának" az irányait, illetve elindítsa az európai parlamenti (EP) választás előtti politikai fordulatot.

"Mindez akkor sikerülhet, ha napirendre tűzünk politikai, szervezeti és személyi kérdéseket is" - fogalmazott a posztjáért újra ringbe szálló politikus. Az MTI kérdésére Szekeres Imre elmondta: a kongresszuson új tagok kerülhetnek az elnökségbe. Fontosnak tartja, hogy a megválasztott politikusok világos politikai nézettel, szervezőképességgel rendelkezzenek, és csapatjátékosok legyenek.

Az MSZP komoly kihívás előtt áll: hiszen egyidejűleg akar sikeresen szerepelni az előtte álló három választáson - EP, önkormányzati, parlamenti - és közben az országot a válságból kivezetni. A kongresszusnak ezért világos, érvényes politikai döntéseket kell hoznia - szögezte le a honvédelmi miniszter.

Szekeres Imre szerint a szocialistáknak az a célja, hogy megfékezzék a gazdasági visszaesést és növeljék a foglalkoztatottságot. Hozzátette: amit a kormány eddig a gazdasági válságkezelésért tett szükséges volt, de nem elégséges.

A gazdaság fellendítésre a szocialista politikus alapvetően négy eszközt tart alkalmazhatónak: a belföldi fogyasztás, a beruházás és az export bővítését valamint az állami kiadások növelését. Mint mondta: Magyarország exportpiacai nem nőnek, csökkent a lakosság fogyasztása, a megtakarítások is alacsonyak és a beruházások szintje sem emelkedik annyira, hogy ezt ellensúlyozza. Így elvileg csak az állami kiadások növelése maradna a kereslet bővítésre.

Amíg az európai államok többsége az utóbbi mellett dönthet, addig Magyarország ezt nem teheti meg a konvergenciaprogramban vállaltak miatt, és azért, mert az állam finanszírozhatósága érdekében kötött pénzügyi megállapodások kényszereket szabnak. Következetesen végiggondolva tehát csupán a monetáris politikának van mozgástere - szögezte le Szekeres Imre.

"A százszázalékos állami tulajdonban lévő Magyar Nemzeti Banknak a magyar állam és társadalom érdekét kell szolgálnia" - fogalmazott. Hozzátette: olyan összehangolt intézkedéseket tart szükségnek, amelyekkel a jegybank hozzájárul ahhoz, hogy rövid időn belül bővüljön a kereslet, ami a magyar gazdaság visszaesését és a munkanélküliség növekedését részben meg tudja állítani.

A szocialista politikus szerint az MNB-nek így például a másodlagos állampapírpiacon vevőként kellene megjelennie, és bankok bankjaként a kereskedelmi bankoknak olyan hiteleket biztosítani, amelyeket megéri igénybe venni. Vagyis változzanak meg a kereskedelmi bankoknak felkínált csomag feltételei, mert jelenlegivel nem lehet eléggé ösztönözni őket arra, hogy az ipari és a mezőgazdasági termelést hitelezzék - jelentette ki az elnökhelyettes.

Szerinte a jegybanknak a rendelkezésére álló lehetőségeivel élve nagyobb összeget kellene, akár az MFB-n keresztül hitelt folyósítva a kereskedelmi bankokon keresztül a reálgazdaságba juttatni. Hozzátette: a jegybank valutapiaci árazása is lehetne bátrabb. Arra a kérdésre, hogy a kormány miként írhatná elő a jegybanknak a követendő lépéseket, az elnökhelyettes azt válaszolta: a kormány nem írhatja ezt elő, de fontosnak tartja, hogy a kormány és az MNB ilyen helyzetben szorosan együttműködjön és összehangolja lépéseit.

Az MSZP elnökhelyettese a kormány általi teendőkről úgy vélte: a költségvetési eszközök alkalmazásában "csodák nincsenek, itt kisebb a mozgástér". Hozzátette: aprólékos munkával lehet a kiadásokat csökkenteni, az adókat átrendezni. Időigényes és nehéz feladat az ehhez szükséges parlamenti többséget biztosítani, az érdekegyeztetést lefolytatni és a szükséges társadalmi támogatást megszervezni.

Arra a felvetésre, hogy a kormány hitelét vajon ez az aprólékos munka állíthatja-e vissza, Szekeres Imre úgy reagált: a kabinet hitelét az állítja vissza, ha jól, szakmailag megalapozottan, következetesen kormányoz.
"Nekünk nem a Fidesszel kell viaskodnunk, nem antifideszként kell viselkednünk. Nekünk az lehet a célunk, hogy megnyerjük a választópolgárok támogatását " - vélekedett.

Arra a kérdésre, hogy 2010-ben ki lesz az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Szekeres Imre azt válaszolta, hogy ezt a kérdést ma még korai eldönteni. Szerinte olyan szocialista politikus legyen a jelölt, aki akkor a legnagyobb támogatottsággal bír a magyar társadalomban.

Szekeres Imre szerint egy éve van az MSZP-nek arra, hogy a választásokig meggyőzze az állampolgárokat, voksoljanak a szocialistákra. Kiemelte: azok támogatását akarják visszaszerezni, akik 2006-ban rájuk szavaztak. Ők jussanak majd arra a következtetésre, hogy "nehéz időszak volt és hibázott is az MSZP, de összességében jól kormányzott". "Ennek a felismerésnek, az lesz majd az alapja, hogy az utolsó egy évben mit teszünk, mennyire vagyunk hitelesek és sikeresek" - jelentette ki a politikus.

Hozzáfűzte: ha az MSZP vissza tudja szerezni a támogatóit, továbbá ha az MDF és az SZDSZ is bejut az Országgyűlésbe, akkor Magyarországon kiegyensúlyozott politikai erőviszonyok lesznek.

Szekeres Imre, Gyurcsány Ferenc és Hiller István: hárman, párban
Szekeres Imre, Gyurcsány Ferenc és Hiller István: hárman, párban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.