A Fidesz több intézkedése "a háború utáni baloldalhoz köthető"

Szkeptikus az MSZP „közeledési szándékával" kapcsolatban a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) alelnöke. Ezt Székely Tamás a Magyar Időknek nyilatkozta. Szerinte a kabinet korábban Medgyessy Péter idején váltotta be a szakszervezeteknek tett ígéreteket. Székely arra reagált, hogy több baloldali párt, legutóbb az MSZP új elnöke, Molnár Gyula is arról beszélt, hogy a civilek és szakszervezetek felé szeretnének nyitni.

– Mondjon egy baloldali pártot! – reagált erre Székely Tamás. Különben egyelőre nem keresték meg őket a szocialisták, de – mint fogalmazott – jelenleg általában a pártoknak nincs érdemi, főként a munkavállalókat érintő programjuk, amiről beszélni lehetne. Úgy látja, a Fideszen kívül mindenki legfeljebb a munka törvénykönyve módosítását sürgeti, de érdemi javaslatot senki nem tett sem a szakszervezeteknek, sem a parlamentben.

Székely szerint az utóbbi időben éppen a Fidesz hozott olyan intézkedéseket, amelyek a háború utáni baloldalhoz köthetők. Az érdekvédő példaként említett egyes államosításokat, az energetikai, közüzemi árszabályozásokat, a rezsicsökkentést, vagy hogy a taxistarifák meghatározását. Mindazonáltal nem zárta ki a tárgyalások lehetőségét, ha valamelyik párt konkrét ajánlattal keresi meg az érdekképviseletet, s ebben az esetben az elnökség fog dönteni.

A szocialistákkal kapcsolatos szkepticizmus a magánvéleménye – mondta kérdésünkre Székely. Kérdezték, és válaszolt, megerősítve, hogy a pártoknak nincs érdemi, a munkavállalók érdekeit szolgáló programja. Eddig legfeljebb azért keresték meg a szakszervezetet, hogy működjék közre aláírásgyűjtő akciókban, de ez az alelnök szerint kevés.

Ami pedig a Fidesz intézkedéseit illeti – magyarázta –, nem kevés iróniával jegyezte meg, hogy ez a párt tett a háború utáni baloldal programjába illeszkedő, nagyrészt erősen vitatható lépéseket. Más kérdés, hogy Székely a Facebook-oldalán minden kommentár nélkül posztolta a Magyar Idők cikkét, vagyis nem jelezte, hogy a szavait félreértették volna. Miközben szakszervezeti körökben azért is vitát váltott ki az üzenete, mert éppen a rezsicsökkentés miatt szűnt meg közműszolgáltatóknál munkahelyek sora.

Az MSZSZ-en belül egy munkacsoport dolgozik azon, hogy kidolgozza az elveit annak, miként viszonyuljon a konföderáció a pártokhoz és a civil szervezetekhez – közölte érdeklődésünkre Kordás László. Az elnök álláspontja, hogy valamennyi olyan politikai szervezettel készek együttműködni, amelyek hajlandók a munkavállalók érdekeinek képviseletében fellépni. Székely nyilatkozata kapcsán pedig csak annyit mondott, hogy arról nem egyeztettek.

Sajnálatosnak tartja Gúr Nándor, a szocialisták szakpolitikusa, hogy az MSZSZ egyik vezető tisztségviselője nem rendelkezik megfelelő információkkal. Az MSZP-s politikus az üggyel kapcsolatban elmondta: már korábban felvette a kapcsolatot Kordás Lászlóval, és beszéltek arról, miként tudnának közösen fellépni az Orbán-kormány kárvallottjainak érdekében.

A politikus jelezte, hogy számos alkalommal síkra szálltak a legkiszolgáltatottabbak mellett, s folyamatosan követelik, hogy a minimálbér érje el a létminimum szintjét, illetve legyen annál magasabb, százezer forint. Emellett élesen bírálják a kormány gazdaságpolitikáját, amely oda vezetett, hogy hatszázezer munkavállaló hagyta el Magyarországot. Gúr Nándor meggyőződése, hogy a szocialisták a civil szervezetekkel és az érdekképviseletekkel közösen tudnak erőt felmutatni, ezért nemigen érti, mit akart Székely üzenni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.