galéria megtekintése

Szégyen Gyöngyöstarjánban: nem fizette a rezsit a Klik, kihaltak az utcák

Zárva maradt a gyöngyöstarjáni általános iskola hétfőn reggel: az intézményt fenntartó Klik elmaradt a gázszámlák kifizetésével, ezért a TIGÁZ kikacsolta a szolgáltatást. A gyerekek többsége vagy otthon maradt, vagy rokonoknál töltötte a napot.

Kihaltak voltak az utcák a dimbes-dombos Gyöngyöstarjánban hétfő reggel. A gyerekek nem zajongtak a hófehér iskolaépület előtt, s üres volt a hátsó udvar mögötti focipálya is. A zárva maradt bejárati ajtón nem volt semmilyen tájékoztatás a rendkívüli szünetről: egy ilyen faluban inkább közvetlenül terjednek a hírek.

Kihalt utcák, bezárt iskola
Kihalt utcák, bezárt iskola
Veres Viktor / Népszabadság

Hétvégén már minden érintett szülő tudta, hogy iskolás gyerekét hétfőn el kell elhelyezni valahol, mert a Klik nem fizette ki a gázszámlát, ezért kikapcsolták a szolgáltatást.

 

– Felajánlottuk a szülőknek, hogy az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér épületében, fűtött helyiségekben tudunk vigyázni azokra, akik nem tudják megoldani a felügyeletet, de végül senki sem kérte ezt – mondta fázósan Nagy Károly, a település polgármestere. Nem véletlenül volt nagykabátban: a községháza az iskola egyik almérőjén működik, így náluk is hidegek maradtak a radiátorok.

A községházán sem volt fűtés hétfőn
A községházán sem volt fűtés hétfőn
Veres Viktor / Népszabadság

A legtöbb munkatársát hazaküldte a falu vezetője, csak azok maradtak bent, akiknek a munkájára feltétlenül szükség volt. A hivatal egyébként rendesen átutalta a minden hónapban ráeső gázfogyasztás ellenértékét a Kilknek.

Nagy Károly tíz éve vezeti a falut, de bő negyedszázada van rálátása a település ügyeire önkormányzati képviselőként és alpolgármesterként. Azt mondja, ez idő alatt egyszer sem fordult elő, hogy elmaradtak volna a számlák kifizetésével.

– Most egyáltalán nem látunk rá az iskola működésére, hiszen 3000 fő alatti településként nemcsak a fenntartói, hanem az üzemeltetői jogokat is átvette a Klik – mondja a polgármester. Arról sem tájékoztatták, mekkora a számlatartozása a nagyjából évi 70 milliós költségvetésű, nyolcosztályos, 147 tanulót oktató intézménynek Viszonyításképpen: az iskolánál jóval kisebb épületben működő polgármesteri hivatal havonta átlag 80 ezer forintot utal át a téli hónapokban a fűtésért a Kliknek.

A polgármester öröme: újra van gáz!
A polgármester öröme: újra van gáz!
Veres Viktor / Népszabadság

Több falubelit is megkérdeztünk az ügyről, szinte mindenki azt felelte: szégyen, hogy Gyöngyöstarjánban ilyesmi megtörténhet. A kétezer-négyszáz lelkes község lakói főként szőlő- és bortermelésből élnek, a munkanélküliségi mutató alacsony, aki tud, dolgozik. Mindenki igyekszik becsülettel befizetni a rezsit, s most úgy érzik: a Klik miatt egész Gyöngyöstarján viseli a megbízhatatlanság bélyegét.

Kerestük az iskola vezetőjét, Kissné Matin Évát, ám ő azt mondta: ebben az ügyben „nem kompetens", s nem nyilatkozhat.

végül csak sikerült visszakapcsolni a gázt
Végül csak sikerült visszakapcsolni a gázt
Veres Viktor / Népszabadság

A gázt hétfő dél körül végül visszakapcsolták, vagyis a Klik közben rendezte a tartozását, így kedden újra taníthatnak a gyöngyöstarjáni iskolában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.