„Szégyen, ami a Sorsok Háza körül folyik”

Tudni szeretnék a Liberálisok, hogy mi történik a Sorsok Háza körül, amelynek két éve meg kellett volna nyílnia az eredeti tervek szerint.
A Magyar Liberális Párt közérdekű adatigényléssel fordul a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, hogy megtudhassuk, mikor adják át hivatalosan a Sorsok Házát. Emlékeztetnek rá, hogy a tervek szerint már 2014 közepén meg kellett volna nyitni a józsefvárosi holokauszt-emlékhelyet.

A Liberálisok tudni szeretnék, hogy mi a késlekedés oka, és ki felel a több mint kétéves csúszásért. Csaknem negyvenmillió forint értékben szerződött 2013-ban a Miniszterelnökség az emlékhely kiállítási és szakmai programjához szükséges anyag kidolgozására a Schmidt Máriához köthető Közép- és kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvánnyal – emlékeztetnek.

A párt arra kéri Lázár Jánost, hozza nyilvánosságra ezt a dokumentumot, és adjon magyarázatot arra, hogy a mai napig miért nem valósult meg belőle semmi. Kíváncsiak arra is, hogy a napokban miért nyilatkozta a Lázár vezette minisztérium ugyanerről a dokumentumról azt, hogy „a tárca nem szerződött senkivel a Sorsok Háza részletes koncepciójának elkészítésére, így nem is kaphatott ilyen anyagot senkitől".

A Sorsok Háza csak akkor valósulhat meg, ha annak koncepciójáról konszenzus jön létre a magyarországi zsidó közösség, a holokauszt-túlélők, továbbá az oktatási-kutatási szakértők között – a Miniszterelnökség szerint ezért nincs még mindig méltó állandó kiállítása Magyarországon a II. világháború borzalmainak.

A Liberálisok választ várnak arra a kérdésre, hogy ki felelős a projekt csúszásáért, kinek a feladata lenne a szükséges konszenzus megteremtése. A párt szerint szégyen, hogy miközben a Szabadság téren a leghevesebb bírálatok ellenére is rendkívül gyorsan sikerült felállítani a történelemhamisító második világháborús emlékművet, 2016-ban még mindig nincs emlékhelye a holokausztnak. Elvárják, hogy az ügyben felelős miniszter teljes körű tájékoztatást adjon a Sorsok Házával kapcsolatban.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.