galéria megtekintése

Szegény megtévesztett magyar hatóságok – per lett a Index riportjából

13 komment


Fekete Gy. Attila

Közokirat-hamisítással és hatóság félrevezetésével vádolja az ügyészség Nyilas Gergelyt, az Index újságíróját – lapunk volt munkatársát –, amiért augusztus közepén, a menekültválság csúcsán kirgiz állampolgárnak adta ki és így fogatta el magát Röszkén, majd vetette nyilvántartásba Győrött, ahol szinte fogolyként élt társaival a rendészeti igazgatóság épületében rácsos ablakok mögött. Miután valódi személyazonosságát felfedte, elengedték.

Nyilas titokban készített video- és hangfelvételekkel gazdagított riportsorozatban számolt be tapasztalatairól. Amit tett – mondta lapunknak –, azzal a meggyőződéssel tette, hogy közérdekű információkat szerez meg és tesz közzé.

Inkognitóban, de meggyőződéssel. Nyilas Gergely mint kirgiz menekült
Inkognitóban, de meggyőződéssel. Nyilas Gergely mint kirgiz menekült
Forrás: index.hu

– Újságíróként a kormány vagy a rendőrség szóvivőitől kérhettem volna információkat. Ők beismerték volna, hogy a kormánypropagandával ellentétben nem kapnak megfelelő információkat a menekültek? Márpedig sok feszültség oka volt az információ- és a tolmácshiány. Elismerték volna, hogy a röszkei táborban sem olyan körülmények uralkodtak, mint állították? Hogy Győrött még azután is órákig fogolyként ültették a menedékkérőket, hogy már aláírták a menedékkérelmüket, és még ekkor sem kaptak érdemi felvilágosítást, hogy mi vár rájuk? – firtatja Nyilas a lapunknak adott nyilatkozatában.

 

Az ügyészség szerint az álnéven utazó újságíró azzal, hogy másnak adta ki magát, nem jutott hozzá olyan információkhoz, amelyekhez legálisan nem férhetett volna hozzá. Nyilas ezen csak nevet: Ezt már csak tudja az ügyészség! – mondja.

Miután a rendőrség mellett Nyilast az Index egyik lelkes olvasója is feljelentette,

az újságíró ellen eljárást indított az ügyészség, amit rövid úton megrovással le is zárt. Nyilas és az Index ügyvédje azonban megpanaszolta a döntést. A már a Fidesz kormányzása alatt elfogadott sajtótörvényre hivatkoztak, miszerint a médiatartalom-szolgáltató, annak munkavállalója vagy a médiatartalom-szolgáltatóval munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban álló személy nem vonható felelősségre olyan jogsértésért, amelyet valamely közérdekű információ megszerzésével összefüggésben követett el, és az adott információ általa nem, vagy csak aránytalan nehézséggel lett volna más módon megszerezhető.

Csakhogy az ügyészség nem a médiatörvény alapján ítél, hanem a Btk. alapján.

Nyilas valótlan adatokat közölt a hatóságokkal, s azok alapján hamis adatok kerültek a nyilvántartásba.

ha fel is emelték néha a hangjukat, fizikai erőszakra soha egyetlen rendőr sem ragadtatta magát
Ha fel is emelték néha a hangjukat, fizikai erőszakra soha egyetlen rendőr sem ragadtatta magát
Fotó: Földi D. Attila / Népszabadság

Hasonló esettel még nem találkozott Kövér Tamás, a MÚOSZ etikai bizottságának elnöke, a Média Önszabályozó Testület titkára. Etikai szempontból a helyzet nem egyértelmű, bár ha abból indulunk ki, hogy az újságíró nem követ el etikai vétséget, amikor azért készít rejtett kamerás felvételt vagy titkos hangfelvételt, hogy azzal törvénysértést leplezzen le, akkor nem minősülhet etikátlannak, ha az újságíró ugyanezen célból és érdekből leplezi kilétét. Végül is nemcsak a rendőrök, a politikusok is másképp beszélnek, ha tudják, hogy veszi őket a kamera.

– Inkognitóban azt is láttam, hogy ha fel is emelték néha a hangjukat, fizikai erőszakra soha egyetlen rendőr sem ragadtatta magát a menekültekkel szemben.

Ilyen indokkal tehát senkinek nem kellett menekülnie Magyarországról – szögezte le Nyilas.

Kerestük az ügyben az ügyészséget, de mindeddig nem értük el az illetékeseket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.