Szegedi tüntetés: Elegünk van!

Mintha vissza sem vonta volna Orbán Viktor az internetadót, úgy folytatódott péntek este Szegeden a tüntetéssorozat a miniszterelnök és kormánya ellen. A leghatásosabb szónoklatot Györgyey János, a GMO engedélyezéséért küzdő szegedi biológus tartotta.
Nagyjából ugyanannyian, mintegy 1500-an voltak péntek este Szegeden, a Széchenyi téren az internetadó elleni tiltakozásul meghirdetett tüntetésen, mint a kedden este tartott demonstráción. Most kevesebb volt a fiatal, és több az ismert szegedi baloldali szimpatizáns. A rendezvény kezdetén fölhívták a hallgatóságot, hogy civil tüntetésről van szó, ezért nem kívánnak pártlogót látni.

A Demokratikus Koalíció a tüntetés előtt sajtótájékoztatót tartott a Fidesz-iroda előtt, ahol Binszki József, a DK választókerületi elnöke szemfényvesztésnek nevezte Orbán nyilatkozatát. A DK-s politikus hangsúlyozta: a párt tagjai szegedi polgárként vesznek részt a demonstráción.

- Üzenjük meg Orbán Viktornak, hogy nem tűrjük az elnyomást – indította a tiltakozást Kovács Tamás, az Együtt-PM külsős bizottsági tagja a civil demonstráción. Az amerikaiak megüzenték neki, nem léphet be Amerika földjére a kormánytagok jelentős része. Mi azt üzenjük, hogy nem tűrjük tovább a kormány élén. Üzenjük meg neki, hogy ne a budai várba, hanem Felcsútra költözzön. Emberek, hát vegyük már észre, mi folyik ebben az országban! Orbán módszeresen tönkretette a demokráciát. És még nem végzett. A parlament funkció nélkül maradt. Ahogyan az Alkotmánybíróság is. A rendszert teljesen átláthatatlanná tette, teret engedve a korrupciónak, miközben a pénzéhes maffiakormánya újabb és újabb anyagi források után nyúl. Ilyen a cafeteriaadó is. Két hete még ordították, hogy nem lesznek megszorítások. Mára a semmiből lett a cafeteriaadó, és létszámleépítéseket ígérnek a közszférában. És elmaradnak a rendvédelmi bérfejlesztések, mert az internetadót most be sem vezetik. Orbánnak ez a demokrácia. Szerintünk ez diktatúra! (Így van, így van – kiáltotta a hallgatóság.)

A leghatásosabb szónoklatot Györgyey János, az MTA Szegedi Biológiai Központjának kutatója, az amerikai Monsanto biotechnológiai multival együttműködő szegedi kutatócsoport tagja tartotta. Követelte, hogy vizsgálják meg, mi az igazság az áfacsalások ügyében. – Ha a szart megkavarják, attól az még szar marad, csak büdösebb lesz – mondta. Elegünk van a rossz kormányzásból, a kormányzati rangra emelt korrupcióból. A magyar közélet bűzlik a politikából meggazdagodottak arroganciájától.

A GMO-kutató fölszólította Orbán Viktort, hogy ha harcolni akar, hát harcoljon. Menjen vissza a megyeháromba, és tolja a pohos hasát előre ott. Az elmúlt négy évet elkúrtad, Vityó! Minden, amit Gyurcsány ellen karaktergyilkosságra használtak, az ugyanúgy felhasználható Orbán ellen is. (A tömeg elkezdte skandálni: Elkúrtad! Elkúrtad!)

- Több tiszteletet Magyarországnak – vagyis több tiszteletet nekünk! Ne kusza szemű mágus irányítsa az ország pénzügyeit! Ha az intézményesített áfacsalás nagy részét megszüntetnék, már fölöslegessé válna a többi adó. Ebben az adócsomagban az internetadó mellett egy sereg más is van. Azokat is el kell törölni, vagy be se vezetni. Nemzeti konzultációt akarnak? Itt vagyunk, beszéljék meg velünk! Tanulják meg: többé semmit nélkülünk! - fejezte be szónoklatát Györgyey János.

Barabás Richárd, az est utolsó szónoka azt mondta a tömegnek: nem engedhetünk tovább teret az épülő diktatúrának. Épp ezért azt mondom, a falait bontsuk le a földig, amíg még nincsenek bevakolva és kifestve. Üzenjük meg Orbán Viktornak és a Fidesz-maffiának: nem lesz netadó sem ma, sem januárban! Amikor végignézek minden nap a több tízezer emberen, aki tüntet, azt érzem, hogy születőben van valami új. Még nem látom pontosan mi ez, de érzem a nagyságát, és érzem az erejét. Folytatjuk. Folytassuk! Éljen a szabadság, éljen a haza! Magyarok vagyunk.

A tömeg azután a Klauzál térre, Kossuth Lajos szobrához vonult, ahol a szónokok arra buzdították a megjelenteket, hogy továbbra is tüntetni kell. Végezetül elénekelték a Szózatot, és azt kiabálták: hajrá Magyarország, hajrá magyarok!

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.