Szegedi parkolóbotrány: Botkáék nyilvánosságra hozták a VIP-listát

Hiába próbált bejutni a szegedi városházára egy közérdekű adatigénylő, hogy megkapja az ingyen parkolók VIP-listáját – nem engedték be. A polgármesteri hivatal később nyilvánosságra hozta a listát, amin szinte kizárólag önkormányzati és parlamenti képviselők, rendőrök és díszpolgárok szerepelnek.

Nem engedték be a szegedi városházára pénteken Szabó Bálintot, az adósságkezeléssel foglalkozó Likvid Kontroll Kft. ügyvezetőjét, aki közérdekű adatigénylés keretében azoknak a névsorát szerette volna megkapni Kalmár Gábortól, Botka László polgármesteri kabinetjének vezetőjétől, akik 2008 és 2012 között ingyenes parkolóbérletet kaptak.

Az újságírók is meglepődve tapasztalták, hogy nem lehet bemenni a városházára – amikor 2002-ben Botka László elfoglalta hivatalát, első intézkedésként eltörölte elődje, a fideszes Bartha László rendelkezését, hogy szigorúan számon kell tartani, ki megy be a városházára, és melyik önkormányzati alkalmazottal beszél. Most újra közölni kell a biztonsági őrökkel, kihez megy valaki, bár az akkor látványosan lebontott beléptető rendszert nem állították fel újra.

Szabó Bálint a városháza előtt újságíróknak elmondta: a VIP-lista tudomása szerint 316 nevet tartalmaz.

Ezzel 4 év alatt maximum 95 millió forintos bevételkiesést okozhattak.

A VIP-listán szereplő személyek nem rászorulók, hanem tehetős emberek – hívta fel a figyelmet Szabó Bálint. Megjegyezte, hogy Szegeden folyton drágítják a parkolójegyeket, már annyiba kerül a parkolás, mint a Margit-szigeten, vagy a budai Várban. Nemrég ráadásul újra kiterjesztették a díjfizetéses zónát. A rendszer annyira bonyolult, tette hozzá, hogy mire egy idegen rájön, hogyan fizetheti ki a díjat, gyakran megbüntetik.

– Az átlagpolgároktól évente 60 millió forint bírságot szed be az önkormányzat – ehhez kell viszonyítani a VIP-listás ingyenparkolás miatt 4 év alatt 90 milliós okozott kárt – fogalmazott Szabó Bálint.

Mint arról beszámoltunk, az ügyben nyomoz a Nemzeti Nyomozóhivatal. Egyelőre hűtlen kezeléssel gyanúsítják a parkolási cég két alkalmazottját, de vizsgálják, hogy ők milyen utasításra cselekedtek, hiszen felmerülhet a befolyással való üzérkedés gyanúja is.

Vécsey Ágnes, a városháza sajtófőnöke érdeklődésünkre közölte: a későbbiekben a város honlapján nyilvánosságra hozzák az ingyenbérletet igénybe vettek listáját.

Vécsey Ágnes korábbi tájékoztatása szerint két évtizede folytatott gyakorlatról van szó, amelynek során a jelenleg is hatályos közgyűlési rendelettel egyezően kedvezményes parkolási bérlettel segítik a városért dolgozó országgyűlési és önkormányzati képviselők, valamint egyes állami szervek munkáját.

Frissítés: az önkormányzat honlapján péntek délután nyilvánosságra hozták a listát (pdf-fájl): azoknak a nevét és tisztségét, akik 2008 és 2012 között "üzletpolitikai kedvezménnyel biztosított parkolóbérletek kedvezményezettei" voltak. A listán évente 70 körüli név szerepel (közülük sokan éveken át jogosultak voltak a kedvezményre). Többségük közgyűlési tag, polgármesteri hivatali tisztviselő, önkormányzati cégvezető, de van köztük több országgyűlési képviselő, rendőr, alkotmánybíró és díszpolgár is. Azt a korábban felröppent feltételezést, miszerint a listán rokonok és újságírók is szerepelnek, a nyilvánosságra hozott lista nem támasztja alá - feltéve, hogy ez a teljes névsor.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.