galéria megtekintése

Szegeden megegyeztek egymással a baloldali pártok

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 28. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

Még nem jutottak nyugvópontra az ellenzéki pártok közötti, informálisnak mondott tárgyalások Budapesten.

Újbudán például nincs vita: Gyurcsányék is Molnár Gyulát támogatják
Újbudán például nincs vita: Gyurcsányék is Molnár Gyulát támogatják
Teknős Miklós

Az Együtt–PM kitart a koordinált indulás mellett (ez azt jelenti: a stabilan jobboldali kerületekben egymással szemben is állítanak polgármesterjelöltet a külön fővárosi kompenzációs listán induló baloldali pártok, a többit pedig egyenlő arányban felosztják egymás között), a Demokratikus Koalíció viszont még nem tett le arról, hogy meggyőzze őket a közös listaállításról.

A szocialistáknál a budapesti küldöttgyűlés mondhatja ki a végső szót. Ugyanakkor az MSZP országos vezetőinek egyike azt nyilatkozta lapunknak: a koordinált indulást a biztos vereség forgatókönyvének tartja, ezért ellenzi. Idetartozik, hogy Botka László, az MSZP-t irányító országos választási bizottság elnöke hétfőre összehívta a párt megyei, nagyvárosi és fővárosi kerületi elnökeit, illetve polgármesterjelöltjeit.

 

A konzultáción arról lesz szó, hogy milyen tárgyalási stratégiát kövessenek a helyi pártszervezetek.

Botka pedig alighanem úgyszintén a közös indulást pártolja majd. Ezt támasztja alá, hogy információnk szerint Szegeden már megszületett a megegyezés: közös MSZP–DK–Együtt–PM-lista lesz, mindannyian támogatják Botkát a polgármesteri cím megtartásában, és a körzetek felosztásáról is megállapodtak.

Budapesten viszont nem ilyen egyszerű a helyzet. Az Együtt–PM világossá tette: a vereséghez felesleges szövetséget kötni, összefogásnak csak a győzelem reményében van értelme. A másik két párt szerint viszont az immár Szigetvári Viktor vezette Együtt az önálló arculat építésének rendeli alá az önkormányzati választást.

A DK egyik vezetője azt mondta: a koordinált indulás nyílt, előzetes beismerése annak, hogy Tarlós István marad a főpolgármester, és fideszes többség lesz a Fővárosi Közgyűlésben. Szerinte ha nincs közös lista és nincsenek közös polgármesterjelöltek, sok szavazat elveszik, és nem csak ott, ahol a baloldali pártok egymással szemben indulnak.

A koordináció ugyanis azt jelenti, hogy tíz-tíz kerületben nem lesz szocialista, DK-s és Együtt–PM-es polgármesterjelölt, ezért félő, hogy törzsszavazóik egy része otthon marad.

A kérdést még nem sikerült megnyugtatóan rendezni

Mire az Együttben azt válaszolják: az ő szimpatizánsaik egy része meg akkor fog otthon maradni (vagy az LMP-re szavazni), ha megint mindenhol összefognak Gyurcsány Ferenccel vagy a korszakváltást Hunvald Györggyel elképzelő fővárosi szocialistákkal.

Az Együtt–PM egyik vezetője szerint a DK-ban elsősorban azért akarnak közös listát, mert szavazóik többségét az MSZP-től szerezték, és tartanak tőle, hogy azokban a kerületekben, ahol nem ők adják a jelöltet, május 25-ei támogatóik visszamennek a szocialistákhoz.

Bonyolítja az egyezségmegkötését, hogy amíg a DK-ban és az Együttben az országos elnökség, addig a szocialistáknál a jövő csütörtökön elnököt választó budapesti pártszervezet dönt a jelöltállítás mikéntjéről. Az országos pártvezetés legfeljebb javaslatot fogalmazhat meg. Márpedig korábban több budapesti MSZP-vezető is elfogadhatónak tartotta a koordinált indulást.

Nem véletlen az sem, hogy mostanra a két elnökjelölt, Kunhalmi Ágnes és Tüttő Kata is bekapcsolódott az egyeztetésekbe, és a főpolgármester-jelölti ambíciójából alább adó Horváth Csaba is folytat tárgyalásokat.

Róla megírtuk, hogy mivel az Alkotmánybíróság elé kerülő önkormányzatitörvény-módosítás miatt csak polgármesterjelöltek kerülhetnek fel a pártok kompenzációs listáira és juthatnak be a Fővárosi Közgyűlésbe, bejelentkezett, hogy elindul a II. kerületben az MSZP jelöltjeként.

Az alapkérdést tehát még nem sikerült megnyugtatóan rendezni – annak ellenére sem, hogy kevesebb mint két hónap múlva, augusztus 18-án elkezdődik az aláírásgyűjtés.

A kerületi polgármester-jelölti posztok egy részénél azonban már megvan vagy közel a megállapodás. Ahogy már beszámoltunk róla, a szocialisták újraindítják három, hivatalban lévő polgármesterüket, a XIII. kerületi Tóth József, a XIX. kerületi Gajda Péter és a XX. kerületi Szabados Ákos ellen a többieknek sincs kifogásuk.

A még nyerhetőnek elkönyvelt városrészek közül az MSZP ragaszkodik Trippon Norbert jelöléséhez Újpesten, mivel ő négy éve kis különbséggel kapott ki, és rajthoz állítanák Molnár Gyula korábbi polgármestert a XI. kerületben.

A DK a kőbányai, a csepeli és a rákospalotai indulásra tart igényt, míg az Együtt Óbudát, Zuglót és Terézvárost szemelte ki. A nyerhető kerületek közül Ferencvárosért még megy a harc az MSZP és az Együtt között, a VII. kerületért pedig a DK is ringbe szállt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.