Szeged nem kér a járási kormányhivatalból

A megye érintett települései közül egyedül Szeged nem írta alá a járási kormányhivatal kialakításával kapcsolatos megállapodást.

A jogszabály alapján így november 15-ig határozatban kell dönteni arról, mely az államigazgatási feladatok ellátásához szükséges ingatlanok és ingóságok kerülnek a járási hivatal ingyenes használatába, és hány munkatársat vesz át az új szervezet – közölte B. Nagy László Csongrád megyei kormánymegbízott szerdán a Tisza-parti városban.

A kormánymegbízott hangsúlyozta, mivel nem jött létre megállapodás az önkormányzat és a kormányhivatal között, így nincs jogi lehetőség arra, hogy a város csereingatlant kapjon, így Szeged egyértelműen vesztett a döntéssel, elesett egy lehetőségtől.

B. Nagy László szerint nagy valószínűséggel jogszabályellenes a szegedi közgyűlés keddi határozata, amelyben az önkormányzat a járási kormányhivatal kialakításához kapcsolódó indokolt és igazolt költségeinek megtérítését kérte a kormányhivataltól. A döntést a törvényességi főosztály vizsgálja – tette hozzá.

A szegedi közgyűlés kedden ellenszavazat nélkül döntött arról, hogy igényt tart a járási kormányhivatal kialakításához kapcsolódó indokolt és igazolt költségeinek megtérítésére. A döntés értelmében Botka László (MSZP) polgármester akkor írhatta volna alá a megállapodást, ha a kormányhivatal kötelezettséget vállal erre.

A vitában Botka László kifejtette, a járási kormányhivatal céljára kiválasztott Huszár utcai ingatlant az önkormányzat piaci áron vásárolta, az elmúlt tíz évben pedig 725 millió forintot fordított kizárólag saját forrásból az irodaépület kialakítására. Az épületben működik az éves szinten több tízezres ügyfélforgalmú, a jövőben is önkormányzati feladatokat ellátó szociális és adóiroda is. Ezek elköltöztetése és az új hivatali épület átalakítása, az informatikai rendszer kiépítése előreláthatólag 354 millió forintba kerül – tudatta a polgármester.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.