Szeged: Épül a szuperlézer háza

Május 8-án hagyta jóvá az Európai Bizottság a szegedi „szuperlézer" uniós támogatására nyújtandó 111 millió eurót, amelyet az EU regionális fejlesztési alapjából folyósítanak.
Az Európai Unió a jövő egyik legígéretesebb tudományterületének, a lézerkutatásnak a támogatására több „új" tagállamban hoz létre tudományos központot. Prága és Bukarest mellett Szegedet választották, még a Bajnai-kormány idején. A kormányváltás után sokáig kétséges volt, hogy a Fidesz hajlandó-e támogatni az előző kormány által aláírt megállapodást, emiatt a cseh és a román beruházáshoz képest a magyar projekt késésbe került. A múlt csütörtöki döntés nyomán azonban felgyorsulnak a munkák - megkezdődött a lézerberendezéseknek otthont adó különleges épület alapozása.

Hétfőn a Szegedi Tudományegyetem rektori hivatalában sajtótájékoztatón ismertették a most már jól ütemezhető építkezés részleteit. 2015 végéig három nagy épület készül el – a csúcstechnológiás berendezések tökéletes rezgésvédelmet, sugárvédelmet, hőmérsékleti stabilitást igényelnek, a kutatóterek pedig nagy fokú tisztaságot. Négy nagy lézer közbeszerzése indult meg, tárgyalásos, nyílt közbeszerzési eljárásban vásárolják meg ezeket.

Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: 2016-ban kezdődnek a kutatások, a központ a teljes kutatói kapacitását 2018-ra éri el. A lézerközpont mellett tudományos park létesül, arra számítanak, hogy a kutatási eredmények egy részét az itt megtelepedő cégek hasznosítják.

Tölgyesi Viktória, az ELI-HU Nonprofit Kft. koordinációs igazgatója arról beszélt, hogy nemcsak az építkezés és a lézerberendezések beszerzése folyik, hanem a kutatói és a kiszolgálói személyzet toborzása is. Noha sok külföldi kutatót várnak, kiemelten kezelik az oktatást is. A cél, hogy a hazai egyetemek és cégek együttműködjenek a kutatásban és a tudományos parkban.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnöki Hivatal fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára azt emelte ki, hogy a 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési ciklusban kiemelten kezelik a gazdaságfejlesztést, és a korábbinál sokkal több pénzt szánnak kutatás-fejlesztésre. Az Európai Unió célként tűzte ki, hogy 2020-ra a tagállamok a GDP-jük 3 százalékát fordítsák e célra.

Magyarország jelenleg csak 1,2 százaléknál tart, és bár jelentősen növelik az erre fordított összegeket, azt vállaltuk, hogy 2020-ra a GDP 1,8 százalékát költjük K+F tevékenységre. Bár fontos a kis és középvállalatok innovációs munkája, amely el van maradva az uniós átlagtól, a támogatás jelentős részét a hazai és külföldi nagyvállalatok, illetve az egyetemek kapják.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.