Százmilliót szedett be jogszerűtlenül a hulladékszállító cég

Fél éven át jogszabálysértő módon számlázott, így a lakosságtól hulladékszállítás címén bruttó 100 millió forint többletbevételt szedett be jogosulatlanul a debreceni A. K. S. D. Városgazdálkodási Kft. A végső szót a Kúria mondta ki, ennek nyomán a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) július 31-én kötelezte a társaságot a pénz visszafizetésére a kamatokkal együtt.

Az előzmény, hogy az Orbán-kormány által véghezvitt rezsicsökkentés értelmében 2013. január 1-jétől már nem az önkormányzatok szabták meg a hulladékszállítási díjakat, hanem törvény rögzítette azokat. Ám a kormány utoljára még lehetőséget adott egy infláció alatti, legfeljebb 4,2 százalékos áremelésre. Az önkormányzatok éltek is a lehetőséggel. De nem volt mindegy, hogy a díjemelést mely időponthoz képest szabják meg.

Szemétszállítás Debrecenben. Nem volt zökkenőmentes
Szemétszállítás Debrecenben. Nem volt zökkenőmentes
Konyhás István

A jogszabály „a tárgynapon alkalmazott díjat” írta elő díjemelési alapnak, csakhogy igen rugalmasan lehetett értelmezni, hogy a tárgynap mikorra esik. Ha ugyanis a bázisidőpont alapján a megemelt díj a 2013. január 1-je utáni időpontra is vonatkoztatható, akkor azzal komoly bevételt lehet elérni. Debrecenben ez történt: az A. K. S. D.-nél úgy értelmezték a tárgynapot, hogy abból ők jöttek ki jól, és majdnem százmilliót kerestek rajta.

A MEKH az ügyfelek panaszai nyomán 2013-ban indított hatósági ellenőrzést, amelynek lezárultával kötelezte a céget az első fél évben felszámított jogszabálysértő díjakból származó többletbevétel visszafizetésére. Az A. K. S.D. bírósághoz fordult. Az elsőfokú bíróság azonban úgy ítélte meg, hogy a cég keresete nagyobbrészt alaptalan. A kft. felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához, amely a kérelmét teljes egészében alaptalannak minősítette. A Kúria megállapította: a cég a 2012. december 31-én hatályos helyi rendeletben meghatározott, maximalizált szemétszállítási díjat emelte meg 4,2 százalékkal, ami a hulladéktörvény alapján jogszabálysértő volt.

Az A. K. S.D. képviseletében a debreceni városházán nyilatkoztak az ügyről, s elmondták: a tárgynap kifejezés „olyannyira tisztázatlan” volt, hogy az A. K. S. D. teljes bizonyossággal vélte úgy, jogszerűen járt el a díjak alkalmazása során. A polgármesteri hivatal szerint országszerte több hulladékgazdálkodási közszolgáltatót elmarasztaltak emiatt. Arra a kérdésünkre, hogy mikor fizetik vissza a pénzt, a városháza közölte: a közszolgáltató 2013 első fél évére vonatkozóan összesen bruttó 922 millió forintot számlázott ki bruttó 822 millió helyett, és a MEKH határozata alapján több mint 30 ezer ingatlantulajdonosnak már korábban jóváírtak kamatokkal együtt nettó 85 millió forintot, s ezt el is határolták a 2013. évi mérlegben. A vállalat nem vállalta annak kockázatát, hogy az esetleges díjvisszafizetés egy későbbi év eredményét csökkentse. A társaság a lakosoknak sztornó számlát, majd jóváíró számlát állított ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.