galéria megtekintése

Százmilliókkal tartozik? Akkor is kap stadiont!

2 komment


Spirk József

500 millió forintos állami támogatást kap Kaposvár stadionfelújításra, miközben a futballcsapat cégét épp 366 milliós – főként köztartozásokból álló – adóssága miatt felszámolják. A Kaposvári Rákóczi Labdarúgó Kft. pénzügyeit a rendőrség és az adóhatóság is nyomozza, de a menedzsment közben új céget indított. A csapat jelenleg az NB III-ban játszik.

Nagy futballtörténeti pillanatokat elevenített fel Szita Károly kaposvári polgármester, amikor szerdán bejelentette, hogy 2017 tavaszára megújul a Rákóczi Stadion. Miközben aláírták a félmilliárd forintos beruházásról szóló szerződést, elmondta, hogy ebben a stadionban pályára lépett az Aranycsapat több játékosa, Magyarország olimpiai labdarúgó válogatottja 2001 tavaszán itt győzte le Olaszország együttesét, és 2009-ben itt dőlt meg az együtt, egyhelyben dekázás világrekordja, amikor az előírt időn át 792-en tartották levegőben a labdát.

A polgármester arra egyetlen szót sem vesztegetett, hogy az elmúlt 1-2 évben a csapat és a stadion sokkal kevésbé dicsőséges pillanatait élte.

A városi futballt üzemeltető Kaposvári Rákóczi Labdarúgó Kft. ellen jelentős összegű, ki nem fizetett számlái miatt 2015 májusában felszámolási eljárás indult. Időközben kiderült, hogy a hátrahagyott tartozás meghaladta a 366 millió forintot. A cég komoly adósságokat halmozott fel a közszolgálató cégekkel és a kormányhivatallal szemben, a kaposvári önkormányzatnak 163 millió forintot nem fizetett vissza, és a NAV is hiába várt 99,5 milliót.

 

A tartozások miatt az MLSZ 2015-ben a megyei bajnokságba sorolta vissza a csapatot. A megyeszékhely klubjának innen kellett visszaverekednie magát az NB III-ba, ahol jelenleg játszik.

Ezzel azonban messze nincs vége a csapat körüli zűröknek.

Szép kilátások
Szép kilátások
Mediaworks

Az év elején rendőrségi és adóhatósági nyomozás is indult a Rákóczi Kft. pénzügyei miatt. A feljelentés szerint a gazdálkodással kapcsolatban felmerülhet a csalás, a sikkasztás, a hűtlen kezelés és tartozás fedezetének elvonásának gyanúja. A nyomozás során elrendelt házkutatáson 30 ezer oldalnyi iratot foglaltak le.

A feljelentő többek között azt írta a hatóságoknak, hogy a Szita Károly vezette önkormányzat lényegében veszni hagyta a Rákóczi Kft. által felvett 75 milliós kölcsönt, amelyet a cég többszöri halasztás után sem tudott törleszteni. Az önkormányzat 2015-ben évenkénti rendszeres támogatást szavazott meg a futballcégnek, hogy az abból fizesse a részleteket, de ez csak időhúzás volt, mert két hónappal később már megindult a felszámolási eljárás, a kölcsön pedig elúszott.

Felküzdötték magukat az NB III-ba Fotó: Mediaworks

A Kapost.hu csütörtöki cikkében ehhez még azt is hozzátette, hogy az önkormányzat – saját veszteségeivel sem törődve – a felszámolási eljárás alatt is igyekezett csökkenteni a hozzá személyes szálakon is erősen kötődő focicég adósságát. Közel 50 milliót például azért írtak le a tartozásból, mert a cég állítólag önszorgalomból megcsinálta a pálya füvesítését. A lap megtalálta az MLSZ sporttelep-felújítási egységár-táblázatát. Ebből az derült ki, hogy egy normál méretű pályára ezen a címen legfeljebb 2,5 millió forintot lehetett volna elszámolni.

A kaposvári futballcsapat mögött 2015 óta újabb cég jelent meg. A Bene Ferenc Akadémia irányítását nagyrészt ugyanaz a menedzsment végzi, amely a bebukott Rákóczi Kft. is vezette.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.