Százmilliókat spórolt a HM a biztosításon

A négy tűzszerész halálát okozó balesettel összefüggésben a volt honvédelmi miniszter a múlt héten azt nyilatkozta, hogy a katonai járművekre nem kötnek kötelező biztosítást, mert olcsóbb, ha a tárca maga fedezi a saját hibás karambolokkal okozott károkat.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) ezzel kapcsolatos kérdésünkre közölte: 2012-től az idén június végéig összesen 247 káresemény történt, amelyek miatt 54,5 millió forint kártérítést fizettek. A biztosítással fedezett utolsó egy évre – tehát 2011-re – a tárca 166 millió forint kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjat fizetett az akkori, közbeszerzési eljárásban nyertes társaságnak. A biztosító azonban a szerződés alapján csak 23 milliónyi kárt fedezett.

A számok alapján tehát Hende Csaba egyértelműen jól döntött, mert négy év alatt százmilliókat nyert a HM. A tűzszerészbaleset kapcsán a Magyar Nemzetnek azt is elmondta, hogy évekkel ezelőtt ugyancsak megszüntette a katonákra kötött biztosítást, amit azzal magyarázott, hogy százmilliót fizettek ki, miközben a kedvezményezettek csak ötmilliónyi kártérítést kaptak.

Nem köt biztosítást a katonai járművekre a szaktárca
Nem köt biztosítást a katonai járművekre a szaktárca
Czeglédi Zsolt / MTI

Közben a Hvg.hu a tragikus esettel összefüggésben közölt szerdán egy írást, amelyben egy szakértőre hivatkozva azt állították: létezik egy hivatalos, még 1971-ben született robbantási utasítás, amelynek alapján teljesen máshogyan kellett volna kezelni a négy tűzszerész életét kioltó bombát. A robbanószerkezethez ugyanis csak kivételes esetben szabad hozzányúlni, elszállítani, például akkor, ha az lakott területen van – írja a portál. Elképzelhető a Hvg.hu szerint, hogy soha nem fog kiderülni, mi robbant. Forrásuk azt nyilatkozta, a Nádudvarhoz közeli bombázóteret kifejezetten gyakorló- és tesztrobbantásokra használták. Vagyis ott próbáltak ki olyan eszközöket, amelyek úgynevezett szükség-robbanóanyaggal voltak töltve. Így hívják azokat az anyagokat, amelyekkel anyagi okokból trükköztek: főleg az ipari robbantásoknál használt, olcsóbb anyagokkal keverték össze például a TNT-t. Állítólag ilyen volt a balesetet okozó szerkezet is.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.