galéria megtekintése

Százmilliókat költ az állam a képviselők irodáira

4 komment


Bita Dániel

Puch László egykori MSZP-pénztárnok családtagjainak cégétől bérel irodát közpénzből két szocialista képviselőnek az Országgyűlés. Fideszes politikusok pedig éppen a törvényben engedélyezett maximális összegért találtak maguknak megfelelő helyiséget. Az állam több mint 300 millió forintot költ képviselői irodák bérlésére évente.

Százhatvankilenc irodát bérel az Országgyűlés Hivatala a parlamenti képviselőknek. Ezek

összesített bérleti díja havi 26 millió, évente tehát 312 millió forint

– derül ki azokból az adatokból, amelyeket a Népszabadság kért ki.

 

A mostani szabályozás a T. Ház létszámának megfelezésekor, azaz tavaly tavasszal lépett életbe. A képviselők azóta tarthatnak igényt közpénzből finanszírozott irodákra azokon a hivatali helyiségeken túl, amelyeket az Országházhoz közeli Képviselői Irodaházban biztosítanak számukra. Az egyéniben megválasztott politikusok a választókerületükben, az országos listáról bejutók bármely településen működtethetnek „a képviselői tevékenység ellátására alkalmas" irodát. Az egyetlen megkötés az, hogy a bruttó bérleti díj nem lehet több havi 374 ezer forintnál.

Noha a bérleti díjként kifizetett összeg lapunk számítása szerint átlagosan 170 ezer forint körül van,

több képviselő is csak a lehetséges maximumért vagy ahhoz közeli árért lelt rá a megfelelő ingatlanra.

A fideszes Nyitrai Zsolt például havi 373 939 forintért veszi igénybe 279 négyzetméteres egri irodáját. Kiskunhalason a szintén kormánypárti Bányai Gábor talált olyan 105 négyzetméteres ingatlant, amelyet 360 ezer forintért vett bérbe számára az Országgyűlés Hivatala. Ugyanennyit emészt föl Hende Csaba szombathelyi irodájának fenntartása, míg a szintén fideszes Gelencsér Attila pedig Kaposváron bérel havi 370 ezer forintért irodát.

Nyitrai Zsolt ebben az egri ingatlanban béreltet magának havi 374 ezer forintért egy 279 négyzetméteres irodát
Nyitrai Zsolt ebben az egri ingatlanban béreltet magának havi 374 ezer forintért egy 279 négyzetméteres irodát
Berán Dániel

368 ezerért bukkant megfelelő ingatlanra Fuzik János szlovák kisebbségi szószóló abban a Teréz körúti épületben, amelyet a Demokratikus Koalíció képviselői is használnak. Igaz, Fuzik 89 négyzetméterével szemben a DK négy politikusa – köztük Gyurcsány Ferenc pártelnök – 275 négyzetméteren osztozik, fejenként 342 ezer forintért. Az infrastruktúrahiányos ellenzék más politikusaira is igaz, hogy az Országgyűlés voltaképpen a központi pártiroda bérleti díjának egy részét finanszírozza. Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke és Szelényi Zsuzsanna, az Együtt politikusa több mint 360 ezer forint költséget vesz le azzal pártjáról, hogy képviselőként igényelhető juttatásával a központi iroda fenntartásához járul hozzá.

Rendezvénytér az egri Fidesz-iroda

A Nyitrai Zsolt számára bérelt egri ingatlan valójában nem iroda, hanem egy rendezvénytér, a Polgárok Háza, amely távolabb a városközponttól, az északi lakótelep elején, négyemeletes társasházak karéjában található, korábban elektronikai outletként üzemelt. Való igaz, hogy Nyitrai Zsoltnak és közvetlen munkatársának is van itt irodája, ám a helyiség inkább közösségi célokat szolgál. Ezen a héten például egy sakkal kapcsolatos előadás, jógaklub, a Norvégia–Magyarország mérkőzés, majd a visszavágó közös megnézése, és kutyasuli előadás szerepel a programban. Ha azt nézzük, hogy a lakótelepen egy 56 négyzetméteres lakás havi bérleti díja 40 ezer forint, akkor ezen ingatlan reális bérleti díja nagyjából 200 ezer forint körül kellene, hogy legyen. Ennek majdnem a dupláját fizeti ki a képviselő. Ezzel a pénzzel az egri Fidesz-csoportot is helyzetbe hozza, hiszen rendezvényeik egy része szintén ott kap helyet. (D. J.)

A fővárosban nem kirívó, de vidéken extrémnek számító 300 ezer forint fölötti bérleti díjra igényt tartó képviselők tevékenysége azért is érdemel említést, mert ellenpéldák sorát találni. Többen – így pél­dául az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó, Gúr Nándor és a jobbikos Farkas Gergely – azt a megoldást választották, hogy jelképes, néhány tízezer forintos összegért garzon méretű irodákat bérelnek, így több településen tudnak kapcsolatot tartani a választókkal. Vona Gábor is használ egy 21 négyzetméteres helyiséget a Heves megyei Verpeléten mindössze 50 ezer forintért (a Jobbik elnöke számára három irodát bérel a parlament, együttesen 340 ezer forintért). A szintén jobbikos Hegedűs Lorántné pedig öt irodát tart fenn a törvényben engedélyezett összegből Keszthelytől Dunaújvároson át Hódmezővásárhelyig.

Az MSZP új pécsi bázisa – régi ismerősök
Az MSZP új pécsi bázisa – régi ismerősök
Löffler Péter

Az Országgyűlés 199 tagjának csaknem fele, 104 képviselő vesz igénybe az Országgyűlés Hivatala által bérelt irodát: 48 fideszes (a 114-ből), 21 MSZP-s (a 29-ből), 17 jobbikos (a 24-ből), 5 KDNP-s (a 17-ből), négy LMP-s (az ötből) és kilenc független képviselő (a tízből), továbbá hét nemzetiségi szószóló (a 13-ból).

Saját ingatlanját eladja a pécsi MSZP

Az MSZP városi és megyei szervezete egyelőre nem használja a pécsi Ferencesek utcája 41. alatti kétszintes épületben bérelt irodát. Gulyás Emil, a szocialisták pécsi elnöke elmondta, hogy az iroda berendezéséhez még csak most fognak hozzá. Elmondása szerint az irodabérlet dolgát Tóth Bertalan intézte. Az MSZP-nek Pécsett, a Tüzér utcában saját tulajdonú épülete van ugyan, azt a több száz négyzetméteres ingatlant azonban a párt immár nem tudja fenntartani – mondta Gulyás Emil. Ezért az MSZP eladja a házat. A Ferencesek utcai iroda lesz a párt új pécsi és baranyai bázisa. Csakhogy nagyobb rendezvények megtartására alkalmatlan, így a Tüzér utcai épület eladása után a párt pécsi szervezete a komolyabb érdeklődést vonzó gyűlésekre bérelni fog majd termet. (U. T.)

A képviselők maguk választják ki az ingatlant, és egyeznek meg a tulajdonosával, így a hivatalra végső soron csak a szerződéskötés és a bérleti díj fizetése marad. A törvény mind­össze annyi megkötést tartalmaz, hogy a kibérelt ingatlan tulajdonosa nem lehet képviselő, illetve képviselő közeli hozzátartozója, valamint az érdekeltségükbe tartozó gazdasági társaság vagy párt.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne különös összefonódásokat találni.

Pécsen az MSZP-s Szakács ­László és Tóth Bertalan 186 ezer forintért használ egy ingatlant a Ferencesek utcájában, ennek tulajdonosa a Halexa Kft. A cég nevében a szerződést Puch Lászlóné, az egykori MSZP-pénztárnok felesége írta alá, de a cég tulajdonosa rajta kívül a házaspár három gyermeke is. Puch már nem képviselő – esetében így nincs összeférhetetlenség –, de ­máig a szocialisták Baranya megyei elnöke. A tulajdoni lap szerint az ingatlan rendeltetését februárban változtatták lakásról irodára. (Beszéltünk olyan képviselővel, aki panaszkodott, hogy korábban csak iroda besorolású helyiségeket lehetett kibérelni, ezért hónapokig húzódott a megállapodás, mivel az ingatlanokat többnyire lakásként vagy üzletként jegyezték be. A korlátozást ­azóta feloldották.)

Puch László
Puch László
Reviczky Zsolt

Velez Árpádnak, aki Puchot váltotta az MSZP pártigazgatói széké­ben, a székesfehérvári Fő utcában bérel ingatlant az Országgyűlés havi 100 ezer forintért. A helyiséget Szeredi Péter, Herczog Editnek, a szocia­listák volt EP-képviselőjének a férje adja bérbe. Szeredi az MSZP kormányzása alatt kabinetfőnök volt a Honvédelmi Minisztériumban. Az irodát a tavalyi választási kampányban Herczog Edit használta.

Bár pártok nem, nemzetiségi önkormányzatok adhatnak bérbe ingatlant vezetőiknek közpénzért, és a kisebbségi szószólók között vannak, akik élnek is a lehetőséggel. Hartyáni Jaroszlava a szerb, Kissné Köles Erika a szlovén, Varga Szi­meon pedig a bolgár önkormányzat helyiségét használja irodaként.

A kormánypárti képviselők közül sokan használnak önkormányzati ingatlant. Kivételt jelentett viszont Papcsák Ferenc, aki a Széles Gábor nagyvállalkozó tulajdonában álló Műszertechnika Holding Zrt. 68 négyzetméteres zuglói ingatlanját vette igénybe havi 292 ezer forintért, mígnem megszűnt képviselői megbízatása, mert a jegybank felügyelőbizottságának elnöke lett.

A legkisebb, 9 négyzetméteres irodát a jobbikos Bana Tibor bérli Körmenden, 80 ezer forintért. Ötezerrel többért, mint párttársa, Magyar Zoltán, aki a legnagyobb (281 négyzetméteres) irodát használja Kapuváron. Más érdekes példákat is találni a négyzetméterárak közötti eltérésekre. A jobbikos Egyed Zsoltnak 102 ezer forintért bérelnek egy 304 négyzetméteres helyiséget Ózdon, míg 36 négyzetméteres miskolci irodájának bérleti díja 223 ezer forint.


Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.