galéria megtekintése

Százmilliós ajándékok kampányra

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 13. számában
jelent meg.


Boda András
Népszabadság

A tizennyolc, országos listát állító párt és szervezet összesen hatmilliárd forintot kap az államtól. A versengők egy része csak a kampánypénzre utazik.

A Magyar Államkincstár elkezdte a kampánytámogatások átutalását azoknak a pártoknak, amelyek országos listát állíthatnak.

A tizennyolc szervezet – a jelöltek számától függően 149, 298, 447 vagy 596 millió forintot – összesen mintegy hatmilliárdot kap. Ezenfelül jár még az 1500 képviselőjelöltnek fejenként egymilliós támogatás.

Míg a nagy pártoknak a kampánytámogatás átutalása nem több egy fontos pénzügyi tranzakciónál, addig a jelöltállítás néhány meglepetéspártja számára alighanem ez maga a „választási” siker. Továbbra is sok jel utal ugyanis arra, hogy a politikai versenybe beszálló szervezetek egy része valójában csak a „viszonylag könnyen lenyúlható, megdézsmálható” kampánypénzre utazik. Ráadásul több esetben felmerült a gyanú, hogy ezek a pártok a listaállításhoz szükséges legalább 15 ezer támogató aláírást tisztességtelen módszerekkel gyűjtötték össze.

 

Ma is folyamatosan érkeznek hírek cserére, eladásra kínált adatokról, szignókról. További kétségeket ébreszt, hogy keveset tudni arról, miként használnák fel az adóforintokat a kis pártok.

„Csak később tudunk a kampánytámogatás felhasználásáról nyilatkozni” – mondta tegnap délután a 298 millió forintos támogatásra jogosult Seres Mária Szövetségeseinek munkatársa. Hasonlóképp elkerülte egyelőre a válaszadást a tavaly alakult, 149 millió forintra jogosult Új Dimenzió Párt, a pártelnök, Kovács Szabolcs későbbre ígért tájékoztatást.

Még ennyire sem jutottunk az Együtt 2014 nevű párttal – amely nem azonos a Bajnai Gordon-féle szervezettel. Ez a párt továbbra is láthatatlan a neten, a székhelyén bejegyzett telefonszámot pedig hiába hívtuk. Így nem tudtuk feltenni kérdéseinket a párt vezetésének, amely bár rejtőzik a nyilvánosság elől, valahogy mégis leadott bő 17 ezer aláírást.

A Sportos és Egészséges Magyarországért Párt – amely már megkapta 149 milliós támogatását – elöljáróban leszögezte: a kampányt még szervezik, mert sokáig bizonytalan volt, milyen forrásokra számíthatnak. Azt viszont már tudni: „több tízezres példányszámban” készíttetnek szórólapokat, plakátokat, már vannak internetes hirdetéseik, több mint húsz „sporttal egybekötött” kampányrendezvényt tartanak, és elindítottak egy Facebook-akciót: „minden új like tíz forint támogatást jelent egy-egy sportegyesületnek”.

„Hogy mire költjük az állami támogatást? Megfordult a fejünkben, hogy inkubátorokat vásárolunk koraszülötteknek! Ennek több értelme lenne, mint ha a plakátpiacot kisajátító nagyvállalkozót gazdagítanánk” – fogalmazott Kásler Árpád, a Haza Nem Eladó Mozgalom Párt elnöke. A hatvanhat egyéni jelöltet indító, létezését elsősorban a devizahitelek elleni harcra alapozó szerveződés vezetője szerint azonban végül aligha vásárolnak inkubátorokat, mert a szabályok világosan rögzítik: csak a kampányra lehet fordítani ezt a pénzt. Azt viszont nem mondta el, pontosan mire költik a nekik megítélt, kedden átutalt 298 millió forintot.

Arra a felvetésünkre, hogy a hírek szerint van, aki szolgálati pártautót venne az állami támogatásból, Kásler úgy fogalmazott: „Mozgalmunknak egy darab Barkas típusú autója van. Ez is marad. Mi nem fogunk Mercedesszel furikázni.” További kérdéseinkre annyit mondott még: „Terveinkről egyelőre azért sem szeretnék beszélni, mert az olyan lenne, mintha sakkparti közben előre megmondanánk, hogy mit fogunk lépni.”

A Zöldek Pártjának sincs részletes forgatókönyve a 149 milliós támogatásuk felhasználására. Brezovits László, a 2006 óta működő formáció szakmai vezetője azt mondta: most csak annyi biztos, hogy hírértékű események generálásával próbálnak médiafelülethez jutni, és terveznek kisebb-nagyobb „akciókat” meg papír használata nélküli reklámkampányokat.

Bár a pártok terveiről egyelőre keveset tudni, az biztos: az állami apanázst meglehetősen szabadon használhatják. Egy választási szakértő úgy fogalmazott: „Lényegében bármire költhetnek, ami ésszerű keretek között kapcsolatba hozható a kampánnyal.” A jogszabály vonatkozó része így szól: „a támogatás kizárólag a választási kampányidőszak alatt, a választási kampánytevékenységgel összefüggő kiadások finanszírozására fordítható”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.