Százmilliárdot kérnek a kórházi vezetők

Harmincszázalékos támogatásnövelés mellett látja csak menedzselhetőnek az egészségügy, s benne a kórházak pénzügyi válságát az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete (EGVE).

A szervezet a hét végén tartotta éves közgyűlését Sümegen, a rendezvény után Molnár Attila elnök lapunknak azt mondta: az új számviteli törvény szabályai mellett csak úgy maradhatnak talpon az intézmények, ha az átlagos esetért járó, mostani 150 ezer forintot a kormányzat fölemeli 195 ezer forintra. Minden egyéb „kórházmentő pénzügyi segély” szinte felesleges, mert az eladósodást nem állítja meg. Az elnök hozzátette: az általuk javasolt kórházi alapdíjakhoz hasonló nagyságrendű emelésre van szükség a járóbeteg-, a rehabilitációs és a krónikus ellátásban is.

Molnár Attila szerint mindehhez 100 milliárd forinttal kellene megemelnie a kormánynak a kórházakra jutó éves keretet. Hozzátette: a javasolt díjemelésre azért is szükség lenne, hogy az elmúlt két évben végrehajtott béremelés rendszerszerűen és biztosan beépüljön az intézmények finanszírozásába. Az elnök megjegyezte: a közgyűlésen ismét szóba került, hogy méltatlanul és diszkriminatív módon maradt ki 27 ezer gazdasági és műszaki szakember az ágazati béremelésből. Ezért az EGVE ismételten azt kéri az egészségügyi kormányzattól, hogy 2014-ben kárpótolja az érintetteket, történjen meg náluk is az indokolt és szükséges béremelés.Mindenki, aki valaha dolgozott kórházban vezetőként, az pontosan tudja: orvosi műszerész, könyvelő, konyhai, mosodai alkalmazottak vagy fűtők, kazánkezelők nélkül a kórházak becsukhatnak – mondta.

A Népszabadság úgy tudja, az EGVE az ágazat finanszírozásáról szóló közgyűlési állásfoglalását elküldte az egészségügyért felelős államtitkárságnak. Választ még nem kaptak.

Az új számviteli szabályok szerint az intézmények nem költhetnek többet, mint amennyi a bevételük az adott hónapban. Amely intézmény ezt túllépi, annak a Magyar Államkincstár leállítja a kötelezettségvállalási lehetőségeit, magyarul nem rendelhet semmit. Mint arról korábban beszámoltunk: az új számviteli szabályok mellett legfeljebb négyszázaléknyi adósságállomány menedzselhető. Az az intézmény, amelynek nagyobb az adóssága, előbb-utóbb képtelen ellátni a napi feladatait.

A legeladósodottabb intézmények eddig csak azért úszhatták meg rendeléseik leállítását, mert a Magyar Államkincstár csak a választás után, május elsejétől alkalmazza a számlakiállítás letiltását. A még kezelhető, négyszázalékos adósság limitjén már januárban túl volt a fővárosi Károlyi és a Péterfy Sándor utcai, az ajkai, a hódmezővásárhelyi, a komlói, az esztergomi, a szentesi, a Zala, illetve a Fejér megyei kórház, az Országos Kardiológiai Intézet és a Honvédkórház. Az említett intézmények többsége az elmúlt egy hónapban – néhány kivételtől eltekintve – százmilliós összegekkel növelte tartozásait. A szekszárdi megyei kórház éves büdzséje 8,4 milliárd, adóssága pedig 1,3 milliárd forint. Ez utóbbi is már a kezelhetetlen tartozás kategóriájába tartozik. Mint azt a múlt héten is írtuk: egyes intézményekben a szerződéses (számlás) orvosok is több hetet, hónapot várnak a bérükre, a betegek pedig nem kapnak előjegyzést a vizsgálatokra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.