Százezres fizetésemelést kaptak a BKV-vezetők

A vezetők a BKV-nál az előző évihez képest havonta átlagosan majdnem százezer forinttal többet vihettek haza tavaly, miközben a karbantartók tízezer, a járművezetők pedig mindössze ötezer forinttal kaptak többet. A buszsofőrök fizetése meg egyenesen kevesebb lett 2015-ben, mert összesen 27 ezer forint mínusszal „büntették" őket.
Megdöbbentő statisztikára bukkant a BKV kimutatásai között az egyik szakszervezet: az elmúlt két évben átlagosan 16 százalékkal nőtt a gazdasági vezetők fizetése, miközben a járművezetők bérét ugyanennyi idő alatt 1,66 százalékkal, a karbantartókét pedig 4,17 százalékkal emelték.

Csak tavaly a vezetők az előző évihez képest havonta átlagosan majdnem százezer forinttal többet vihettek haza, miközben a karbantartók fizetése tízezer, a járművezetőké pedig ötezer forinttal nőtt. A buszsofőrök bére meg egyenesen kevesebb lett 2015-ben, mert az elmúlt esztendőben összesen 27 ezer forint mínusszal „büntették" őket. Eközben a hetek óta tartó béremelési vita mindössze pár ezer forintról szól.

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elemzéséből kiderült, hogy az úgynevezett FEOR1 fizetési kategóriába sorolt gazdasági vezetők bére 2014 óta éves szinten átlagosan 1,2 millió forinttal nőtt, a járművezetőké és a karbantartóké viszont gyakorlatilag alig változott.

A szakszervezet ugyanakkor nem érti, hogy a cégvezetés a tervezett létszámleépítéseket hogyan képes teljesítménycsökkenéssel indokolni, miközben a buszvezetőket és a karbantartókat a BKV hivatalos statisztikája szerint is folyamatosan túlóráztatni kellett – hangsúlyozza Nemes Gábor EKSZ-elnök.

Az érdekképviselet ezt a fenti számok tükrében még határozottabban visszautasítja, s felszólítja a cégvezetést, hogy álljon el a létszámleépítési terveitől, főleg, hogy hamarosan kezdődik 3-as metró felújítása, s ezen idő alatt pótlóbuszok fogják szállítani az utasokat – jelentette ki az elnök.

Nemes a statisztikai adatok ismeretében ugyanakkor még nagyobb arcátlanságnak tartja azt a havonta legfeljebb 7500 forintos béremelési ajánlatot, amelyet a cégvezetés tett a napokban, s amelynek a felét már eleve az elismerten alacsony fizetések felzárkóztatására kellene fordítani. Így szerinte „valójában három-négyezer forintnyi béremelési morzsát készül letolni a cégvezetés a szakszervezetek torkán".

Az EKSZ elnöke úgy látja, néhány érdekvédelmi vezető el is fogadja majd a megalázóan szerény mértékű béremelést. Nemes erre nem lát más magyarázatot, csak a megalkuvást, esetleg külön mutyit a cégvezetéssel és a tulajdonos fővárosi önkormányzattal.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.