galéria megtekintése

Százezrekkel túlárazott padokkal csíphettek le a közpénzből

18 komment


Kácsor Zsolt

Kovács Ferencnek, Nyíregyháza fideszes polgármesterének aligha telt felhőtlen örömben a karácsonya, hiszen nemhogy csitulna, de egyre nagyobb hullámokat kavar az önkormányzat sóstói beruházása kapcsán kirobbant botrány.

Kovács alig egy hónapja jelentette be, hogy befejeződött a több mint kétmilliárd forint értékű szolgáltatásfejlesztés Sóstó-gyógyfürdőn – ahol az élményfürdőt új gyógyászati szárnnyal bővítették, fölújították a parkot, a sétányrendszert, s korszerűsítették a közvilágítást – mire az ellenzék közölte: a beruházás során különösen nagy hátrányt okozó hűtlen kezelés, különösen jelentős értékre elkövetett csalás, valamint hivatali visszaélés történhetett, a különböző bűncselekményekkel okozott kár pedig elérheti

a bruttó 1,2 milliárd forintot.

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
Köszönjük!
Vélemény
36

Mint megírtuk, az ügyben a Nyíregyházi Járási Ügyészség – egy magánszemély feljelentése nyomán – szeptember 22-én rendelt el nyomozást költségvetési csalás gyanúja miatt, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) észak-alföldi regionális bűnügyi igazgatósága folytat le.

A már folyó nyomozás ellenére az Együtt újabb feljelentést tett
A már folyó nyomozás ellenére az Együtt újabb feljelentést tett
Móricz-Sabján Simon

Azóta más bűncselekmény gyanúja is felmerült: Szilágyi László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség sajtószóvivője korábban elmondta: a nyomozó hatóság megállapította, hogy személyes adattal visszaélés vétsége és más bűncselekmény gyanúja is fennáll, a NAV hatáskörébe nem tartozó cselekményeket elkülönítették és áttették a Nyíregyházi Rendőrkapitánysághoz.

Helyreigazítás

A NOL.hu-n 2016. január 2-án megjelent cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy „...a nyomozó hatóság megállapította, hogy személyes adattal visszaélés vétsége és más bűncselekmény gyanúja is fennáll...", valamint a szintén a NOL.hu-n 2016. január 11-én megjelent cikkben újra valótlanul állítottuk, hogy: „...a Nyíregyházi Rendőrkapitányság személyes adattal visszaélés vétsége ... miatt nyomoz...". Ezzel a szemben a tény az, hogy ezt a nyomozást a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőrfőkapitányság 2015. november 20. napján kelt határozatával megszüntette, mert megállapította, hogy nem történt bűncselekmény.

A hónapok óta tartó nyomozás ellenére Juhász Péter, az Együtt alelnöke és Lövei Csaba, a párt nyíregyházi önkormányzati képviselője az ügyben ismeretlen tettes ellen nemrég újabb feljelentést tett az ügyészségnél és az OLAF-nál, az európai csalásellenes hivatalnál. Juhászék azért éppen most álltak elő a feljelentéssel, mert decemberre gyűlt össze annyi bizonyítékuk, hogy érdemi információkat közölhessenek a hatóságokkal. Az ellenzéki politikusok gyanúja szerint a beruházás során – megfogalmazásuk szerint –

„kilopták" a fejlesztésből a közpénzt.

A lapunk birtokába került feljelentés szerint a művelet nem lehetett túl bonyolult. Példának okáért a feljelentők utánajártak, mennyiért lehet beszerezni egy köztéri padot. Szerintük a Sóstón fölszerelt padok darabonkénti ára piaci értéken 85 ezer forint, de azokra a beruházás során egyenként 311 ezer forintot számlázhattak ki. Ezzel a módszerrel

egyetlen padon mintegy 200 ezer forintot lehet keresni, tíz pad esetében 2 millió forintot – tisztán.

A feljelentő gyanúja szerint hasonló módszerrel járhattak el a szemétgyűjtők esetében (a piaci forgalomban 35 ezerért árult hulladékgyűjtőt 140 ezer forintért számolták el), sőt tízszeres árat számolhattak föl a csónakázótavon látható stégért, amely az ellenzék szerint 380 ezer forintos, az interneten megrendelhető tucatáru, a számlák alapján azonban 3,8 millió forintot érhetett.

De nem csak a túlárazás módszerét alkalmazhatták, legalábbis Juhászék azt állítják: a kivitelezői ajánlatban szereplő, magas minőségű terméket silány minőséggel helyettesítették, így az öntöttvas kandeláberként szereplő lámpák valójában olcsó műanyagok.

A harmadik módszer az volt, hogy itt-ott „lecsíptek" a beépített anyagokból, így az egy kilométer hosszú, hivatalosan egy méter széles futópálya a valóságban csak kilencven centiméter szélességű, márpedig egy kilométer esetén az a bizonyos tíz centiméter jelentős tényező.

A városvezetés szerint azonban a beruházás körül minden rendben van, s a föntebb ismertetett kifogások csak politikai machinációk a fideszesek lejáratására. A polgármester többször úgy nyilatkozott, hogy az ügyben zavarkeltés folyik, s az egyik érve az volt, hogy az ellenzék már akkor előállt a vádaskodással, amikor a projekt még nem is volt kész.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.