Százezer forint pénzbüntetés az érpataki polgármesternek

Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármester ismét nem jelent meg a bíróság előtt, emiatt 100 ezer forint pénzbüntetést kapott. Időközben az általa vádolt férfi rendőri segítséget kért a Belügyminisztériumtól, ügyét az ORFK-ra továbbították.
A Berettyóújfalui Járásbíróság 100-100 ezer forintra büntette Orosz Mihály Zoltánt, Érpatak polgármesterét és jogi képviselőjét, mert a szabályszerű idézés ellenére egyikük sem jelent meg két hétfői pótmagánvádas ügyben a bíróság előtt - tájékoztatta tudósítónkat Tatár Tímea, a Debreceni Törvényszék szóvivője. Orosz Mihály Zoltánt tanúként idézte a bíróság, de nem mentette ki magát előzetesen.
 
A két perről Tatár Tímea közölte: Orosz Mihály Zoltán személyes adattal visszaélés vétsége és becsületsértés vétsége miatt lépett fel pótmagánvádlóként, az ügyészség ugyanis mindkét eljárást megszüntette.
 
A személyes adattal való visszaélés vétsége Orosz Mihály szerint akkor valósult meg, amikor Sz. G., a TASZ érpataki képviselője egy blogon közzétett két korábbi, Orosz Mihályt elmarasztaló ítéletet.
 
Érpatak polgármesterét az első és a másodfokú bíróság csoportosan elkövetett magánlaksértés bűntettében találta bűnösnek, harmadfokon azonban a csoportos minősítés nem állt meg, így felmentő határozat született az ügyben. Orosz Mihály pótmagánvádlóként azt sérelmezte, hogy az általa vádolt férfi a kedvező, harmadfokú ítéletet nem tette közzé, pedig szerinte tudomása volt róla. 

A másik eljárást becsületsértés miatt indította Orosz Mihály Zoltán, mert Érpatakon egy kutyaharapás miatt hatósági intézkedésre volt szükség, ahová a polgármestert és Sz. G.-t is a helyszínre hívták. A két férfi között szóváltás alakult ki, amelyben Orosz Mihály Zoltánt - szerinte - Sz. G. keresetlen szavakkal illette. Az ügyészség szerint a hivatalos személy sérelmére elkövetett becsületsértés nem valósult meg, mivel a polgármester nem hivatalos személyként volt jelen, így a vádhatóság megszüntette az eljárást.

Orosz Mihály Zoltán
Orosz Mihály Zoltán
Konyhás István / Népszabadság

Orosz Mihály ezt követően lépett fel pótmagánváddal. Ennek az ügynek is a második tárgyalása lett volna 2015. február 22-én. A két ügy első tárgyalásán sem jelent meg Orosz Mihály és jogi képviselője. Érpatak polgármestere akkor utólag egy táppénzes papírt mutatott be a bíróságnak, amely szerint egy vírusos betegség miatt nem tudott megjelenni a Berettyóújfalui Járásbíróságon. A tegnapi tárgyalást illetően sem előre – és kedd délelőttig még azóta sem – mentette ki magát.

A két eljárás március végén folytatódik.

A bírósági tájékoztatásban Sz. G. monogrammal említett férfi Szőllősi Gábor, aki ellen Orosz Mihály Zoltán az elmúlt években számos pert indított. Szőllősi tudósítónkkal közölte: a pár napja a Belügyminisztériumhoz és Alkotmányvédelmi Hivatalhoz fordult annak érdekében, hogy biztosítsák a személye és családja biztonságát, mert többen jelezték neki, hogy az ellene és Tódor János újságíró ellen uszító internetes posztokat  a kurucinfo radikális hirportál és a Betyársereg tagjai is megosztották. 

Szőllősi szerint a korábbi uszítások következtében őt próbáltak megkéselni, egy másik helyi lakos ellen  pedig Molotov-koktélos támadás történt. Hozzátette: nem akar rettegésben élni, attól tart, hogy vagy őt támadják meg, vagy távollétében az otthon tartózkodó, beteg édesanyját. 

Értesüléseink szerint a Belügyminisztérium továbbította Szőllősi Gábor segítségkérését az ORFK titkársági főosztályára további ügyintézés céljából. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.