Százezer forint minden BKK-dolgozónak

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) minden munkavállalója 102 ezer forint juttatást kap a héten.

Miközben a főváros az agglomerációs járatok leállítását, illetve a vonalak államnak való átadását fontolgatja, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) minden munkavállalójának több mint 100 ezer forint üti a markát.

A cég vezérigazgatója, Dabóczi Kálmán ugyanis arra tett javaslatot, hogy a teljes munkaidőben dolgozók 30 ezer forint értékű Erzsébet-utalványban és 72 ezer forint egyszeri juttatásban részesüljenek. Az év közben belépők, illetve távozók és a részmunkaidősök a munkaidővel arányos mértékben kapnak a pénzből. A kifizetésre a tavalyi bérmegállapodásnak megfelelően a bér-, valamint a cafeteria-megtakarítás részleges felosztása biztosít fedezetet. A juttatást ezen a héten kapják meg az érintettek.

A főváros közlekedésszervező cégénél a tavalyi üzleti jelentés szerint 1900-an dolgoztak, akiknek a bérére és egyéb juttatásaira évente 11 milliárd forintot költenek. Az agglomerációs járatok fenntartása ezzel szemben évente 16 milliárdot visz el, az ebből származó veszteség – jegyárbevételekkel nem fedezett kiadás – évi 11 milliárd forint. Az állami támogatás 6 milliárddal csökken az idén, az iparűzési adó megosztásának módosításával 3 milliárddal kap többet az adóbevételből a főváros az idén.

A főváros a szűkülő forrásokra tekintettel már meg is kezdte a spórolást. Első lépésként a BKK elküldte a biztonsági őrök egy részét, aminek következtében a BKV utasbiztonsági okokra hivatkozva kénytelen volt leállítani a mozgólépcsőket és lifteket az 1-es villamos vonalán. A szakszervezetek információi szerint a korábban meglebegtetett több mint száz főt érintő csoportos létszámleépítés is megkezdődött: az új év első napjaiban megkezdődött a karbantartók elbocsátása.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.