galéria megtekintése

Százezer embert átvernek, de a Fidesznek a kampány jobban számít

Egyelőre híre-hamva sincs a 2014-es önkormányzati választási kampány hajrájában beharangozott gödöllői tanuszodának, amelynek a megnyitását idén év elejére ígérték. Az átadás új dátuma 2018 tavasza – tudta meg lapunk.

„Indulhat az építkezés!" – ez az örömhír fogadja a látogatót a gödöllői uszoda hivatalos közösségi oldalán. Apró bökkenő, hogy a bejegyzés 2014. szeptemberi. A 3,5 milliárd forint költségvetésű sportkomplexum helyszínéül kiszemelt területen – ez egyébként a Szent István Egyetem (SZIE) tankertészete – az építkezés még el sem kezdődött. Pedig a 2014 márciusában, az önkormányzati választási kampány hajrájában beharangozott beruházásról még tavaly év elején is állították: 2016 elején átadják.

Forrás: Gödöllői Hírek

A nemzetközi úszó- és vízilabda-események megrendezésére is alkalmas, 50 méteres medencével ellátott versenyuszodát, amely mellé egy ezer ember befogadására alkalmas lelátót, bemelegítő tanmedencét és wellnessrészleget is álmodtak, a kormány korábban kiemelt beruházássá nyilvánította. A költségvetést teljes egészében az állam állja.

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
Pia
Kultúra
Tapasztalat
Vélemény
Jó az irány

Utánajártunk, elkészül-e valaha az óriásuszoda a lokálpatrióta színekben megválasztott Gémesi György vezette Gödöllőn. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól (NFM) azt az információt kaptuk, hogy 2015. december 31-én megkötötték a támogatási szerződést a beruházás építtetőjével, a Nemzeti Sportközpontokkal (NSK). Ennek keretösszege 3,2 milliárd forint, ami minden, a megvalósításhoz szükséges költséget fedez.

Az NSK hamarosan nyílt pályázatot ír ki a tervezési feladatok elvégzésére. A lebonyolítás időtartama a kiírástól számítva várhatóan 192 nap, a teljes beruházás megvalósításának időtartama pedig a tárca becslése szerint 680 nap. Azaz az uszoda kivitelezési munkáinak befejezése 2018 tavaszán, közvetlenül a következő parlamenti választások előtt várható.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a beruházás szükségességét anno azzal indokolta, hogy miközben az elmúlt 50 évben a lakosság száma megduplázódott Budapest északkeleti agglomerációjában, a sportinfrastruktúra fejlesztése elmaradt ettől az ütemtől. Az új uszodát pedig a Gödöllő környéki települések lakóival együtt mintegy százezren használhatnák.

A komplexum az iskolai úszásoktatás mellett vízilabda- és úszásutánpótlás-nevelésre, a lakossági sport- és rekreációs igények kiszolgálására is alkalmas lesz. A létesítményt akadálymentesítik, így fogyatékkal élők és parasportolók is használhatják majd. Az építés során kiemelt szerepe lesz a megújuló energiaforrásoknak, de hasznosítani fogják az uszodavíz hőjét is, és a tervpályázat során kikérik a vizes sportágak – úszás, vízilabda, triatlon – szövetségeinek szakmai véleményét. A SZIE több mint hatezer hallgatójának pedig csupán néhány perces sétát kell tennie az egyetem főépületétől, ha úszni támadna kedvük.

Forrás: Gödöllői Hírek

A városban egyébként jelenleg egyetlen uszoda működik a Hajós Alfréd Általános Iskolában. Ám azt a sportolni vágyók csak akkor használhatják, amikor nincs tanóra, az esti, hétvégi nyitva tartás pedig igencsak korlátozott. A Szent István Egyetemen uszodája, ahol generációk tanultak úszni, évek óta nem működik, és 2012 nyarán bezárták az egyetemi strandot is. Bár 2013-ban felröppent a hír, hogy az egyetem és egy sportegyesület összefogásában a területen uszodát építenének, ebből nem lett semmi.

Orbán Viktor 2014 tavaszán jelentette be azt a Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó vezetésével kidolgozott programot, amelynek keretében 23 településen építettek volna „fapados tanuszodákat" – például Tokajban, Edelényben és Mezőcsáton. Putnokon fél évvel később az épület alapkövét is letették, ám azóta semmi sem történt. A gödöllői uszodának legalább a honlapja elérhető – igaz, működő menüpont alig akad rajta.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.